Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 237998982
Zadnje na forumu
Original feltne SAAB 9-3 17 col prodam od saabexpresso
Re:[Kupim] orig ALU 17" ali 18&quo ... od S.A.S
SAAB 2007 1.9 tid set za glavni servis. ... od saabexpresso
P: Garažna SAAB razprodaja od S442
[Kupim] orig ALU 17" ali 18" ... od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82
Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od Shatzi

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


Pomoč intercooler - 12.07.08 19:20 Saab 2,2tid
l2004

V petek se mi prižge lučka za motor in obenem mi drastično pade moč motorja. Diagnoza na KMAG-u je fuč intercooler. Zanima me kdo je poleg KMAG-a in KOP-CAR
še v stanju to popravit. Zanima me zaradi zbiranja ponudb. Ali je vožnja dokler se ne popravi varna za motor???
Ima kdo rabljen kos??
Hvala
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pomoč intercooler - 13.07.08 12:51 Varna vožnja vsekakor ni možna.

Obrazložitev. intercooler je namenjen ohlajanju motorja. V turbo motorjih namreč izpuh dosega med 450 in 650 stopinjami celzija. Nato je ta piš zraka speljan skozi turbino in nato v interni del motorja.
V kolikor intercooler ne opravlja svoje naloge (ohladitve zraka) pride do pregrevanja internega dela motorja in posledično lahko dobiš hude poškodbe na batih in glavi motorja. Hudo pregrevanje katerega koli dela motorja, ki meji na kak plastičen kabel ali cev ti lahko za nameček povzroči še interni požar na vozilu.

Praktično vsi vozniki SAABov pa tudi poznamo pravilo, da vročega motorja ne smemo ugašati ker nam drugače lahko gre turbina. Vsaj 15 -20 sekund po bolj energični vožnji moraš pustiti da motor teče v miru in da se ohladi. Pri zelo hudi obremenitvi lahko to hlajenje traja tudi več minut. postopek ni potreben v primeru da imaš zmerno mestno vožnjo vsaj zadnjih 3-5 km

Tehnično me bo kak kolega še popravil, ker nisem ravno s tega področja.

Osebno sem imel na drugem voziliu (passat) ob tkai drastičnem padu malo drugačne posledice. Zaradi nedelujočega vžiga v enem batu je prišlo do brizga goriva v katalizator ki se je vžgal (pregrel) . -na koncu ni manjkalo veliko da se mi ni vžgal cel avto.

Kar se tiče konkurence imaš za novejše SAABe v SLO praktično samo KMAG in Kop-Car. AH-Moste uradnega servisa zaenkrat še ni odprl.
Pri čemer je KMAG po naših izkušnah vreden da se ga izogneš (zaradi pravil o prosti konkurenci bo kot kaže KMAG ostal uradni serviser v SLO in bo za njegovo zaprtje očitno moral poskrbeti kar trg- stranke same).
Ostali lastniki SAABov servisirajo v Italiji ali Avstriji.

S Kop car (ni uradni serviser) se lahko zmeniš za vgradnjo rabljenega kosa v kolikor ga dobiš oziroma ga imajo oni na zalogi.
Alternativni vir rabljenih rezervnh delov ti je Dani na madžarskem.

Trenutno se tudi prodaja ena razbita 9-3 na avto.net in morda je tam ta del še na voljo http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp? id=2165106
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pomoč intercooler - 13.07.08 13:28 Hvala za odgovor. Kaj pa nakup dela preko neta? Zasledil sem samo portale,kjer se prodajajo deli za starejše saab-e?
Skrbi me da,mi en od prej omenjenih serviserjev pravi da taka vožnja nima vpliva na motor??? Kot,da hoče da se mu pripelje totalno zariban avto na servis. Dejansko bo držalo da se zobarju,odvetniku in avtomehaniku ne da zaupati
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pomoč intercooler - 13.07.08 13:35 @matjaz: Mislim, da si malo napačno predstavljaš funkcijo intercoolerja ... Kolikor je meni znano je naloga intercoolerja, da za nekaj stopinj ohladi zrak, ki gre nato čez turbino v motor. Ohladi ga pa zato, da lahko turbo polnilnik v cilindre napolni več zraka, kot bi ga sicer - kot vemo hladnješi zrak je bolje stisljiv kot topel zrak. Da bi se zaradi nedelujočega intercoolerja pregrel motor pa težko verjamem, saj zaradi hitrosti zraka skozi turbo polnilnik se le ta ogreje relativno malo (IMHO nekje 5-15
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pomoč intercooler - 13.07.08 13:46 aint4ever bi se kar strinjal z tem kar si napisal. A ste opazili,da v zgodnjih jutranjih urah v obdobju zgodnje poladi,ko je zrak glih prav hladen in vlažen. Takrat, ko pritisnem na plin mam dejansko občutek da bom poletel. Kar iztreli te iz mesta. Sedaj ob taki vročini pa tega ne doživim??
Zanimivo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pomoč intercooler - 13.07.08 18:24 aint4ever je napisal:
@matjaz: Mislim, da si malo napačno predstavljaš funkcijo intercoolerja ...

Funkcijo si predstavljava enako, samo da si jo ti bistveno jasneje zapisal. Zelo podroben opis lahok najdemo na : http://www.thesaabsite.com/About%20Saab% 20turbos.htm

oz
http://www.myturbodiesel.com/1000q/ turbocharging.htm#intercooler

Se mi pozna da nisem ravno strojnik Intecooler je kot nadgradna komponenta v Turbo motorje prišel nekoliko kasneje.

Tako ob nedelujočem intercoolerju kvečjemu občutno pade moč motorja - izgubiš nekaj konjskih sil ...

Tukaj sem osebno precej bolj skeptičen. Za 9-3 sem sicer našel, da se ljudje očitno vozijo z okvarjenimi in kot kaže posledic ne čutijo. Dodatno za 2.2. 9-3 povedo , da je to ne ravno pogosta, vendar precej znana okvara (http://www.telegraph.co.uk/motoring/main.jhtml? xml=/motoring/2004/09/17/emrguide18.xml).

podobno izkušnjo najdeš na : http://www.saabscene.com/forum/lofiversion/ index.php/t31634365.html

Tako da verjetno dejansko velja poslušati serviserja ki ima izkušnje s temi motorji. V kolikor se boš zamenjave lotil samostojno so navodila za 9-3 2003+ naslednja :
http://www.thesaabsite.com/93/ 93intercoolerreplacement.htm

Splošni tisk je glede posledic okvare intercooleja precej manj prizanesljiv. V literaturi sicer zaslediš, da to vpliva predvsem na močno predelane motorje.

http://www.sfradiator.net/intercooler.htm
Symptoms of Intercooler Failure:
Loss of Power
Increase in Fuel Consumption
Whistling noise from engine
Black smoke coming from exhaust stacks
Turbo Charger failure
Elevated engine temperature
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pomoč intercooler - 13.07.08 19:33 No bom še jaz probal stvari razjasnit

Da ne bo pomote. Izpušni plini niso speljani spet not v motor kot je nekdo napisal, temveč samo poganjajo turbino, ki stiska zrak. Ta zrak pa turbina dobi od zunaj. Zato ni potrebno ohlajevati izpušnih plinov, ker so le-ti po opravljeni nalogi (pogon lopatic turbine) odvajani v izpušni sistem. Ampak je pa fino, da je zrak, ki ga turbina dobi od zunaj čim bolj hladen. Kajti čim hladnejši je, tem višjo gostoto ima in čim več ga pride v cilinder tem boljše bo izgorevanje in moč.

Kar pa se tiče tega, da je treba po bolj aktivni vožnji pustiti turbo motor, da teče in se ohladi, tudi ni čisto tako. Turbo motor pustiš po vožnji teči zaradi spina, ki jo turbina ima še po končani vožnji. Predstavljat si moramo, da doseže turbina med 20 in 100 tisoč obratov na minuto. Takšen spin potrebuje tudi svoj cajt, da se ustavi. S tem ko pustimo, da teče motor, imamo zajamčeno, da bo turbino mazalo olje. Če tega ne naredimo lahko pride zaradi preslabega mazanja in previsokega trenja do prezgodnje obrabe ležajev in posledično do okvare lopatic - kar se je meni zgodilo in vem kakšen grozen zvok lahko to povzroča.

LP, Matija
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pomoč intercooler - 14.07.08 10:14 Matija je napisal:
Izpušni plini niso speljani spet not v motor kot je nekdo napisal ... Če gremo v detajle, v novejših motorjih se dogaja tudi to. Se pravi, na motorjih obstaja elektronsko krmiljen ventil (t.i. EGR valve - Exhaust Gas Recirculation Valve), ki vrača del izpušnih plinov nazaj v motor, s tem pa naj bi pripomogel k zmanjšanju škodljivih emisij v izpuhu ...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal