Obiskovalci
Trenutno 91 gostov
Obisk skupaj: 234934828
Zadnje na forumu
Re:Saab 99 od Eva77
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82
Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od Shatzi
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od primzy82
Re:Saab 93, 2007 od primzy82
Saab 93, 2007 od Frenk

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


<< Začetek < < 1 2 3 4 > > Konec >>
Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 10:43 http://www.finance.si/334185/Saab-v-ste%C4%8Daj
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 10:51 V stečajno maso gre ponavadi vso premoženje, ni nemogoče, da nekdo kupi blagovno znamko - npr. Kitajci, pa spet zaženejo proizvodnjo ...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 12:14 http://www.saabsunited.com/2011/12/what-will- happen-now.html

What actually happened last night was that Youngman was willing to invest money into Saab but GM forcefully stated that if any chinese investments were made into Saab, GM would cancel all current license agreements regarding the current 9-3, 9-5 and 9-4x. This of course scared Youngman into not investing in Saab. Anyone would understand it not wise to invest in a car company that is unable to build any cars. The new 9-3 we have learned is about 55% GM parts and technology, a conversion away from GM technology is possible according to our sources but it would take a considerable amount of time to achieve this.

------

Zgodbe je najbrž res konec.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 15:10 Mogoče je to boljša rešitev, kot da kitajci pokupijo vse.
Če bi slučajno saab veljal za kitajsko znamko, avto izgubi ves pomen.

Verjamem, da se bodo slej kot prej našli ljudje (skandinavci, oz. vsaj evropejci) in obudili znamko.

Do takrat pa, SAAB, Rest In Peace!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 15:37 NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!Ne morem verjet!
Vseeno je v planu to leto da ga kupim.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 17:20 Teb ga bo GM prodal, Kitajcem ga noče
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 19:40 Žalostna novica... Zapušča nas znamka, ki je postavila marsikatero merilo v avtomobilizmu, prinesla veliko novega predvsem na področju varnosti in vedno je bila samosvoja ter s srcem na pravem mestu.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 19:41 Pero je napisal:
Teb ga bo GM prodal, Kitajcem ga noče

kar tako. kaj pa še dela GM še zraven, a ni prodal Swanu?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 19:41 Lastniki "tehnologije" so.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 19.12.11 20:54 Če je to tehnologija kaj se zadnjih nekaj let nahaja v sabih pol ni čudno,da jim nočejo dat licence za njo,ker jih je mogoče sram da bi se jim kitajci smejali čemu oni pravijo tehnologija!!GM je SAAB osiromašil kar se kvalitete tiče da bruhaš!Pa ne govorim nekaj na pamet si namreč lastim njihovega bivšega paradnega konja.Ljubi bog kaj so prodajali za 50.000 eur.Komot bi lahko meli svoj drugi moto:GM-SAAB General motors-slab avto ampak bo SAAB.Prekleta banda ameriška!Moj stari foter je mel saba,to smo skakali froci gor po avtu pa ni blo ničKaj še le da bi se kaj pokvarlo.Toti trotli ameriški pa še motorčka za brisalce ne znajo naredit takega,da ga nebi rabo trikrat menjat v štirih letih.Da se o drugih njihovih pocarijah sploh ne pogovarjamo!TEHNOLOGIJA pizda jim ma...na!Res sem se razpizdil pardon.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 08:21 Že v nekaj prispevkih na tem forumu sem »zatrmoglavil« ( z nekaterimi celo zapel ) na temo kakšna je naloga in vloga uradnega zastopnika za blagovno znamko SAAB v regiji, to je pri nas v Sloveniji.
Če je na slovenskem trgu resnično od SAABa »požegnan« zastopnik - prodajalec ( ta bi moral neprestano slediti tudi članke na tem forumu – takšna je pač poslovna higijena, saj preko foruma (ta je bil pred socialnimi omrežiji ) zaznava kako blagovna znamka na njegovem »vrtičku« diha ), pričakujem od tega uradno stališče trenutne situacije.
Če pa uradni zastopnik zve oz. prebere »novico« šele v finačnem časupisu naj zapre štacuno in sname table SAAB.
Toraj ČAKAJMO !!!!! obvestilo uradnega slovenskega zastopnika ali prodajalca kot edino resnično in pravo informacijo.
P.S.
pred časom sem na tem forumu že objavil zapis, da so na nemškem trgu so vsi uradni serviserviserji za vozila SAAB obvestili, njihove stranke ( tukaj je ravno smiselnost zakaj hoditi na servise k uradnemu serviserju ), da jim je licenca uradnega serviserja za SAAB vozila odvzeta, bodo pa še vedno opravljali vse neuradne servisne SAAB storitve.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 09:03 Ni mi jasno kaj GM še dela sploh zraven, ko so pa firmo prodali Spykerju oz. po novem Swanu. Najprej zafurajo firmo, potem se pa še kar mešajo...

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 09:30 talladega je napisal:
Ni mi jasno kaj GM še dela sploh zraven, ko so pa firmo prodali Spykerju oz. po novem Swanu. Najprej zafurajo firmo, potem se pa še kar mešajo...



Gre za industrijsko intelektualno lastnino in pravo. S tem ko je GM prodal Spykerju Saab-a, mu hkrati ni dokončno odprodal licenčnin, ker je več kot 50% 9-3, 9-5 narejenega z GM-ovimi deli. In te licenčnine, morda tudi nekatere patente valda GM ne prodaja naokoli kar tako, če jih pa še šam fura v svojih proizvodnjah in znamkah.

Saab je imel le pravico to tehnologijo furat dalje, zmanjkal jim je pa valda časa, seveda tudi denarja, da bi razvili svojo tehnologijo in jo zaščitili v svetovnem pravnem redu. Saab je umrl praktično že leta 1990, danes gledamo le še njegov pogreb.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 10:31 melhi je napisal:
Če je to tehnologija kaj se zadnjih nekaj let nahaja v sabih pol ni čudno,da jim nočejo dat licence za njo,ker jih je mogoče sram da bi se jim kitajci smejali čemu oni pravijo tehnologija!

Potem je pa to res pravi odgovor!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 10:43 Iz nekaj letne prakse povedano, vse SAABiste nas naj ne skrbi kdo je oz. kdo bo lastnik blagovne znamke SAAB . Lahko nas pa zelo skrbi ( boli glava, črviči in.....in še kaj drugega . ) kako z oskrbo rezevnih delov.
Namreč večina uradnih dobaviteljev sestavnih delov za prvo vgradnjo ima trenutno podaljšano ( nepreklicano ) pogodbo katere osnova-temelj je še vedno pogodba GM. To pomeni vsak vgrajeni delček v tovarni v SAAB vozilo ima vidno ali skrito odtisnjeno ali zažigosano oznako GM ali SAAB ter nekaj kombinacij samo GMu ali SAABu poznanih kombinacij številk. Takšen material najpogosteje s kratico navajamo kot OEM – prevod v slovenski jezik: PRVA VGRADNJA. Enaka zgodba je z nadomestnimi deli , ki jih pa s kratico navajamo kot OES – prevod v slovenski jezik: REZERVI DELI.
Če je vse res o čem se trenutno po koluarjih debatira in piše ( brez uradnega stališča uradnih zastopnikov SAAB ) , da... posledično GM prepoveduje..........., smo ga lasniki vozil SAAB močno opleli. To pomeni, od danes naprej noben »GM / SAAB požegnani« proizvajalec ne sme izdelati kaj šele odpremiti kosa iz porgama OEM in OES oz. na katerem bi bila omenjana vidna oznaka GM ali SAAB in kombinacije števik.
( primer: če kupite pravi rezevni to je OES del je na njem odtisnjena ali zažigosan oznaka GM ali SAAB ter kobinacije številk, tudi na pakiranju je takšna oznaka ).

Toraj pričel se bo lov ( ne lov boj !!! ) na OES material, ki se trenutno še nahaja po trgovskih in servisnih skladiščih. .......Dalje slabe kopije materila brez s homologacijo zagotovljene kavalitete, se pravi Kitajci. In tako bi prišli Kitajčki skozi stranska vrata ( ali kot božiček skozi dimnik ) kot 100% igralci v PLAY.

Posledica: razbitinam bo narasla cena !!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 11:15 Tale je malo mimo

Obstajajo pravila v industriji, da ko se določen izedelek več ne proizvaja/prodaja morajo biti rezervni deli na voljo še toliko in toliko let... To velja tudi v primerih, ko gre proizvajalec v stečaj.

primer: http://www.roverservis.com/

To velja za vse. Se bom pozanimal pri kolegu, ki dela v Revozu z dobavitelji...

Lp Davor
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 11:20 Za dele po mojem mnenju ni posebne panike. V interesu vsakega kupca ostankov Saab-a bo, da izdeluje original dele dalje, ker na svetu pa le ni samo 50 vozil Saab in bo potreba po delih seveda trajna tudi dalje. Pa tudi kopije delov so dostikrat čist dobre.

Se pa malo groteskno nadejam, da bo moj Saab-ek čez par let imel (oziroma nemara že ima sedaj) arhivsko vrednost, torej kot nek fantom iz zgodovine, vrednost vozila bo pa čedalje višja
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 11:22 Mene pa zanima, če bodo zdele kaki hudi popusti za nove avte? Npr. nova 9-5 aero za 20.000 €...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 11:25 Get in line, Davk (če se kej tazga zgodi )


btw: Saab Parts AB NI v stečaju...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 11:30 davk je napisal:
Tale je malo mimo

Obstajajo pravila v industriji, da ko se določen izedelek več ne proizvaja/prodaja morajo biti rezervni deli na voljo še toliko in toliko let... To velja tudi v primerih, ko gre proizvajalec v stečaj.

To velja za vse. Se bom pozanimal pri kolegu, ki dela v Revozu z dobavitelji...

Lp Davor


Zadeva le ni tako enostavna, kolegu postavi pravilno formulirano vprašanje.
Produkcijska sredstva ( stroji, naparave .... ) pri dobavitelju OEM in OES delov so bila pogodbeno na začetku projekta investirana iz strani proizvajalca avtomobila. To so ponavadi deli, ki so vitalnega pomena za konstrukcijo vozila in za varnost v cestnem prometu. Preden se prične serijska proizvodnja takih delov, jih je potrebno homologirat in vsaki takšen del mora imeti oz. mora pridobiti neizbrisno odtisnjeno homologacijsko oznako ECE, DOT, SAE, CCC in številko.
Toraj vprašaj : ali sme dobavitelj na produkcijskih napravah brez dovoljenja investitorja producirat in prodajat OEM in OES dele.
P.S.
Pa še kako, bodo pričeli palicaji in tehnični pregledi nadzirat, če imaš vgrajen homologiran del.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 11:42 Hmm, tole s prvo vgradnjo mi glih ni jasno... Ne vem kaj ma prva vgradnja veze z npr. 9-3, ki jo delajo serisko že 9 let?
Prvo vgradnjo bi jaz razuml za dele, ko avto še ni v serijski proizvodnji (trenutno je tak model le predvidena nova 9-3).
In kot drugo GM ni nad zakonom oz. ne more prepovedat stvari, ki niso skladu z zakonodajo (varstvo potrošnikov ipd.), tako zakonodajo imajo tudi v ZDA in tudi lastniki Saaboov v ZDA bodo potrebovali rezervne dele .

Bom pa vprašal tudi kako je s to t.i. prvo vgradnjo...

Lp Davor
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 11:52 Kot sem jaz razumel Victoja Muller-ja na tiskovni konf. je Saab Parts ločena pravna oseba in ni del entitete, ki je razglasila bankrot. Saabparts naj bi bil samostojen in prinaša profit. Če je takmo, potem najbrž glede delov ne bo težav.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 11:54 Davk
Kot sem že zapisal: če veljajo koluarske govorice !!..( upajmo, da le ni vse res )
Lov za OES deli se bo pričel; naročil ga boš...čakal boš na njega,,,,,,,,,( da bo nekaj nesrečnih smrtnikov ta isti del potrebovalo in naročilo ), butične prizvodnje ne bo !!!, razbitine bodo dobile ceno, SAABi se nikoli niso kradli,... kako bo naprej?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 12:16 Grega je napisal:
Kot sem jaz razumel Victoja Muller-ja na tiskovni konf. je Saab Parts ločena pravna oseba in ni del entitete, ki je razglasila bankrot. Saabparts naj bi bil samostojen in prinaša profit. Če je takmo, potem najbrž glede delov ne bo težav.

Tudi jaz razumem tako. Možno je (paradoksalno!), da se bo dobava rezervnih delov celo izboljšala, saj ne bo več 'cokle'.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 12:23 Jaz čakam vetrobransko steklo že skoraj tri tedne, pa zaenkrat nič ne kaže, da bo letos.
V primeru, da gre matična firma v stečaj je (po moje) iluzorno pričakovati, da se bo dobava rezervnih delov izboljšala.
Pričakujem, da se bodo avti pocenili, deli pa podražili.

www.smorny.com
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 12:44 GM po moje ni bil cokla kar se tiče delov. Za proizvodnjo delov je SaabParts (ločena firma) dobil licenco za izdelavo (štancanje), najbrž gre določen % od vsakega prodanega dela in tako jim je povsem v interesu, da to špila.

Rezervni deli so se do sedaj tržili preko Saab-ove trgovske mreže, ki pa se je ob pretresih v zadnjem obdobju začela sesedati. Saabparts bo moral zgolj obnoviti ali najti nove prodajne poti (novi grosisti, direktna prodaja prek spleta itd.) in bo dobava delov, glede na povpraševanje spet stekla.

Ključno pa je, ali bo povpraševanje dovolj veliko, da se bo Saab Parts splačalo vzdrževati linijo - delavce - režijo; v kolikor da, je manj verjetnosti pomanjkanja delov.
V kolikor pa proizvodnja delov ne bo tekla, pa bo kot je pisal korosec - deli bodo postali bolj redki in več vredni; splačalo se bo kakega ukrasti in razstaviti za dele, tudi rabljeni deli se bodo bolje prodajali.

O zakonodaji, kot jo omenja Davk - ne spoznam se na predpise iz avtomobilske industrije, vendar v drugih panogah nisem zasledil takih zahtev. Lahko imaš zahteve za firmo, ki je še živa (da mora recimo zagotavljati rezervne dele še xy let za vsak model); ko pa gre enkrat v stečaj, je konec - od "mrtveca" ne moreš nič več zahtevati.

Ko gre firma v stečaj, je naprodaj vse imetje; tudi blagovna znamka. Bil sem pozoren na del intervjuja, ker Muller pravi, da bi za ponovni zagon proizvodnje rabili cca. 250 + 500 MIO € in vsaj 3 mesece časa, ob tem, da je 55% delov nove platforme Phoenix licenčno vezanih na GM. Da bi obšli to povezavo in naredili platformo licenčno neodvisno, bi morali določene dele razviti sami, kar bi stalo še 200 MIO €. Precejšen zalogaj za kogarkoli, ki bi želel prevzeti proizvodnjo. Kot sem razumel ima EU tudi precejšnje vstopne ovire za Kitajsko - niso mogli niti direktno financirati tekočih poslov in so morali iskati razne workarounde.

Vedno pa je mogoče, da nekdo kupi le blagovno znamko ... in jo nalepi na katerikoli svoj proizvod. Najbrž vsi poznate slovenski Seaway in jadrnice Shipman - no Seaway je kupil skandinavsko blagovno znamko Shipman in dela zdaj barke s tem imenom.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 12:50 Pod 'coklo' sem mislil matično firmo SAAB, ki ni plačeval računov in posledično dobavitelji niso hoteli dajati delov, ne GM. Nisem dobro pojasnil.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 13:18 Ravno z "blagovno znamko" bo problem. Lažje bojo pokupil orodje, tehnologijo, ... morebiten kupec celotne firme se bo moral za uporabo imena Saab še pošteno pogajat.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 14:13 Čist odvisno kolk bo povpraševanja, pa kolk je vredno "dobro ime" znamke Saab. Nimam zasledil nobene informacije na to temo, ampak ni nujno, da bo ravno astronomska cena (zihr pol manj kot dokapitalizacija NLB )
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Game over! Ostal boš vedno zapisan v srcu... - 20.12.11 14:33 Potential buyers would have to negotiate with the defense and aerospace company Saab Group, a separate company which still owns the rights to the Saab name and trademark, and with GM.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 3 4 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal