Obiskovalci
Trenutno 29 gostov
Obisk skupaj: 236264295


9-5 in otroški sedež - 30.03.08 23:39 Moja 9-5 je standardne izvedbe in nima vgrajenega otroškega sedeža.

Kakšne so vaše izkušnje z njimi ? ima kdo kako izkušnjo ? pot raziskavice sem zaenkrat začel na AMZS kjer je tabela otroških sedežev.

http://www.motorevija.si/datoteke/tabela%20sedezi% 202007.gif

Kako je z varnostjo če ga namestiš na sopotnikov sedež ? osebno mi po zdravi logiki bolj diši center zadnjega sedeža.

Egon.. glede na tvoje profesionalne izkušnje lahko kaj sveetuješ tudi iz prakse ?

lp
matjaz
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 01.04.08 20:47 Sam sicer še nimam izkušenj, a po moji logiki je bolj kot znamka sedeža pomembna postavitev in pritrditev, tako sedeža kot tudi potnika v njem.

Vsekakor je dobrodošel enostaven sistem fiksiranja sedeža v vozilo. Če ima sedež na spodnji strani veliko ozkih površin (hm, ne najdem boljšega izraza), bodo na avtomobilskih sedežih trajne udrtine. Pri vožnji na sprednjem sedežu pa verjetno že veš, da mora biti airbag izklopljen.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 02.04.08 23:19 Matjaž kot oče treh otrok lahko rečem, da smo veliko prevozili otroke v avtu , res je da na sprednjem sedežu zelo, zelo redko ! Pri izbiri avtosedežev je odvisno več faktorjev odvisno od otrokove teže in velikosti! Moji so stari 9,6 in 1 leto!Do teh starosti imam izkušnje Če te pa zanima kaj konkretnega pa vprašaj!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 02.04.08 23:37 Hvala obema za nasvet.

Rok imam sedmega meseca, kar pomenida moram enkrat junija zbrati in se naučiti monitrati otroški sedež. Verjetno se bom odločil kar za tega na AMZS lestvici ki je označen s top zvezdicami.


Tudi meni se zdi uporaba sprednjega sedeža varnostno precej bolj sporna.
Ali se je tebi zdela uporaba sprednjega sedaža bolj praktična ? je kaka bistvena razlika ?

Zna se zgoditi da vaju bom poklical ko bo treba preveriti če znam pravilno montirati očitno je ot bistveni element. Sem gledal ene filmčke in je tukaj res velik poudarek
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 02.04.08 23:41 matjaz je napisal:


Rok imam sedmega meseca

ČESTITKE!!!!
SAAB... born from jets...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 03.04.08 12:37 Na sprednjem sedežu je več prostora in tudi sprednja vrata so širša, kar ti poenostavi "nalaganje" naraščaja . Predvsem v začetnem obdobju, ko še nisi vešč vseh prijemov, sedež je obrnjen v kontra smer in še položen.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 03.04.08 14:42 Se popolnoma strinjam z borisom zaradi funkcionalnosti je spredaj boljše vendar jaz sem to prakticiranje kmalu nehal in ga nadomestil z zadnjim sedežem! Glede avtosedeža maxi cosi je pa kul sami smo ga imeli ne glih ta model vendar starejši! Glede naraščaja pa iskrene čestitke potem pa še ene dva tri pa boste "tipična slo družina" z saabom
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 01.05.08 14:14 Baza je napisal:
.. potem pa še ene dva tri pa boste "tipična slo družina" z saabom

.. da ne bom nakoncu zaradi otroka še 9-5tke menjal za novejšo matr.. sem šel danes pogledat instalacije in vidim da letnik 1998 9-5 še nima isofix pritrditvenih točk. sicer še raziskujem, samo zgleda da imajo 9-5 šele od septembra letnika 2001 - (modelno leto 2002)to zadevo serijsko vgrajeno.
Očitno bo sedež pritrjen z varnostnimi pasovi, ker avto zaradi tega le še ne bi menjal..
Pero, tvoj je 2000 letnik. ali ima isofix držala?

izbor avto sedeža napreduje in kot kaže bom zbral Maxi Cosi.. dejansko je na več testih odnesel najbolje. odločil sem se tudi za to da bo voziček in košara ena zgodba (vodi peg perego - Skate model), avto sedež pa ločen (maxi cosi). ne bom kombiniral zadev.


glede na mere vozička pa vidim da bo 9-5tak doživela večje pospravljanje prtljažnika in bo ostal le minimaln del opreme za nujne primere ((
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 01.05.08 22:45 Matjaž tvoji 9-5 se začenja drugo življenje! Glede tvojih izborov"opreme" se strinjsm si dobro izbral!!! Za kakšno pomoč pa javi! baza
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 02.05.08 13:46 @matjaz: Moja 9-5, letnik 2000 (tudi modelno leto 2000) nima isofix...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 03.05.08 14:42 matjaz je napisal:
Rok imam sedmega meseca

Najboljsi mesec

Drugace pa ze vidim oglas na avto.netu ... Prodam ali 9-5 za 9-5 karavan novejsega letnika Kaj takega recimo

P.S. Cestitke!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 13.12.08 00:06 Malo osvežujem temo...

Matjaž, kateri sedež si potem izbral in kako se obnese?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 13.12.08 15:19 Zdravo,

Zbral sem maxi cosi lupinico brez ISO FIX. Odločil sem se glede na priporočila ADAC in AMZS testov glede varnosti, pa tudi cena je bila ugodna

Stal me je okoli 100 eur. Sedaj se bliža nakup večjega (pravega) sedeža.

K sreči varnostenga poročila ne morem podati ker ni bilo incidenta. Z uporabnostnega vidika pa je čisto vredu sedež.

V stari 9-5 (1998) sem imel nekaj težav z dolžino varnostnega pasu zadaj, tako da sem moral dobro naštudirati tehniko pripenjanja. Z novo 9-5 karavan(2006) je bistveno manj težav in gre elegantnejše.

Napake ki jih sedaj ne bi ponovil:
1. vzel bi avtosedež istega proizvajalca kot otroški sedež (ali obratno).
Tukaj sem računal na idealno lego stanovanja (bližino trgovin, sprehajalnih površin, sklepa da otroka ne bom vlačil po nakupovalnih centrih) in računal sem tudi da bom redko nesel otroka kam daleč v lupinici (itak bo vedno zraven voziček če bom že šel na izlet).
no situacija je taka, da vse zgoraj navedeno drži,pozabil pa sem na zdravstvene domove in dejstvo da otrok zraste in ima hitro 7 kg, moraš ga pa voziti na preglede v zdravstveni dom, kjer moraš parkirati ene 600 metrov stran in voziček ne pride v igro.
No sedaj ga bomo začel nositi v rokah, ker je kombinacija otroka+lupinice za hojo predsem šibkejšega spola pretežka.
Pride prav redko, takrat pa znaš ceniti.

2. prej bi se odločil za karavana (kot je predlagal D.J.
Sedan 9-5 je sicer velik avto in s težkim srcem sem svojega Gremnila prodal. Dejstvo je bilo da sem kupil voziček ki nam je bil všeč in ko ga zložiš pač ne gre v prtljažnik (narobe je hodilo cca 1.5 cm). To dejstvo moraš zmeriti prej , ne pa kasneje kot sem storil jaz (so tudi manjši vozički jasno).
Tako je nakoncu to zgledalo da je šlo pol vozička v prtljažnik, pol pa na sprednji sedež. Ko se je bližal dopust so padale ideje o nakupu strešnega Thuleja, na koncu pa sem na hitro kupil 9-5 karavan in imel še višek prostora . Tudi dnevna praktičnost je večja.

3. zatemnjene šipe so grde a vseeno praktične
ko prideš do dejstva da moraš imeti po oknih nalepljene mrežice za senco (9-5 nima vgrajenega roloja) začneš pogrešati močno zatemnjene šipe. Osebno mi je to sicer preveč mafijsko in se tega izogibam in mi dejansko ni preveč všeč, je pa vsekakor praktično.
Sedaj se pogosto zafrknem ko zračim avto (ko otroka ni notri) in ob odpiranju zadnjih oken odpadejo mrežice. . Sedaj bi me ob nakupu vozila zatemnjene šipe manj motile, ker vidim praktičnost uporabe
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 09.03.09 00:02 Dolgo me ni bilo in Matjaž welcom to the fathers club ( zdr.domovi, cepljenja, pregledi...) Še enkrat čestitke za novega saabista.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otro&#353ki sede&#382 - 19.01.12 19:06 Bom kar to temo uporabil za vprašanje. Ali mogoče kdo ve,kako se na 9-5 L.2007 izklopi sopotnikov airbag?Da lahko po potrebi varno namestiš jajčko tudi na sprednji sedež. TECH 2 ? ali kako drugače če se sploh da.Z mojim slabim znanjem uporabe interneta mi ni uspelo najti kaj pametnega.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otro&#353ki sede&#382 - 20.01.12 09:20 V navodilih piše da se ne da in da bi pa moral sam avtomatsko zaznat da na sedežu ni potnika, oziroma je lupinica. Ker pa to ni čisto ziher (oziroma ker ti lahko uspe lupinco pripet tako da preveč pritiska na sedalni del sedeža) "močno priporočajo" da lupince ne pripenjaš spredaj.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otro&#353ki sede&#382 - 20.01.12 13:15 Hvala Johan.Če pa še ve kdo kaj več o tej možnosti pa prosim z besedo na dan.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otro&#353ki sede&#382 - 20.01.12 14:12 Saj vem da je otrok najbolj varen na zadnjih sedežih in tako se tudi večino časa vozi otroka.Sploh če se pelje cela družina sedi mama in dojenček v lupinici zadaj.Problem nastane ko si z dojenčkom sam v avtu in moraš imeti dostop do njega,če se mu zaleti ali neha dihat ali bilo kaj takega.Ker na zadnjo klop ne sežeš kar tako,je pa boljše če ga lahko imaš spredaj.Poznam primer,ki se je zgodi pred kratkim v Sl.Bistrici.Mama za volanom,dojenček zadaj.Otroku se je nekaj zaletelo,mama je ustavila šla iz avta,da bi pomagala otroku na zadnjih sedežih.V tistem trenutku je pridirjal okajen mladenič in jo povozil do smrti.Ko sem imel moj prejšni avto in prvega otroka se je dalo na ključ izklopit airbag,pri saabu pa temu ni tako.Amkak na armaturki pod stikali in komandami za ventilacijo vmes med gumbi za gretje šipe in gretje sedežev sta dve lučki airbag1 off airbag2 off.Kaj ta "tehnologija" je za okras al kaj?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otro&#353ki sede&#382 - 20.01.12 14:52 Kakor razumem navodila naj bi na teh lučkah pisalo ja, al je na off ali on, nisem pa pri mojem (9-5, l. 2006) še nikol zasledil da bi se tam zares kaj prižigalo oziroma ugašalo. Vem samo da ve če je sopotnikov sedež zaseden ali ne.

Primer, ki si ga navedel s tem nima nobene veze ker je bil otrok star 2 leti in sploh ni bilo teoretične možnosti da bi sedel kje drugje kot na sedežu zadaj. Kar na lepem iz ljubega miru otrok ne neha dihat. Da bi ga kar med vožnjo oživljal oziroma z njim karkoli počel je pa kvečjemu precej bolj nevarno kot na primernem mestu ustavit in opravit karkoliže.

Če boš kupoval sedež z isofixom glej da ima isofix nosilce gibljive. Imam fiksne pa se je treba prov hebat da sedež "potlačiš" toliko da sedejo not.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otro&#353ki sede&#382 - 20.01.12 15:23 Ja imaš čisto prav.Nisem vedel koliko je bil otrok star,med vožnjo pa res ne moreš bog ve kaj počet razen če ustaviš.Torej sedež z nastavljivimi nosilci?Naš stari sedež ima fiksne in so prekratki za optimalno pritrditev.Bomo kupili novega.Hvala ti Johan !
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otro&#353ki sede&#382 - 20.01.12 15:45 samo tako iz firbca, je imel kdo kdaj priliko videt/sprobat/kupit otroške avtosedeže, ki jih dela Saab (pod Accesories se jih da videt)?

bom pa se tudi jaz v kratke pridružil tlačenju lupinic, vozičkov in sedežev v avto ...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otro&#353ki sede&#382 - 20.01.12 16:42 Slišal sem že,da bi naj obstajali samo videl še jih pa nisem.Jaz bom kar tu pri nas kupil en vredu sedež s takšnimi nosilci kot jih predlaga Johan. Aja pa čestitam,če boš kmalu očka
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 20.01.12 16:44 nosk8fx je napisal:
samo tako iz firbca, je imel kdo kdaj priliko videt/sprobat/kupit otroške avtosedeže, ki jih dela Saab (pod Accesories se jih da videt)?

Ne kompliciraj, glede price/performance se stvar zagotovo ne splača. Omisli si nekaj preverjenega, pretestiranega od xy organizacij, ki zagotovo paše še v kak drug avto .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-5 in otroški sedež - 24.01.12 14:28 naj povem, da skoraj vsak sedež paše v skoraj vsak avto, problem je pri nekaterih višina, zato je pomebno ali ima avto 5 ali 3 vrata. pač je potrebno sprednje zice mal naprej premaknit. je pa res da sem pri svojem podlago (usnje) zaščitil tako, da sem dal pod kovinske nosilce otroškega sedeža manjšo dekico
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal