Obiskovalci
Trenutno 81 gostov
Obisk skupaj: 235438886


Re:AirBag-i - 15.01.08 22:49 Za vsako stvar lahko rečemo, da ima svojo življensko dobo, popolnoma normalno. Tako tudi Airbagi. Nenazadnje je to varnostni pripomoček, ki naj bi reševal življenja in kot tak mora biti 100%.

Pa tudi 10-15 let ni tako kratka doba. Zanimivo bi bilo vedeti, koliko da proizvajalec sploh avtu življenske dobe...

Kar sem sam našel, večinoma pa po linkih, ki jih je matjaz prilimal, ne piše, da je potrebno airbag po tem času zamenjati, ampak samo prekontrolirati.

Sam fizični del airbaga (senzor, vreča in sprožilec) pomojem nima roka trajanja (če jih fizično ne poškodujemo). Problematična je vsa druga senzorika, ki jo predvsem novejši sistemi imajo ogromno (prisotnost potnika, teža potnika, razne povezave z drugimi varnostnimi sistemi, itd). Več kot je tega, večja je možnost okvare. V tistih par primerih, ki sem jih videl (na netu) so bile napake na tem delu sistema, in ne na samem hardcore airbagu (verjetno, ker te napake ugotoviš šele po nesreči, spet pa ima verjetno to malo veze s starostjo).

Ima pa vsak airbag self-check sistem, ki prekontrolira delovanje pred vsako vožnjo. In če od vsake komponente dobi znak, da je vse ok, potem je vse OK.

In to (elektroniko) se tudi z testerji in na "oko" enostavno kontrolirati. Da bi šli pa po 15 letih odpirat vrečo in ugotavljati ali so šivi še celi, meriti delovanje pospeškomera ali testirati kdaj in kako se obnaša eksploziv, in potem to spet nazaj zapakirat...no go.

In če bi dejansko bili stari airbagi nevarni, potem bi se o tem sigurno več govorilo, ter bi bilo mogoče najti bistveno več podatkov. In sigurno bi kdo že slišal za menjavanje airbagov oz. izklapljanje starejših.

Na kratko: Pomojem boljše 20 let star airbag, kot brez njega. V najslabšem primeru se pri trku airbag ne bo sprožil, kar pa je enako kot če ga ni oz. je izklopljen. Nevarnosti, da bi se med vožnjo brezveze sprožil ni. Če je pa možnost stvar vsake toliko prekontrolirati... od viška še nobeden ni umrl.

Airbag Misuse test - Fifth Gear

Kot razumem pa tiste gasilske air lifting bage je namen uporabe popolnoma drugačen. V avtomobilu airbag verjetno ne doseže tako visokih tlakov ker preveč pušča (te gasilske vreče so pa zrakotesne) in tudi ni na razpolago take količine plina, da bi imel tlak možnost prekomerno narasti in bi vreča počila.

Spet pa je vse napisano samo moje mnenje in razmišljanje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

      Tema Avtor Datum
    thread link
AirBag-i
General Woo 13.01.08 17:47
    thread link
thread linkthread link Re:AirBag-i
matjaz 14.01.08 15:59
    thread link
thread linkthread linkthread link Re:AirBag-i
matjaz 14.01.08 16:06
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread link Re:AirBag-i
matjaz 14.01.08 17:36
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread linkthread link Re:AirBag-i
Piston 15.01.08 22:49
    thread link
thread linkthread linkthread linkthread linkthread linkthread link Re:AirBag-i
Piston 20.01.08 00:11
© 2024 Slovenski Saab portal