Obiskovalci
Trenutno 1 gost
Obisk skupaj: 234647585


<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
Nenadni padec moči in vrtljajev - 21.04.08 21:17 Danes grem iz Centra proti Celovški, ko avtu nenadoma zmanjka moči - že takoj po prihodu iz garaže sem opazil, da obrati, ko je avto na mestu padajo precej pod 1000, no kasneje pa je sredi ceste začel "izdihovati" - obrati so padli na cca. 500, ne glede na količino gasa, se niso povzpeli nad 1000; splejati nisem mogel. Potem se čez slabo minuto prižge "Check engine" lučka; avto spet oživi. Zaplejem se na parkirišče; preverim tekočine (voda, olje), vse OK. Nadaljujem pot pa se to spet zgodi čez 5 minut. Razmišljam ali naj grem na Gorenjsko ali ne ... se vseeno odpravim. Po poti vse OK, nato pa nazaj grede na avtocesti pri 120 km/h spet isti asmatični napad ... ne glede na količino gasa vrtljaji ne gredo nad 1000. Zapeljem na počivališče, po slabi minuti spet "check engine" in mašina normalna.

Kaka ideja kaj bi to lahko bilo? Luftmass meter, bencinska pumpa ... ??
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 21.04.08 21:25 Jaz stavim na air mass meter. Lahko bi bila tudi pumpa, ampak ta si ponavadi ne opomore. Ko nagaja, nagaja. Kakšno količino bencina si imel v kestlu? Je bil bolj prazen ali nad recimo 1/3?

Če avto ni crknil, potem lahko izločimo elektriko (vžig). Očitno je prišlo do nesorazmerja gorivo/zrak, verjetno v prid zraka (prerevna mešanica). Teoretično bi bila lahko iztaknjena kaka vakuum cev, ampak potem avto ne bi nekaj časa normalno tekel.

Glede na najin današnji pogovor se ne bi kaj preveč obremenjeval, je pa zoprno, ker nisi v avto sigurn.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 21.04.08 21:29 Bencina je še ene 15 litrov; tank gre proti koncu.

Air mass meter imam en na zalogi; priporočaš da ga zamnejam?

Je možen vzrok tudi v lambda sondi (glede na slabe meritve plinov na tehničnem)?

Feeling imam, da je kaj v povezavi z elektroniko; isti hip, ko se je prižgala Engine check lučka, je avto tudi oživel.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 21.04.08 22:05 Če je tank proti koncu, bi lahko bil momentalen problem z dobavo goriva (čeprav so po tem bolj znane 9000-ke). Check engine že prižiga elektronika, ampak sploh ni nujno, da je vzrok električne narave.
Če AMM imaš, potem ga zamenjaj. Lambda sonda sigurno ni, ker le-ta uravnava mešanico tja do +/-15%. Tudi če bi jo odklopil, bi se ECU postavil v t.i. limp home oz safe mode in bi ti avto samo malo več žrl (še več kot sedaj, hihi).
Tudi brez priklopljnega AMM-ja bi se moral pripeljat domov, saj takrat ECU privzame neke default vrednosti.

Prvo menjaj AMM in poročaj.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 22.04.08 09:39 hm, men se podobno dogaja z mojim dizlom, pa še vžiga težko, ko je rezervoar proti koncu in je motor hladen! lučka motorja pa se prižiga samo na avtocesrti, zelo, zelo poredko!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 22.04.08 16:42 Kaj se pa dogaja pri najinem 2.2 TiD oz. kaj se je dogajalo. Prvič, ko sva se lansko leto peljala iz Kopra proti Postojni po klancu navzgor v peti prestavi se je prižgalo opozorilo CHECK ENGINE in motor je v istem trenutku izgubil na moči. Joj, kako sem se ustrašil in takoj prižgal vse smernike ter se nameraval ustaviti na odstavnem pasu. Po nekaj 100m vožnje in prestavitvi v četrto, se je lučka naenkrat ugasnila in motor je spet dobil na moči. Zanimivo pa je, da se mi potem to dolgo časa ni več zgodilo, dokler se nisem čez čas spet vozil na isti relaciji. No ja, potem se je to zgodilo še nekajkrat na drugih relacijah, sedaj pa že dolgo ne več. V vseh primerih sem enostavno prestavil v nižjo prestavo, počakal kakšno minutko in potem je vse normalno začelo delovati. Sprašujem se samo to:"Kaj bi bilo, če bi se mi to zgodilo na drugi cesti v fazi prehitevanja?".
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 22.04.08 16:56 orka duš.. tole je pa vodeči Gremlin pomoje..
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 22.04.08 18:31 Ni tako hudo Matjaž, zame je še vedno stroj 1 A! A si zamišljaš koliko ljudi bi naenkrat ostalo brez stalne in občasne zaposlitve, če bi naenkrat vsi avtomobili delali brez problemov, haha hihi!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 22.04.08 19:00 No to se je meni zgodilo med prehitevanjem. Peljala sem se s svojo prejšno 9k mimo Vranskega, kjer sem začela prehitevat. Najprej je avto normalno pospeševal, naenkrat pa kod da bi ga nekaj zamorilo, ni več normalno peljal. Nasporti sem imela avto, na srečo sem uspela prehitevati brez večjih incidentov...ampak srčn utrip sem imela po mojem 200. Od takrat naprej dolgo časa nisem prehitevala s to 9k, dokler nismo ugotovili kaj je narobe. Najprej smo mislili, da je bencinska pumpa, smo jo zamenjali, bilo je sicer malo boljše, ampak še vedno ni bilo ok. Potem smo mislili, da je mogoče kriv katalizator, na koncu pa smo zamenjali air mass meter in stvar je bila čisto drugačna. Avto je potem normalno pospeševal, pa tudi lahko si ga peljal več kot 180km/h kar prej niti podrazno ni šlo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 22.04.08 19:03 Ampak Mitja mi smo mu menjal air mass meter takrat pri Janezu. Razen če je ta tudi fuč.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 22.04.08 21:37 Pri meni se dogaja podobno. Ne samo, da mašina potresuje pod štand gasom (ogreta ravnotako variira med 800 in 1100 rpm) in cuka v nižjih obratih, tudi skoraj zaduši jo na trenutke, sploh ob pospeševanju. V tistem trenutku pomaga le menjava v nižjo prestavo.

Sumim, da iz nekje zauga preveč zraka, še sanja se mi pa ne iz kje. Glede na to, da sem menjal od svečk, z edotom probala drugo kaseto, air mass meter in boschev ventil, celo vlil aditiv v rezervoar, so se možnosti odkritja vzroka napake sicer zožile, a obenem še bolj zakomplicirale.

Glede na to, da to ni rubrika natečaj za novega Gremlina, Grega, kar hočem reči je, da je morda izvor pri obeh enak!?
Der Blaue Reiter
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 22.04.08 23:49 Danes zjutraj sem šel tankat, vendar očitno to ni problem, saj mi je na poti iz službe na Celovški ponovno izdihnil, nato pa še 1x pri vračanju v LJ po avtocesti. Je pa avto danes bistveno bolj zamorjen kot včeraj; težje gre v višje vrtljaje in hitrosti

Air Mass meter zamnejam takoj jutri, na srečo imam še enega (starega).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 23.04.08 09:07 odg. za Egona
Po mojem je EGRventil,ker pri mojem dizlu je isto delal-turbina se ne vklopi.Cena pa cca.200 euro.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 23.04.08 14:03 tina je napisal:
Ampak Mitja mi smo mu menjal air mass meter takrat pri Janezu. Razen če je ta tudi fuč.

Če se ne motim, je bila takrat težava poraba goriva in se z menjavo AMM ni rešila, torej je stari verjetno še v redu. Vsekakor ga lahko poskusno zamenjaš, pa boš videl.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 23.04.08 16:47 Zanimivo je to, da ko sva z Žaretom zamenjala AMM z Matohom, ni bilo nobene razlike, ko pa sva dobila AMM od Edota je pa bla razlika. Ne vem v čem je štos, ker Matohova 9k je z tistim AMM-jem, ki sva ga midva dobila normalno pospeševala, pri nama pa ni bilo nobene razlike.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 23.04.08 19:23 Zamenjal sem AMM s prejšnjim ... zadeva je slabša na kvadrat. Na mestu avto ugasne, komaj sem sploh naredil en večji testni krog, zdaj ima asmatične napade vsakih 500 m.

Glede na zapis Tine bi lahko probal še s kakim tretjim AMM, vendar je prav neverjetno kako je menjava AMM poslabšala zadevo.

Ta AMM je sicer pred menjavo cca. pol leta nazaj služil čisto OK.

Ima kdo kako idejo kaj bi lahko bilo še narobe?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 23.04.08 22:17 Meni je tole malo sumljivo, da ti avto normalno dela do gorenjske, nazaj grede ga pa nekaj piči. Tudi za stari AMM ne verjamem, da je tako fuč,

Jaz bi najprej posumil elektriko. Ali si kaj preverjal maso, če je na konektorjih kaj korozije in če vsi kabli zgledajo OK? Ne vem sicer kje so ozemljitve, bi jih pa začel iskati okoli AMM. Samo ideja...

Veliko sreče!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 23.04.08 23:41 Js bi ti predlagala, da z nekom premenjaš AMM (tako kot sem js z Matohom). Svojega daj nekomu ki mu avto normalno dela, on pa ti naj da svojega za dan ali dva. Če je razlog v AMM-ju potem se bo pokazal. Vseeno pa poskušaj dobiti res nekje drugje AMM in še tistega sprobaj.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 23.04.08 23:47 Kot kaže je lahko lambda senzor, konektor za maso ali alternator. Se bom jutri skušal zmenit za servis nekje.

--------------

1) Has it got a lambda sensor on exhaust, as this could be failing. The amm only works on tickover /startup, not when traveling.

2) Check earth grounds at front. The ground at the front of the car(on frame) caused a similar problem in my 92 vert. It is an easy no cost fix, so start there.

3) Another possibility, is you alternator is failing/ and shorting out, and there's enough to keep it running, and that's about it, till it goes back to charging. If it's an lpt/full blown, you might not have the normal.original go, only sometimes, this in my experience was what was happening on my car, and went to overtake and it just suddenly stopped accelerating and i had to pull off the road. It didn't stop, but just ticked over, blipping the acc pedal made no difference, till it just picked up again and of i went for about a week before it went again
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 24.04.08 08:19 Trditev pod točko 1.), da AMM deluje le pod "štand gasom" in ne pri potovalnih hitrostih je največja neumnost, kar sem jih slišal. AMM stalno daje podatek o količini zraka, ki vstopa v motor.

2.) omenjena masa se nahaja na sovoznikovi strani pri hladilniku. Cca. 10 žic bo spojenih v to točko.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 24.04.08 13:12 Egon je napisal:
Kaj se pa dogaja pri najinem 2.2 TiD oz. kaj se je dogajalo. Prvič, ko sva se lansko leto peljala iz Kopra proti Postojni po klancu navzgor v peti prestavi se je prižgalo opozorilo CHECK ENGINE in motor je v istem trenutku izgubil na moči. Joj, kako sem se ustrašil in takoj prižgal vse smernike ter se nameraval ustaviti na odstavnem pasu. Po nekaj 100m vožnje in prestavitvi v četrto, se je lučka naenkrat ugasnila in motor je spet dobil na moči. Zanimivo pa je, da se mi potem to dolgo časa ni več zgodilo, dokler se nisem čez čas spet vozil na isti relaciji. No ja, potem se je to zgodilo še nekajkrat na drugih relacijah, sedaj pa že dolgo ne več. V vseh primerih sem enostavno prestavil v nižjo prestavo, počakal kakšno minutko in potem je vse normalno začelo delovati. Sprašujem se samo to:"Kaj bi bilo, če bi se mi to zgodilo na drugi cesti v fazi prehitevanja?".


Egon, isto se je meni zgodilo na 2.2 TiD. V klancu nenaden majhen pojemek moči, zasveti CHECK ENGINE, prestrašen in ves trd v peti prestavi počasneje peljem naprej. Ko sem avto naslednjič vžgal, je bilo vse normalno.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 24.04.08 13:23 Grega je napisal:
Kot kaže je lahko lambda senzor, konektor za maso ali alternator. Se bom jutri skušal zmenit za servis nekje.

--------------

1) Has it got a lambda sensor on exhaust, as this could be failing. The amm only works on tickover /startup, not when traveling.

2) Check earth grounds at front. The ground at the front of the car(on frame) caused a similar problem in my 92 vert. It is an easy no cost fix, so start there.

3) Another possibility, is you alternator is failing/ and shorting out, and there's enough to keep it running, and that's about it, till it goes back to charging. If it's an lpt/full blown, you might not have the normal.original go, only sometimes, this in my experience was what was happening on my car, and went to overtake and it just suddenly stopped accelerating and i had to pull off the road. It didn't stop, but just ticked over, blipping the acc pedal made no difference, till it just picked up again and of i went for about a week before it went again


Hehe, tale o AMMju je res malo mimo. Sicer pa pomojem lahko tudi lambdo sprobaš sam, samo nekaj km bi moral narediti. Če se ne motim, bo z odklopljeno lambdo opazno povečana poraba, če le-ta dela seveda, če je vse isto, je lambda fuč.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 25.04.08 00:50 Kot kaže je eden izmed dejavnikov tudi dež / vlaga. Včerajšni krog je bil v nalivu, danes sem naredil enega podobnega, vendar je bilo precej bolje. Avto sicer ni "izdihnil", je pa cukal in "ne gre nikamor".

Sem dobil še 2 namiga:

- Had the same problem. After taking note it seemed to only happen during wet weather. Turned out to be the spark plug wires.... they were arcing when only slightly damp!

- This sounds to me like an o2 sensor problem.

----------------------------------

Možni vzroki so torej:

- Lambda senzor: ga nameravam menjati v vsakem primeru; imam namreč tudi preveč CO2 v ipušnih plinih
- Konektorji za maso na karoseriji: to ni težko prevriti in urediti
- kabli za svečke: ali kdo ve kje naročim druge oz. ali so za c900 kaki specifični ali mi lahko dajo kake univerzalne? Ima morda kdo kake?
- O2 senzor: morda kdo ve ali je dober kak univerzalni ali ga moram naročiti?
- alternator: to se najbrž lahko ugotovi z merilcem napetosti?
- AMM: v kolikor zgornje ne bo zaleglo, probam še AMM iz SPG-ja

Jutri predvidoma dobim še "skid plate" iz Anglije, potem pa grem na servis.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 25.04.08 10:17 Tudi jaz imam na volvu podoben problem ampak samo v "štand gasu", ki je nemiren in mi obrati skačejo od 500 do 1000 in mi avto hoče včasih tudi crkniti (drugače dela normalno). Serviser na bosch-u pravi, da mora zamenjati nek regulator tlaka?? in da bo potem enakomerno (lambdo sem že menjal). Ali je nemiren štand gas vzrok za opozorilo na armaturni, ki pravi "problem with exhaust emmisions".

"I roll"
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 25.04.08 10:20 ----------------------------------

Možni vzroki so torej:

- Lambda senzor: ga nameravam menjati v vsakem primeru; imam namreč tudi preveč CO2 v ipušnih plinih
- Konektorji za maso na karoseriji: to ni težko prevriti in urediti
- kabli za svečke: ali kdo ve kje naročim druge oz. ali so za c900 kaki specifični ali mi lahko dajo kake univerzalne? Ima morda kdo kake?
- O2 senzor: morda kdo ve ali je dober kak univerzalni ali ga moram naročiti?
- alternator: to se najbrž lahko ugotovi z merilcem napetosti?
- AMM: v kolikor zgornje ne bo zaleglo, probam še AMM iz SPG-ja

A ni o2 senzor in lambda sonda ena in ista stvar?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 25.04.08 10:46 ----------------------------------

Možni vzroki so torej:

- Lambda senzor: ga nameravam menjati v vsakem primeru; imam namreč tudi preveč CO2 v ipušnih plinih
- Konektorji za maso na karoseriji: to ni težko prevriti in urediti
- kabli za svečke: ali kdo ve kje naročim druge oz. ali so za c900 kaki specifični ali mi lahko dajo kake univerzalne? Ima morda kdo kake?
- O2 senzor: morda kdo ve ali je dober kak univerzalni ali ga moram naročiti?
- alternator: to se najbrž lahko ugotovi z merilcem napetosti?
- AMM: v kolikor zgornje ne bo zaleglo, probam še AMM iz SPG-ja


- Lambda senzor in O2 senzor je ista stvar, kakor vem,
- kabli za svečke se dobijo v vsaki konkretni trgovini z avto deli, firmo ti bo znal svetovati Mitja, kakor vem, pa pašejo celo od Alfe 33 ,
- če ti ne bi deloval alternator, bi verjetno že uničil/izpraznil akumulator.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 25.04.08 20:17 Lambda oz. O2 senzor je eno in isto.
Če nameravaš v prihodnosti imeti APC, potem nabavi original kable, firme Bougicord. Ti so oklopljeni in ne bodo sejali elektromagnetnih motenj v elektroniko za nadzor turbine. Stanejo okrok 60 EUR. Dokler nima APC-ja, pač nabavi kable za nekih 30 EUR.
Če bi bil alternator slab, bi ti svetila lučka na armaturki pa tudi v roku 1-2 ur bi se avto ustavil.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 27.04.08 15:18 Danes sem bil Edu. Zamenjal mi je kable za svečke, cin špulo, pomeril pritisk bencina, zamenjal (poškodovani) rotor, preveril regulator prostega teka, preveril in nastavil svečke, konektor za maso ... vendar nič od tega ni odpravilo težave.

Še najbolje je avto tekel, ko sva odklopila Air Mass Meter. Na koncu sem ponovno dal notri prejšnjega (s katerim so na začetku že bile težave). Na poti nazaj ni bilo težav, vendar samo čakam, kdaj bo spet ...

Probal bom kje dobiti še tretji Lucas AMM, Mitja mi v torek dostavi še Boschev modul za elektroniko.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 28.04.08 09:21 Grega, lohk probava z mojim, saj je hitro zamenjan. Pokliči.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nenadni padec moči in vrtljajev - 28.04.08 11:28 Grega je napisal:
Danes sem bil Edu. Zamenjal mi je kable za svečke, cin špulo, pomeril pritisk bencina, zamenjal (poškodovani) rotor, preveril regulator prostega teka, preveril in nastavil svečke, konektor za maso ... vendar nič od tega ni odpravilo težave.

Še najbolje je avto tekel, ko sva odklopila Air Mass Meter. Na koncu sem ponovno dal notri prejšnjega (s katerim so na začetku že bile težave). Na poti nazaj ni bilo težav, vendar samo čakam, kdaj bo spet ...

Probal bom kje dobiti še tretji Lucas AMM, Mitja mi v torek dostavi še Boschev modul za elektroniko.


Če je avto bolje delal z odklopljenim AMM, potem je po mojem ta krivec za težave. Jaz bi najprej menjal njega, saj tudi če ni 100% kriv za tvoje Gremline, gotovo ne deluje pravilno.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal