Obiskovalci
Trenutno 1 gost
Obisk skupaj: 234819496


AirBag-i - 13.01.08 17:47 Pozdravljeni !

Vprašal bi,ali poznate koga ki pregleduje,polni in popravlja airbag-e ?

Tole pa : nisem sicer še raziskal podrobneje, vendar kolikor vem imajo Airbagi (v vseh vozilih) samo 10 let garancije za delovanje pa še tako so znani primeri ko se Airbag ne sproži pro novejših avtih).

S tem se popolnoma ne strinjam !
Ne v navodilih ne nikjer ne piše za airbag-e je 10 let garancije !
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:AirBag-i - 14.01.08 15:59 Počasi se mi več ne da odgovarjati na tvoja kratka vprašanja. povprečno produciraš 2x več postov kot jaz in te že težko dohajam.

V postu sem posebej poudaril da stvari še nisem podrobneje raziskal zato zaprošam za omejeno uporabo informacije. Na tak post pričakujem povratno informacijo če kdo zadeve pozna, preden se lotim raziskave in vložka časa.

Zato mi tvoj odgovor "Se absolutno ne strinjam! ker pač nisi videl v navodilih absolutno nič ne pomaga."

Zaprošam če upoštevaš administratorja in na forumu postaneš bolj konstruktiven, kajti tvoja vprašanje prevečkrat mejijo na otroško zajebancijo bralcev foruma. Trditev, v notaciji kot si jo navedel in poudaril s klicajem še posebej zahteva argumentacijo ki lahko tvoje absolutno nestrinjanje potrdi. Brez argumentacije gre za tipično smetenje foruma brez osnove.

Naslednji odgovor na tvoje vprašanje bo z moje strani posredovan, ko boš pojasnil izkušnje in povratne informacije od ogleda SAABa ki si ga napovedel v enem izmed postov. Dokler tega ne objaviš bom smatral, da se nakupa SAABa ne lotevaš resno in posledično smetiš naš forum z naključnimi vprašanji.


Da se vrnem nazaj k temi glede Airbagov.

Kot že rečeno za SAAB informacije nimam.

Obstaja nekaj splošnih informacij, ki menim da zaslužijo pozornost in resno obravnavo ob nakupu rabljenega vozila. Žal mi čas ne dopušča pripravo resnega članka, vendar sklepam da se ga bo sedaj lotil moj novi prostovoljec General Woo, ki ima nekaj več časa, in bomo lahko v kratkem lahko prebrali kvaliteten članek.

Originalni viri :

Sam sem zasledil naslednjo informacijo iz leta 2005 :
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:AirBag-i - 14.01.08 16:06 V navodilu SAAB 9-5 2000 piše naslednje :

SRS servicing
The SRS must be inspected as part of the
normal service program but otherwise may
be regarded as maintenance-free.

Nikjer ni dejansko prave življenske dobe, razen zapisa med vrsticami da če kupuješ rabljen avto brez potrjene zgodovine imaš lahko probleme v primeru nesreče zaradi nestrokovnega vzdrževanja
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:AirBag-i - 14.01.08 17:36 sicer zadeva nima direktne povezave z vozili.

Gasilci imajo recimo zelo stroge omejitve pri uporabi zračnih blazin za dvigovanje bremen in podobno.
na tem forumu so sicer stare informacije, vnedar so za nekatere sisteme priporočene zelo kratke življenske dobe uporabe
http://forums.firehouse.com/showthread.php? t=64882

fantje v povezanih članikih opozarjajo predvsem na dotrajanost nekaterih materialov ki zračne vreče sestavljajo. Očitno so možni vzroki napak pri odpovedi teh materialov
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:AirBag-i - 15.01.08 22:49 Za vsako stvar lahko rečemo, da ima svojo življensko dobo, popolnoma normalno. Tako tudi Airbagi. Nenazadnje je to varnostni pripomoček, ki naj bi reševal življenja in kot tak mora biti 100%.

Pa tudi 10-15 let ni tako kratka doba. Zanimivo bi bilo vedeti, koliko da proizvajalec sploh avtu življenske dobe...

Kar sem sam našel, večinoma pa po linkih, ki jih je matjaz prilimal, ne piše, da je potrebno airbag po tem času zamenjati, ampak samo prekontrolirati.

Sam fizični del airbaga (senzor, vreča in sprožilec) pomojem nima roka trajanja (če jih fizično ne poškodujemo). Problematična je vsa druga senzorika, ki jo predvsem novejši sistemi imajo ogromno (prisotnost potnika, teža potnika, razne povezave z drugimi varnostnimi sistemi, itd). Več kot je tega, večja je možnost okvare. V tistih par primerih, ki sem jih videl (na netu) so bile napake na tem delu sistema, in ne na samem hardcore airbagu (verjetno, ker te napake ugotoviš šele po nesreči, spet pa ima verjetno to malo veze s starostjo).

Ima pa vsak airbag self-check sistem, ki prekontrolira delovanje pred vsako vožnjo. In če od vsake komponente dobi znak, da je vse ok, potem je vse OK.

In to (elektroniko) se tudi z testerji in na "oko" enostavno kontrolirati. Da bi šli pa po 15 letih odpirat vrečo in ugotavljati ali so šivi še celi, meriti delovanje pospeškomera ali testirati kdaj in kako se obnaša eksploziv, in potem to spet nazaj zapakirat...no go.

In če bi dejansko bili stari airbagi nevarni, potem bi se o tem sigurno več govorilo, ter bi bilo mogoče najti bistveno več podatkov. In sigurno bi kdo že slišal za menjavanje airbagov oz. izklapljanje starejših.

Na kratko: Pomojem boljše 20 let star airbag, kot brez njega. V najslabšem primeru se pri trku airbag ne bo sprožil, kar pa je enako kot če ga ni oz. je izklopljen. Nevarnosti, da bi se med vožnjo brezveze sprožil ni. Če je pa možnost stvar vsake toliko prekontrolirati... od viška še nobeden ni umrl.

Airbag Misuse test - Fifth Gear

Kot razumem pa tiste gasilske air lifting bage je namen uporabe popolnoma drugačen. V avtomobilu airbag verjetno ne doseže tako visokih tlakov ker preveč pušča (te gasilske vreče so pa zrakotesne) in tudi ni na razpolago take količine plina, da bi imel tlak možnost prekomerno narasti in bi vreča počila.

Spet pa je vse napisano samo moje mnenje in razmišljanje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:AirBag-i - 20.01.08 00:11 Človek išče po celem svetu, pred svojim pragom pa ne pogleda.

Tema na [/url=http://www.avto-magazin.si/forum/ viewtopic.php?t=1529&postdays=0&postorder=asc&start=30]forumu AvtoMagazina[url] govori ravno o tem.

Govori se predvsem o staranju eksploziva.

Nekateri avti imajo očitno označen rok trajanja eksploziva.

Zanimivo, da priporočajo menjavo tega dela sistema. Sam sem (takrat, ko sem to iskal) naletel na podatek, da nemci zelo strogo ravnajo pri uničevanju starih, nesproženih airbagov. Za uničevanje le-teh imajo namenske centre in prav za to usposobljene ljudi. Navadnim serviserjem ne pustijo igranja s temi rečmi. (Pojma pa nimam kako potem stvari strežejo z novimi airbagi.)

Zasledil sem še, da naj bi eksploziv nase vezal vlago ter, da je to možen vzrok staranja (oz. izgubljanja lastnosti).
To bi moral nekdo, ki se na take reči spozna povedati, koliko so snovi v tem eksplozivu dovzetne na staranje in absorbcijo vlage.

Menjava tega dela (eksploziva) bi verjetno bila bistveno cenejša kot menjava celotnega sistema, spet pa dvomim, da je v naši ljubi Sloveniji kdo usposobljen/sposoben to zamenjati. Pa če bi vam to zamenjali, bi jim zaupali?

Tako.
Še vedno pa (sicer manj prepričljivo) pravim, da je boljši 20 let star airbag kot brez!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal