Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 235820150
Zadnje na forumu
P: Garažna SAAB razprodaja od S442
[Kupim] orig ALU 17" ali 18" ... od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82
Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od Shatzi
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od primzy82
Re:Saab 93, 2007 od primzy82

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 09.07.07 23:15 Kadar sem do sedaj kupoval avto, sem bil vedno zgubljen med raznimi nasveti. Nasveti, kako ugotoviti, da avto ni bil zaleten, preveriti
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 10.07.07 00:05 Glede na (sicer zelo zabavno) ciničnost pripombe "tut jaz sem se vozil za njimi" gre verjetno za Ceneta, mar ne?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 10.07.07 12:38 yep.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 25.07.07 12:10 Janez, je kaj razlike odkar imaš APC notri?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 26.07.07 10:12 Razlika je očitna. Saj bi že napisal, pa je bilo že veliko posegov prej narejenih in bi jim naredil krivico, če bi v rubriko "moj avto" prej vpisal vgradnjo APC-ja, ki je bila narejena nazadnje, je pa to gotovo najslajši poseg dosedaj na mojem avtu.

Ampak če si že načel temo :

Motor v mojem avtu je bil prej LPT (Low Pressure Turbo), kar pomeni, da pritisk turbine doseže samo okoli 0,3 bara, nato se sproži varovalo (wastegate), ki prepreči morebitno preobremenjenost motorja.

Vse lepo in prav, ampak posledično to pomeni manjšo moč motorja in seveda manj užitkov . Ker sem imel že od februarskega lupljenja kabrioleta z italijanskega odpada na zalogi vse dele (APC, intercooler, elektromagnetni ventil za kontrolo pritiska, dodaten varnostni ventil,...), razen knock senzorja, je bila nadgradnja avta samo vprašanje časa. Pred slabim mesecem mi je Edo prinesel še knock senzor z enega od svojih mnogih Saabov 9000 .

To nedeljo se je Mitja lotil projekta "Turbo boost", jaz pa sem mu pri tem asistiral. Z napeljavo kablov je veliko dela, predvsem zato, ker v avtu ni bilo še nič pripravljenega. Potrebno je bilo zlotati okoli 20 kablov, ki pripeljejo z različnih koncev avta, do enote APC. Varnostni ventil je lociran nad pedalom sklopke, kar pomeni, da sva morala zdreti tudi spodnji del armaturne plošče. Do njega je namreč treba pripeljati še vakuumsko cevko iz armature, ki gre nato naprej do merilca pritiska turbine.

V motornem delu gredo kabli do ventila, ki kontrolira pritisk, do knock senzorja, ki je pritrjen na motorni blok in do senzorja motornih vrtljajev. Verjetno me bo moral v tem delu dopolniti še Mitja. Sem mu sicer nekaj gledal pod prste, ne vem pa, kaj točno je počel .



Glavna ideja celotne inštalacije je, da APC preko ventila kontrolira pritisk turbine in sicer na način, da sporoča wategate-u, da je pritisk manjši, kot je v resnici in se odpre kasneje, pri meni sedaj 0,75 bara. če bi denimo prišlo do predčasnega vžiga bencina (klenkanje), kar APC-ju sporoča knock senzor z zaznavanjem vibracij motorja, bi APC preklopil ventil na osnoven pritisk. Za dodatno varnost je tu še stikalo, ki ob prevelikem boostu izklopi bencinsko črpalko.

Seveda brez težav ne gre. Najprej se je na naju spravil kabel od APC-ja do elektromagnetnega ventila. Seveda tega nisva vedela in sva mislila, da je kriv defekten APC. Zadeva je namreč začela delat, ko sva APC zamenjala z drugim, pa se je kasneje izkazalo, da je bil kriv samo slab stik na kablu. Še malo lotanja in še malo testiranja, potem pa se je EM ventil odločil, da ne bo več delal. Še dobro, da je ime Mitja še enega na zalogi. Testiranje delovanja zgleda tako, da pri prižganem motorju malo potolčeš po knock senzorju. če vse deluje OK, se mora iz EM ventila zaslišati zvok podoben naspidirani tajnici na pisalnem stroju .

Najbolj zabaven del pa je bil seveda testiranje na cesti. Najprej sva testirala osnoven boost, z odklopljenim ventilom. Na števcu sva odčitala pritisk cca. 0,3 bara. Ko se je avto dobro segrel, sva priklopila še ventil. Najprej se je pritisk povečal nekako do 0,5 bara, po igranju s potenciometri v APC-ju pa sva ga z Mitjo spravila do 0,75 bara. APC ima namreč na vezju dva potenciometra, eden je za nastavljanje pritiska, drugi pa za hitrost naraščanja le tega. Zelo zabavno .

Avto je zaradi tega posega postal neskončno bolj zabaven za vozit. Ko začne vleči, kar ne neha, in pospeški so temu primerni. Tudi pedal za plin je postal precej bolj odziven, kar pomeni, da ga ob normalni vožnji samo malo pritisnem, pa že "leti". Največja slabost, ki sem jo do zdaj opazil je ta, da ne morem voziti počasi. Saj jaz bi, ampak avto noče .

Po slabem tednu preizkušanja sem naredil še test in sem odklopil knock senzor. APC je spustil pritisk nazaj na 0,3 bara, kar potrjuje, da je sistem varen, tudi če se senzor pokvari. Testno sem natočil 95 oktanski bencin, vendar mi avto še ne omejuje boosta. To pomeni, da lahko še malo navijem potenciometre.

če ima kdo željo in možnost narediti podobno na svojem avtu, toplo priporočam. V končni fazi je FPT (full pressure turbo) bistvo Saabovih turbo motorjev.

če sem pri kakšnih izrazih ali opisih delovanja brcnil v temo, me popravite .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 26.07.07 10:59 Joj, kolk sem ti fovš

Vožnja v cabrioletu, če gre dobro, je namreč kot noč in dan. To sem opazil, ko se zdaj ponavadi iz slovenskega primorja vračam po stari cesti, da uživam v vožnji - če je še vročina ima avto opazno slabše performanse kot če temperatura nekaj pade (odvisno katero uro grem nazaj). Kadar je prevroče in s tem manj navora in elastičnosti, je le pol tolk lušno. Kaj šele če bi imel FPT ...

Jaz bom sicer vgradil APC, ampak po moje boosta ne bo kaj dosti, ker mašina ni prava ... klenkanje se bo začelo precej prej - bo sicer varno, vendar ne zabavno.

Še dobro da sem videl, da nisi imel knock senzorja - jaz sem sicer naročil celoten komplet - konektor in žičevje, Knock sensor, Pressure Transducer, Cut off switch, APC Solenoid ... ampak sem mislil, da je marsikaj v avtu že "po default-u" in da kupujem na zalogo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 26.07.07 11:31 Ti knock senzor sicer imaš vgrajen v avtu, ker je vse skupaj ena mešanica N/A in turbo sistema. T.i. EZK vžigalni sistem je uporabljal knock senzor za krmiljenje vžiga. Kolikor pa je meni znano, imajo EZK senzor vrtljajev na glavni gredi in ne na razdelilniku. Tut vžiglano tuljavo imaš od Bosch sistema.
Iz tega mojega nerazumljivega samogovora je razvidno, da bomo mogoče ponucali kar obstoječi knock senzor
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 26.07.07 15:50 janez je napisal:

To nedeljo se je Mitja lotil projekta "Turbo boost", jaz pa sem mu pri tem asistiral. Z napeljavo kablov je veliko dela


A sta kaj fotografirala?
Nikjer na internetu namreč ni slikovno opisanega česa takega .... (vsaj jaz nisem nikjer našel)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Moj prvi Saab: c900 kabriolet - 26.07.07 21:52 Hmm, sej ni kaj slikat, razen če misliš šop kablov na kupu . Žal nisva naredila čisto nobene fotke, sem pa hotel dat gor shemo napeljave, pa nikakor ni hotela gor .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal