Obiskovalci
Trenutno 82 gostov
Obisk skupaj: 236154821


<< Začetek < < 1 2 3 > > Konec >>
pomoć pri nakupu saaba 9-5 - 24.03.09 23:03 Živjo.
Sem v fazi nakupovanja rabljenega avtomobila, sedaj mi je zelo padel v oči saab 9-5, letnik 2002, 2.2 tid,...
Pa me malo zanima če bi bil to uredu nakup, malo me tudi zanimajo vaše izkušnje, kako je s servisi, kilometri, porabo,...itd. Skratka vse o avtu.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoć pri nakupu saaba 9-5 - 24.03.09 23:18 Razen hrupa 2.2. motorja (ki je drugače dober stroj) lahko v najslabšem primeru pričakuješ
1. težave z zatikanjem vzratne prestave
2. glasen srednji oz levi ventilator klime (ob radiju ne boš slišal)
3. postopno odmiranje centralnega zaklepanja
4. problem z izpuhom temperaturno inverznega zraka skozi zadnje šobe (mislim da je kombinacija spredaj hladno, zadaj toplo)
5. okvara SID displaya je standard
6. ker je Diesel se z oil sludgem ne rabiš obremenjevati
7. motorček za čiščenje prednih stekel

drugo pa mislim da ne bi smelo nagajati.
VSekakor ga prej preglej (KOP CAR, AH Moste oz AMZS) in če je dobro ohranjen ti nakupa ne bo žal.

O 9-5 na forumu ni kaj dosti pisanega ker ta avto je kljub težavam ki sem jo z njo imel, odličen in udoben delavni konj. Moje težave so del smole, ker je prebolel nekaj sag vezano na menjalnik , SID, motorček za čiščenje stekel, ventilator in centralno zaklepanje, muka z oil sludge mi je bila prihranjena (preventivno čiščenje karterja s strani KOP CAR) prav tako puhanje vroče zraka.

Nobena od napak, razen menjalnika, ki je bil zaradi nestrokovnosti KMAG drag kot žafran, je bilo ostalo v mejah normale in ga nižja nabavna cena limunuzine tega ranga odtehta.

Vsekakor dobiš veliko avta praktično za isto ceno kot 9-3, računati moraš na nekaj dražje stroške (poišči mojo tabelo v xls pod 9-5) zavarovanja (odvisno od popusta), strošek gum je večji .. cca 120 do 150 eur po komadu, na 80000 km moraš menjati diske , stane mislmi da cca 150 eur, redna menjava olja, pri 2.2. mislim da moraš paziti še na jermen (glej si članek o mootorjih)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoć pri nakupu saaba 9-5 - 24.03.09 23:30 hmmm...okej.mi lahko kaj več poveste o tem olnem sludgeu (oprostite, če se narobe napisal ). Glede nakupa pa razmišlam, da bi ga prej peljal k KOP-CARju, da mi ga tam pregledajo,če je z avtom vse ok. Glede jermena pa ni problem, saj ima, kolikor jaz vem verigo namesto jermena. Sedaj so gor gume dim. 195/65/15, kar mislim,da ni ravno tako velik strošek.

Kako je pa kaj s servisi? V Ljubljani poleg KMAG in KOP-CAR še kakšen? Koga najbol priporočate? Kakšne negativne izkušnje pri servisu in samemu avtu?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 24.03.09 23:48 Oil sludge so usedline, ki se nabirajo v motorju in lahko privedejo do zaribanja. Težava ni specifična za Saabe, se pa res tukaj več govori o njej. Več splošnih informacij lahko dobiš npr. tukaj.

Glede na to, da razmišljaš o dizlu, lahko na vse skupaj pozabiš, kajti problem se pojavlja le pri bencinarjih.

Najbolj priporočan servis je Kop-car, vendar ni uraden, kar te najverjetneje ne bo motilo. Poleg njega je še AH Moste, ki ima zastopstvo za Saab od lanskega leta in Kmag. Od slednjega beži kolikor te nesejo pete! (malo pobrskaj po forumu o mnenjih).

Servisni interval motorja je 20.000 km ali eno leto, ceno bo povedal kdo drug. Odmična gred je gnana z verigo. Poraba bi se morala gibati okrog 7 l/100 km oziroma kak dcl manj.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 24.03.09 23:55 KOP-CAR ni uraden servis, ima pa tester za saabe?

Joooj, to je hudič (oprostite izrazu),kupujem avto, sicer zame in za mamo, no jaz za zdaj še ne vozim, bom pa kar kmalu. Pa mi te ženske ne dajo miru pr izbiri avta...eni je prevelik, drugi je predrago vse skupaj, jaz sem pa dobesedno zaljubljen v Saabe oz. Volve...Volva imam sedaj doma, avto je super, samo kaj ko motor ni ...Tako, da sem se odločil za Saaba. Jaz osebno.

Glede porabe mi je pa prijatelj omenil, ko ima Opel Vectro, z enakim motorjem, da ko je šel za novo leto v Bratislavo mu je pil 5.5l. Misilm ej...če jo bom jaz kdaj dobil na 6l bom kar vesel, samo po avtocesti je druga zgodba kot pa po mestu...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 25.03.09 19:12 Evropska servisna zakonodaja omogoča da tudi KOP CAR lahko opravlja dela in vpisuje v servinso knjižico in je posledično priznan servis kot uradni in s stem velja garancija. pogoj je kot vem da se vgrajuje rezervne dele.

AH Moste na noge postavlja servis, kaj slabega s tam še nismo slišali,nekaj je bilo pa seveda dobrih novic.

Kakorkoli že, večina sogovornikov na tem portalu vozi na KOP CAR in smo tam zadovoljni zato ne menjamo serviserja. S KMAGom smo se večinmoma razšli po bolj ali manj trajajočih agonijah.
AH moste pa morda delamo krivico, ker jih vsaj da bi jaz poznal koga razen mislikm da Korošsca (ima dobre izkušnje )osebno še nismo probali)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 27.03.09 19:47 kako je pa kaj s servisi, deli,...itd. če ti kaj gre,...

mami so nekaj tej vaški mehaniki odsvetovali sploh nakup saaba...češ,da so dragi deli...nekdo ji je menda rekel, da je cena sklopke, če ti gre cena 700€. pa sem ji rekel, nej upraša mal na vw, audijev, renaultov servis pa naj ji povedo koliko stane menjava sklopke... ko je sedaj toliko proti nakupu saaba
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 27.03.09 20:09 http://www.partsforsaabs.com/product_info.php? cPath=86_87_93&products_id=547
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 27.03.09 22:52 Vaški mehaniki Saaba še niso videli od blizu in so zato polni predsodkov.

Res je servisna mreža bolj uboga - vezan si na osrednjo Slovenijo ali pa sosednje države, če znaš jezik. Prav tako so deli manj dostopni kot za npr. VW, kateri se najdejo že skorajda v mesnicah.

S priključitvijo Saaba k GM je znamka sicer izgubila na "duši", vendar so se pa poenostavile dobave rezervnih delov. To sicer ne velja za karoserijske dele, npr. 2.2 l dizelski motor je pa skoraj identičen Oplovemu, prav tako so podobne zavore, vzmetenje,...

Konkretno to pomeni, da dele za redni servis dobiš v vsaki bolje založeni trgovini z avtodeli, za posebnosti se pa moraš znajti in vložiti več časa v povpraševanja, tudi nakupi iz tujine ti ne smejo biti neznanka. Jaz sem "običajne" dele dobil praktično takoj, nekaj eksotičnih manjkajočih in polomljenih plastičnih delčkov sem pobral iz razbitine, najdlje sem pa čakal na zadnji odbijač - 3 tedne (k sreči je bil med tem avto popolnoma vozen).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 28.03.09 07:36 Še vprašanje z moje streni, tejle nakupi iz tujine, kako pošiljate oz. prevzemate naročeno?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 28.03.09 13:59 Plačam z MC, dostava na dom. Vse dele kupujem tako.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 28.03.09 14:33 S katero pošto pa pošiljajo in koliko pride poštnina ?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 28.03.09 22:18 Odvisno od trgovine kjer naročaš. Bolj kot ne vse imajo objavljene podatke o poštninah (če ne pa pošlješ e-mail in ti povejo).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 29.03.09 03:23 Do zdaj sem kupval vse preko partsforsaabs.com.
Sproti pri naročanju ti računa težo pošiljke in s tem tudi strošek pošiljanja(izbereš shipping to Slovenia in dobiš točne stroške). Kar se tiče partsforsaabs.com sem z njimi zelo zadovoljen. Še bolj pa ko pade vrednost funtu!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 18:14 no..evo me. spet z nobeno dobro novico. krneki. mami ma rajš citroena, fiata al pa kaj drugega...ker je pač slišala, da so saabi totaln "podn", uprašala je tista dva vaška mehanika, ki niti ne vesta kaj je saab, kaj šele kaj drugega o avtu.

Pozna kdo kakšen recept, da jni to izbijem iz glave?

Ker jaz si tako želim meti saaba, ali volva...samo, da bo šved
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 19:50 Za Citroen ji pokaži tole. Če se ne odloči drugače, bo Šved pač Ericsson .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 20:30 Mami razloži tri temeljne in golemu očesu skrite resnice, katere ločijo dober avto od drugega!
Med vsemi drugimi razlikami v boljši tehniki, legi, izdržljivosti itd. itd.obstajajo tri na hitro nevidne razlike:

1. Po 100-200 km koliko utrujen in s koliko trdim križem stopi človek iz avta(razlika v sedežih)

2. Ko je treba v kritični situaciji na polno ustaviti avtomobil(razlika v zavorah)

3. Kadar pride do nesreče in naleta(konstrukcija vozila - pa ne mi zdaj o zvezdicah)

Saab je od vsega začetka venomer skrbel za dobre sedeže, zavore in varovanje potnikov.
Poleg tega obstaja pri vozilih še Fun Factor, imidž in zadovoljstvo kupcev ampak o tem bi razpredal prihodnjič...
Naj še kakšen drug kaj napiše zakaj mora biti prav Saab...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 21:24 to bi bilo super, če še kdo napiše kakšno super primerjavo...med saabom in drugimi znamkami, ni potrtebno, da ravno citroeen...

Bojim se pa tega, da bom domov pripeljal saaba, pa bo čez en mesec začel zafrkavati... (no..v najslabšem primeru seveda)
nameravam pa kupiti rabljenega saaba 9-5
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 21:42 sicer nimam pojma, ampak vsak rabljen avto lahk zafrkava... tu ni recepta, da boš 100% zihr
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 21:46 to je res...nikjer ne bom 100%. Nekaj pa sem sicer razmišljal, da bi ga peljal na tester...vzel preizkušnjo...vsaj za kakšno turco...

aja, še link...to sedaj gledam
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=1596870&show=1
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 22:04 divja_jaga je napisal:
to bi bilo super, če še kdo napiše kakšno super primerjavo...med saabom in drugimi znamkami, ni potrtebno, da ravno citroeen...

Bojim se pa tega, da bom domov pripeljal saaba, pa bo čez en mesec začel zafrkavati... (no..v najslabšem primeru seveda)
nameravam pa kupiti rabljenega saaba 9-5




primerjava z drugim avtom .SAAB ni avto temveč SAAB s kakim Gremlinom

kot pravi Edo,.. ko imaš SAABa je tako kot poroka. Skupaj si v dobrem in slabem in se ne ločiš zlepa. Poročiš se pa tudi bolj kot ne iz ljubezni.

Če bi punce tak seciral kot bi druge znamke vozil, bi že zdavnaj zviseli. Oz kot je cagav fant še naprej sam spal
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 22:09 Rudi je napisal:

1. Po 100-200 km koliko utrujen in s koliko trdim križem stopi človek iz avta(razlika v sedežih)

2. Ko je treba v kritični situaciji na polno ustaviti avtomobil(razlika v zavorah)

3. Kadar pride do nesreče in naleta(konstrukcija vozila - pa ne mi zdaj o zvezdicah)

Naj še kakšen drug kaj napiše zakaj mora biti prav Saab...


. Svežih 1000 km z Passatom in jasno je nekoliko boleč hrbet, enako se dogaja tudi na krajših razdaljah, 9-5 je tukaj še vedno zakon,

polno zaviranje dejansko ni nikoli povzročalo težav, tukaj mislim da obstaja lepa primerjava med 9-5 in Porscbejem 911 kjer se 9-5 v tej kategoriji presenetljivo dobro odreže glede na konkurenta,

nalet.. tukaj je kar nekaj zgodb o uspehu preživetja, nekatere poznam še iz prve roke (človeku 9000 rešila življenje pri čelnem trku, sedaj vozi 9-5, da ne govorim o 9-5 ki je v zadek dobila kamion in ima še vedno enako razdaljo za noge - v manjših avtih ostaneš stisnjen s posledicami..)

kot točko 4 bi dodal tudi pospeševanje.. v kolikor imaš malo bolj nabitega Aera, je zadeva znaan po tem da na kritičnem segmentu (ko ti pospeški najbolj pridejo prav) med 60 in 100 na uro SAAB hitrejši od 911.

Če si pogledaš tablice nadgradenj recimo 1.9 tid ( o tem je pisal že naš kolega na forumu) lahko dosežeš skoraj da pospeške Aera v kritičnem hitrostnem razponu
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 30.03.09 22:17 če bom kupil saaba bo to 2.2 tid...kaj več o tem motorju?...ja pa na tistem linku malo višje, če se kdo spozna katera oprama je to, kako udobni sedeži so itd,...vse uglavnm
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 31.03.09 12:20 divja_jaga je napisal:
no.. mami ma rajš citroena, fiata al pa kaj drugega...ker je

Po 10 dnevih sem se vrnil iz poslovnega obiska tovarne Fiat ( pa ne ene ).
Kaj ti naj odgovorim na tvoje pisanje "imeti rajš Fiata".
Jaz osebno vzamem ( če bi me Policija prisilila ) samo Fiata, ki ga delajo v tovarni Termini Marese na Siciliji ( to so modeli velikosti Lancia Musa ). Vsaka druga lokacija montaže in proizvodnje Fiat vozil je..."tudi sovražniku ga ne privoščim".
Glede Citroena ( tudi pri teh sem bil ),...so za razred boljši ( bolj zahtevni ) v smislu kvalitete kot pri Fiatu.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 31.03.09 19:51 Tehnične lastnosti motorjev najdeš tukaj.

Tistemu na sliki manjka ogrevanje sedežev, lahko bi imel tudi usnjeno notranjost (to je bolj stvar okusa uporabnika). Več o nivojih opreme poišči na Parker's.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 31.03.09 21:55 Hm...glede tiste opreme v tem avtomobilu...ja bol malo jo je, no lahko bi imei ogrevanje sedežev ( ali je možno, da jih ima?? ), usnje, tempomat,... samo jaz nič ne morem pri tem. Avto mi je zelo ušeč, dobro ohranjen, s prodajalcem sva prišla na isto ravan (glede denarja itd...). Sedaj sledi samo še prepričanje moje mame, da se odloči za ta avto, grem še enkrat na testno vožnjo, servis, da mi ga dajo na tester in če bo vse tako kot mora biti ga bom kupil...drugače bo pa Saab pri meni doma šele čez kakšno leto, ko si bom kupil 9-3 aero, prve serije... Ja, to so moje sanje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 31.03.09 22:00 Imam pa eno vprašanje glede motorja, od letnik 2001 naj bi imeli 2.2 TiD motorji 92 kw oz. 125 KM. Se motim? Če imam prav, ali je možno, da je napaka pri vnosu na tem linku http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=1596870&show=1, ali se je še vedno našel kje stari motor, torej z 88 kw?
Gledal sem tudi Opel Vectro, 2.2. pa ima isto 92 kw. Namreč motorja naj bi bila ista...

Kdo ve kaj o tem?
Hvala
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 31.03.09 22:18 ta avto pri avtodelti sem jaz že gledal in sedel v njem.
sem videl, da so nekje sedeži ob šivu natrgani, tako da malo preglej, se da mogoče tudi na ta račun malo pogajat...
gretja sedežev pa, kolikor se spomnim, nima.
lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 31.03.09 22:22 To glede šivov in samih sedežih ter avtu moram še malo pogledati...Kaj pa glede samega avta? Kakšno mnenje?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:pomoč pri nakupu saaba 9-5 - 31.03.09 22:24 Gretja sedežev nima, manjkajo tipke (prazni prostori pod kontrolo klime). Če bo avto pozimi stal zunaj, se vsekakor splača poiskati takega, ki ima gretje. Prav tako tempomat pride prav pri dolgih vožnjah.

Podatki v članku o motorjih se nanašajo na 9-3. 9-5 ima sicer enak motor, a deklarirano drugačno moč. Ne vem kje je logika, razen če je moč povezana z menjalnikom? Kakorkoli, za tip motorja poglej pod havbo - razlika je očitna.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 3 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal