Obiskovalci
Trenutno 55 gostov
Obisk skupaj: 236199112
Zadnje na forumu
P: Garažna SAAB razprodaja od S442
[Kupim] orig ALU 17" ali 18" ... od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82
Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od Shatzi
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od primzy82
Re:Saab 93, 2007 od primzy82

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 10.09.07 23:37 V sobotni izdaji Dela je bil v prilogi Avtomobilizem objavljen supertest (100.000 km) Saaba 9-3 1.9 TiD vector.

Na povezavi (klik!) si lahko preberete članek v pdf obliki.

Upam, da se razvije debata
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 11.09.07 09:26 Avtomatski menjalnik znajo popravt, od Matjaža ročnega pa ne? Al jim je Kopač servisiru tole
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 11.09.07 17:31 "Pohvalno in brez pripomb!"

Ne bi rekel, da je prav pohvalno, da te avto pusti na cesti, nagajajo šipe, ima težave z menjalnikom, spet nagajajo šipe, itd.
Novinarji so celo napisali, da ne pomnijo, da bi imeli s kakšnim avtomobilom toliko težav kot s Saabom in da je bilo obdobje, ko je bil nenehno na popravilu.
Dobro, to sem vedel, da Saab ni ravno najbolj zanesljiv avto na svetu in da tudi servis(uradni) ni najbolj dober.
Ampak to, da so mu te napake na koncu oprostili(tako se mi zdi in so ga celo pohvalili) vse kaže na to, da ima avto še nekaj starega šarma.
Za tale testirani Saab imam občutek, da je preoblečena Vectra.
Raje bi videl, da testirajo kakšnega bencinca, npr. Aerota kjer je verjetno več pristnega Saab feelinga.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 11.09.07 18:12 Ta test je jasno pokazal razliko med pojmom zanesljivosti in vzdržljivosti...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 11.09.07 18:32 To sm pa jz tut zasledil da so v enem članku prej (o istem avtu) precej grajali to kvarjenje delovanja šip in druge reči. A sedaj na koncu je avto odličen. Morda je res vzdržljiv, samo to, da te nov avto pusti na cesti je pod kritiko(predstavljajete si da se to zgodi vam). Še posebej, ker avto ni korejski.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 11.09.07 20:04 PDF-ja trenutno na žalost ne morem pregledati, ampak dejstvo je, da sta vzdržljivost/trpežnost in zanesljivost dva POPOLNOMA RAZLIčNA pojma. SAAB je bil vedno pojem trpežnosti, nikoli pa ni sodil v vrh zanesljivosti. Tja so sodili Japonci in nekaj časa Mercedes. Sedaj je npr. Toyota oz. Lexus med najbolj zanesljivimi avti, sledijo pa ravno Korejci. Mercedes, SAAB, Volvo ipd. so bolj na dnu lestvice zanesljivosti.
Koliko avtov različnega porekla pa vidite z zelo visokimi kilometri? Vzhodnjakov ni kaj dosti prisotnih, ampak dokler delajo, delajo "brezhibno". Trpežnostne rekorde podirajo Volvo, SAAB, Mercedes s 3/4 mio in več kilometri...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 11.09.07 21:30 se popolnoma strinjam s komentarji.

Sicer kot SAAB fan sedaj govorim nekaj bogokletnega vendar:
1. drži, če bi bil to korejec bi bil popljuvan do konca
2. v objektivnost članka bom verjel takrat, ko bo to vozilo kupila neznana oseba preko Avto net ali redne prodaje in ki hkrati ne bo eden od novinarjev ki ga je vozil (razen če ga bo dobil po redni ceni)
3. avta, ki bi mi povzročil toliko težav ne bi maral kupiti tudi po 2 do 3000 EUr nižji ceni ker se preprosto bojiš kaj ma še za bregom
4. moj menjalnik je itak zgodba zase in ravn zaradi tega je moja 9-5 manj vredna ker še sam ne vem kdaj bo spet 1500 EUR stroškov z njim
5. Tele teste spremljam sicer bolj pasivno, vendar mislim da že dolgo ni bilo testa, kjer bi omenili več kot eno težavo.. tukaj pa se jih kar vrsti (obledela plastinka, šipe, potem menjalnik....)
6. Zal se bo bojim čez 3 leta pokazala še slabša slika 9-3.
Pri šestem letu starosti se bod ozačele resne težave in takrat bodo heci in vsako leto bo cca 30 do 60 lastnikov z daljšimi nosovi.....
včeraj sem v preverko mojih žolčnih izlivov poklical uradni servis KMAG, prodaja rezervnih delov in jih vprašal če imajo izpušni lonec za 9-5 1998 2.3 turbo, prijazen glas me je tolažil naj počakam na vezi, da sem poklical uradni servis, z največjo zalogo rezervnih delov za vozila SAAB, KIA... in na koncu je prijazen fant porabil cca 4 minute da mi je razložil, da lonca na zalogi ni, da bom čakal cca 7 dni in plačal nekaj čez 200 EUR.
ko mi je nazadnje crknil lonec sem ga dobil pri no-name konkurenci ki se ukvarja samo z izpušnimi sistemi in nima veze s SAAB servisi za cca 170 EUR in z montažo v 3 urah .. da TREH URAH in celo izbiral sem lahko med tremi ponudniki. Seveda sem ropotajočo lukno zamnenjal pri konkurenci.
Ne znam si predstavljati lastnika 4.8 metra dolgega vozila ki se vozi z ropotom po ulici , pripelje otroka v vrtec po možnosti septembra ko mrgoli policajev, ker mu uradni servis ni sposoben zagotoviti menjave potrošnega rezervnega dela, za vozilo, ki ga je na slovenskih cestah najti v številu 116 komadov.
Tukaj človek ugotovi da je lastništvo SAABa povezano predvsem s čustvi in nima veze z možgani in racionalizmom ki se baje skriva v tem delu telesa.

Na novinarje dela bom poslal vprašanje, koliko časa so potrebovali da so dobili vozilo s servisa?

Moje izkušne namreč kažejo, da je nerazpoložljivost vozila SAAB nad 6 letni med 6 % in 12 % odvisno če imaš samo eno okvaro ali bog ne daj 2.
Na Opel corsi sem imel serijo nesreč, in tudi eno odpoved motorja pa je ta nerazpoložljiost vozila znašala samo 3,8% v mojem najslabšem letu (okvara motorja, ličanje in še en karambol za dodatek)

Mene osebno ne moti to, da se SAAB pokvari, kajti vozim ga zaradi čustev in varnosti (za katero mi Racio pravi da jo je v SAABu več kot drugje).
Moti me to, da sem na leto 10% brez avta če ga vozim na uradni servis in da mi noben denar ne pomaga da bi imel avto kvalitetno in uradno popravljen.

Višek epizode je da ti avto poservisirajo, nato po 3 tednih naredijo daritveni pregled tekočin in ugotovijo še dodatne pomakljivosti. Zame je to uradno POKVARJEN avto in ne uradno popravljen.

K sreči obstaja konkurenca, ki morda nima uradnih nazivov a ima vsaj normalen človeški pristop in po novem celo nadomestna vozila (na uradnem servisu sem namreč enkrat 3 tedne plačeval nadomestni avto!!!. to sem naredil samo prvič ker potem sem bil itak že preveč besen da ne bi naredil še ene totalke!)

Je pa novost to, da se o mojem problemu po kakem letu godrnanja in zelo ekplicitni grožnji podrejenim strukturam želi seznaniti lastnik podjetja KMAG.
Upam da bo ta pogovor-mail z njim stvari spremenil na bolje, kajti v nasprotnem primeru bo SLO prostor doživel zaton SAAB populacije v roku 3-4 let zaradi nesolidnega uradnega servisa.
(k sreči je za lastnike prisotna neuradna konkurenca ki rešuje kar nekaj operativnih zadreg)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 12.09.07 08:12 Kar se zdi meni šokantno je pa dejstvo, da je avto v 2 letih izgubil 50% svoje vrednosti; nov je bil 40k EUR, po dveh letih le še 20k. Sicer je lahko pri drugih znamkah podobno, vednar se mi zdi tole res metanje denarja čez okno.

Druga stvar pa seveda zloglasni stavek "Ne spomnim se, da bi imeli s kakšnim supertestnim avtomobilom toliko težav kot s saabom." Pri avtu za 10 starih MIO se kaj takega ne bi smelo dogajati ... če bi tile novinarji financirali kakih 1000 EUR mesečnega leasinga ali skeširali 40k EUR bi bili najbrž povsem penasti.

Je pa seveda veliko odvisno tudi od tega kak imaš odnos do avta: tale srebrni sedan mi v osnovi ni kaj dosti všeč, kupil bi si ga kot delovni stroj, za službene in privat poti, na prve se ponavadi odpravljam v naglici, zanesljivost je takrat velikega pomena. če mene avto pusti na cesti, ko grem na sestanek, ponavadi s tem pustim čakati tudi do dest ljudi. Ko bi se mi to zgodilo drugič, bi avto najbrž zamenjal oz. se na pomembne poti, kadar se mudi ali celo pelješ ljudi, bližnje, najbrž hodil z drugim avtom. Križ je, ko v avto izgubiš zaupnaje!

Druga stvar pa je če bi imel 9-3 II. cabrio, ki je zelo lep avto, meni eden najlepših kabrioletov. Temu bi najbrž odpustil marsikaj ...

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 12.09.07 12:36 Pa smo zopet pri custvih. Ocitno je SAAB tako simpaticen avto, da se še novinarji na njega navezejo. Drugace ne razumem takega stevila odpustkov

Racionalnez in financer take zgodbe bi ponorel, razen v primeru da bi investiral tuj denar in imel zastojn nadomestna vozila.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 12.09.07 12:56 Matjaž ima prav.
če bi si kupil novega Saaba in ga imel kot prvi avto, bi ga hitro zamenjal za (tudi) korejca, če bi mi ga biksal in bi se moral voziti z otroki z odprto šipo ali bognedaj, da bi ostal nekje na sredi poti do morja z njimi.
Ne predstavljam si, da bi si kupil avto za toliko denarja in bi ga potem skoz občudoval po servisih.
Prav zato imamo pri nas za prvi avto drugo znamko, ljubiteljsko pa kot drug avto Saaba.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 12.09.07 14:03 Hecno je, da je lastniki z daljšim stažem uporabljamo več vozil in se o tezavah pogovarjamo s socutjem in razumevanjem. To nima veze z mozgani temvec le s custvi.
Dokler sem vozil Opla, Renaulta o avtomobilih nisem vedel prakticno nic. Prvi avto ki je zrl olje je bil SAAB. Prvi avto kjer me je popravilo stalo toliko, da sem zacel razumeti zakaj moski nekaj vedo o vozilih je bil SAAB.
Prvi servis kjer sem nehal zaupati mehanikom je bil SAAB.
Prvic sem ko sem se srecal da se managmentu "fucka" za stranko je bil ravno SAAB.
Prvic ko sem ugotovil da rabim neformalne povezave in nasvete raznih gurujev da bom sploh pravilno investiral denar za popravilo vozila je bil ravno SAAB.

Moj osnovni namen zakaj sem sodeloval pri ustanovitvi kluba je bil ravno ta privatni network ljubiteljev. Bil sem namrec na precepu.. ali 9-5
1. prodati ceprav sem jo vzljubil
2. ostati lastnik, poskusati zresniti uradni servis in si pomagati s pomocjo dobrih ljudi.

no izbral sem pot stevilka 2, pri cemer sem pri uradnem servisu pocasi ze obupal. Trenutno sem podal na SWE pobudo, da se jim odvzame licenca kot "uradni servis" zaradi njihovega odnosa do moje 9-5 in mojih zahtev.


Usoda lastnikov je mozna samo v dveh smereh:
1. dobis dejstvo da ljudje bodisi prvic in zadnjic kupijo SAABa ali pa
2 dobis osebke ki imajo vsaj dva SAABA oziroma ga za dvojno zascito kombinirajo se z drugo znamko.

Verjetno je tudi iz tega prisel rek, da SAABe ponavadi vozijo nekoliko nenavadni ljudje (vljudna verzija opisa).
Kdor slisi te zgodbe ki jih imamo z vozili, se verjetno res vprasa kaj je z nami narobe, nato ker pozna nas CV in ostale pedigreje izbere bolj ali manj vljuden opis razlage nase naklonjenosti vozilu.

Osebno za vsakdanje delo uporabljam službeno vozilo, kjer mi pripeljejo nadomestni avto v primeru krize (primer nesreč, okvar in podobno).
ko sem prvič imel svojo 9-5 na servisu zaradi nesreče sem si kupil se dodatni privatni avto (kasneje sem ga podaril očetu in ga imam za stratesko rezervo)

SAAB je namenjen vikend voznjam, med tednom pa ga uporablja punca za prevoz od doma do sluzbe, medtem ko tam seveda uporablja sluzbeno vozilo.
Dejstvo je, da na sestanke moramo priti vsi pravocasno in ne 15x z nalepkami na vozili "nadomestno vozilo"

Dejstvo je, da je SAAB nad 6-7 letom starosti servisiran na KMAG z dvema okvarama letno na servisu od 4 do 6 tednov kar je neuporabno za poslovno rabo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 12.09.07 17:05 matjaz je napisal:
Pa smo zopet pri custvih. Ocitno je SAAB tako simpaticen avto, da se še novinarji na njega navezejo. Drugace ne razumem takega stevila odpustkov.
Avtomobilistični novinarji so ponavadi v simbiozi z zastopniki, ki jim posojajo avtomobile. če bi ga popljuvali, misliš, da bi še kdaj dobili avto na test? Edino v okviru Top Gear se znajo simpatično norčevati iz avtomobilov, drugje se večinoma samo hvali.

matjaz je napisal:
včeraj sem v preverko mojih žolčnih izlivov poklical uradni servis KMAG, prodaja rezervnih delov in jih vprašal če imajo izpušni lonec za 9-5 1998 2.3 turbo, prijazen glas me je tolažil naj počakam na vezi, da sem poklical uradni servis, z največjo zalogo rezervnih delov za vozila SAAB, KIA... in na koncu je prijazen fant porabil cca 4 minute da mi je razložil, da lonca na zalogi ni, da bom čakal cca 7 dni in plačal nekaj čez 200 EUR.
ko mi je nazadnje crknil lonec sem ga dobil pri no-name konkurenci ki se ukvarja samo z izpušnimi sistemi in nima veze s SAAB servisi za cca 170 EUR in z montažo v 3 urah .. da TREH URAH in celo izbiral sem lahko med tremi ponudniki. Seveda sem ropotajočo lukno zamnenjal pri konkurenci.

A kdo ve, če sme pooblaščeni serviser vgrajevati neoriginalne dele? Po moje ne ... sicer pa delov najbrž nimajo na zalogi, ker jim to predstavlja vezavo sredstev ...

matjaz je napisal:
Moje izkušne namreč kažejo, da je nerazpoložljivost vozila SAAB nad 6 letni med 6 % in 12 % odvisno če imaš samo eno okvaro ali bog ne daj 2.

Na Opel corsi sem imel serijo nesreč, in tudi eno odpoved motorja pa je ta nerazpoložljiost vozila znašala samo 3,8% v mojem najslabšem letu (okvara motorja, ličanje in še en karambol za dodatek)

Mene osebno ne moti to, da se SAAB pokvari, kajti vozim ga zaradi čustev in varnosti (za katero mi Racio pravi da jo je v SAABu več kot drugje).

Moti me to, da sem na leto 10% brez avta če ga vozim na uradni servis in da mi noben denar ne pomaga da bi imel avto kvalitetno in uradno popravljen.

Matjaž, včasim se mi zdi, da si imel ti ekstremno smolo s tem menjalnikom - tako s stališča okvare, kot nesposobnih serviserjev. Mnogo drugih se mi zdi da nima takih težav s Saab-i, morda pa se motim.

Imeti 10% časa avto izven uporabe je pa zagotovo kaaaaaaaaatastrofa.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 12.09.07 19:54 Grega je napisal:
A kdo ve, če sme pooblaščeni serviser vgrajevati neoriginalne dele?

Na Renaultovem servisu so me večkrat vprašali, ali želim original, ali ne. Mislim pa, da so to možnost ponujali za vozila starejša od 5 let (ali nekaj takega).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 12.09.07 20:10 Na servisu bi ti morali ponuditi opcijo originalen/neoriginalen/obnovljen del. Tudi neoriginalni deli so bili preverjeni s strani firme(saab) in ustrezajo vsem njenim standardom, drugače ne bi smelo pisati, da ustrezajo temu in temu, itd...zatorej bi morala veljati tudi garancija, nenazadnje je del vstavljen pri pooblaščenem serviserju. Je pa meni povsem logično, da pooblaščeni serviserji preferirajo originalne dele.
Druga zgodba pa so ponaredki težko določljivega izvora(made in China ipd.).
Sicer pa iz tele teme vidim, da saab ne bo prava izbira za avto.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 km) - 12.09.07 22:41 Absurd je, da sem bil in sem nekako se vedno pripravljen placevati tudi drazje originalne dele.

Ekonomska logika zalog ne more zdrzati ker
1. po SLO se vozi 118 SAABov na katere pase isti izpusni lonec
2. no-name prodajalci izpusnih sistemov imajo ta del na zalogi , uradni servis pa ne

Ekonomska pravila veljajo za vse. Po neki logiki
Obstaja 118 avtov in se nekemu gospodu iz okolice Celja ter internetni trgovini rezervnih delov splaca imeti ta del na zalogi, uradni servis, kamor najprej poklices pa ne.

tu je adijo pamet.
Je pa dejstvo da imam verjetno res bolj kot ne extremno smolo z obojim. tako menjalnikom kot servisom


Pa se necesa se ne splaca kupiti 9-5 3.0TiD to je tudi katastrofa za popravilo po 180.000 km

kar se tiče pa servisnih popravil sem imel pa navedene izkušnje:
1. nesreča - razbit odbijač.. .rezervne dele sem čakal 14 dni, popravljali so ga 7 dni
2. menjalnik prvič cca 14 dni mislim da celo 20
3. menjalnik drugič.. 1 dan ker so samo prvili nekaj kar so zafrknili v točki 2 (ni sel v 5 prestavo)
4. menjalnik tretjic.. spet cca 18 dni, pa se ene 14 dni zraven ker nisem hotel po avto ker sem bil jezen na kvadrat (itak pa ni vzgal ko so ga mi dali v roke ker se je spraznil akumulator
Hkrati so mi povedali da mi je manjkalo kar nekaj tekocin in da so mi brezplacno pregledali vec tock vozila in dolili tekocine. Super , ce to ne bi bilo cca 30 dni po zadnjem servisu kjer sem placal cca 200 EUR za kontrolni redni servis vozila..
5. zgodbo z izpusnim loncem poznate.. cakaj 7 dni potem se en dan da bi montirali.. vmes pa ropotaj....
6. potem so brez dogovora zamenjali Mobil 1 s Castrolom
7.v tocki 1 je bil se en hec.. ko so popravili avto so me poklicali naj grem na zavarovalnico in prinesem odstopno izjavo (pri cemer jih je zavarovalniski agent obiskal istega dne in so se pomenili kar so pac se). no popoldan ob 17h mi niso hoteli izdati avta na dokumente zavorovalnice, ces da Adriaticu ne zaupajo. Mirno sem moral na cash placati cca 530.000 SIT. ce sem hotel z avtom domov
8. gospodje se odlocijo, da bodo na racun mojih pritozb naredili anketo . z rezultati me nikoli niso seznanili, edino telefonsko zatrjujejo da sem ena redkih strank ki se pritozuje (osebno sem jim dal kontakte mislim da 4 oseb ki so prenehali servisirati pri njih zaradi podobnih idiotizmov).
9. dodatni hec je tudi to, da so me vmes hecali naj vendar kupim novega in se neham zezati s starim, s tem da slabega servisa potem ko jih stistnes nihce niti ne zanika prevec. Ne vem kaj nalozijo novim kupcem, starim vsekakor priznajo da so dolocene tezave
10. ko sem zahteval potrdila osebja ki je popravljalo moje vozilo (SAAB cerfiikate) so mi zatrdili da je vse ok, pokazali niso nicesar. Po mojih informacijah je bil moj mehanik zelo svez, ravnokar prisel z drugga servisa in za kake SAAB usposabljanja se ni slisal
11. ko so mi prvic popravljali menjalnik, sem jim narocil naj narocijo vse ustrezne dele. ko sem jih dodatno povprasal ce so res narocili vse so rekli.. mogoce bi se nekaj.. in koliko stane cca 5000 SIT..na vprasanje .. in vi bi to odprli (po cakanju 14 dni ) videli da mi manjka se del za 5000 SIT (pri skupnem popravilu preko 300.000 SIT) in bi potem narocili da bi cakal se 14 dni ? odgovorili so DA TAKO JE, tako varcujemo vas denar... meni se je itak utrgalo.. takrat sem jim namrec placeval nadomestni avto im to mi je bila direktna koordinirana lopovska akcija
12 ob zadnji okvari sem zaradi serije nesposobnosti zahteval da si sami dolocijo visino kazni (pri cemer sem pricakoval da bo enaka vrednosit popravila cca 1200 EUR) in jo nakazejo katerikoli dobrodelni-zdravsveni ustanovi v Republiki Sloveniji so me mirno dali na hladno.. ces da niso dolzni dati penalov, se mi sicer opravicujejo vendar naj jih razumem (potem mi dajo v roke avto ki ne vzge zaradi akumulatorja)
13. v tocki 12 sem spet popenil in so mi svetovali naj naredim nekaj KM in se bo akumulator napolnil, nato pa ga naj zamenjam ko bo cas za to.. in kdaj bo primernen cas ? okoli polnoci na kakem blesavem parkirscu, kjer bom klical AMZS ki bo iskal Petrol kjer lahko kupi moj 75A akumulator ? adijo pamet za tak servis


to je le del izkusenj (vseh se iz glave ta trenutek niti ne spomnmim) z KMAG in mislim da govoriti o pretirano extremni smoli ni mogoce.
tukaj gre za serijo strukturnih napak v organizaciji servisa in v odnosu do stranke.
Ce lahko nek XYZ privatnik na zalogi drzi vec izpusnih loncev kot uradni servis ki konec koncev pobira tudi provizijo od novih vozil lahko vsak nov kupec SAABA sklepa, kako globoko ga KMAG ceni.

Dejstvo je da ce kot kupec SAABA nisem vreden niti toliko, da ima servis na zalogi nujni potrosni material potem mislim da s tem povedo vse.

Smilijo se mi vozniki nove 9-3 cez cca 3 leta , ko bodo priceli odpovedovati njihovi ljubljencki in bodo sooceni z realnim zivljenjem in lastnistvom SAABa.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 03.02.08 10:08 Da ne odpiram nove teme...Sem nov na forumu in se zanimam za nakup rabljenega 9-3 (2004-05).

Dokler nisem prebral te teme, sem bil zelo navdušen nad avtom, povsod same pohvale, sedaj pa je moje navdušenje drastično upadlo

Ker vas je na forumu verjetno kar nekaj lastnikov 9-3 (konkretno 1.9 TID), vas lepo prosim za odgovore in mnenje, kako je z luščenjem plastike, odpiranjem šip, značko,...in podobnimi malenkostmi. A je to v bistvu pravilo pri saabu, da te zadeve ne štimajo ali gre le za osamljene primere? Ker nisem ravno navdušen nad obiskom mehanikov (še posebej, če si tako dolgo brez avta, kot opisujete v tej temi...)

Sem pa malo gledal po avto.net in ni niti enega samega avta, ki bi ga prodajala fizična oseba, ampak samo podjetja - verjetno so vsi iz uvoza?

Hvala za odgovore.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 03.02.08 12:08 Po daljši pavzi se zopet oglašam. Vmes sem bil tako besen na SAAB AB da sem raje držal jezik za zobmi.


Večina , beri 90% ali celo več SAABov je iz uvoza

O pravilu glede napak ne upam govoriti, ker ne poznam vseh lastnikov SAAB v SLO.

Lahko ti pa povem, da so med nami obiskovalci, ki so značko mirno zamenjali za nalepko in se ne sekirajo več. Avto je star 1.5 leta in v garanciji (9-3), jaz sem kupil nove značke cca 2 leti nazaj (pol mi jo že manjka) in se ne sekiram več.

skratka, voziti SAAB pomeni da postaneš neverjetno prizanesljiv do vseh hib. Večina nas je vozilo kupila s čustvi in ne z glavo.
Ta portal je nastal poleg čustvne plati tudi z namenom informirati bodoče in sedanje kupce kako si pomagati v težavah, ker tukaj smo bili več let večinoma prepuščeni samemu sebi.
Sam sem v zlatih časih zlobiral da so 4 moji kolegi kupili 9-5. Danes sta na SAABu samo še dva, druga dva sta ga zapustila za večno. Pa ne zaradi avta, z njim sta bila zadovoljna (občutek vožnje, sedenje...) temveč zaradi servisa in podpore uradnega prodajalca. Ta je bila porazna in ni ustrezala ljudem ki želijo normalen servisni odnos

Zgoraj navedeni primer 3.0 Tid se je po 4 mesecih čakanja na odgovore s strani SAAB končal tako, da je lastnik vozilo za 4500 EUR prodal autoodpadu na Madžarsko (pred okvaro je bilo vozilo vredno cca 12.000)

Uradni odgovor je bil najprej da popravilo ni možno, sledile so možnosti za obojestransko dobro rešitev, vendar je po 4 mesecih čakanja na kokreten predlog SAAB AB lastniku počil film in se je avta znebil.

Mimogrede. Renault baje za tako okvaro človeku vozilo odkupi po tržni ceni in mu ponudi močan zelo močan popust pri novemu. in to po zelo kratkem pogovoru. Gre namreč za konstrukcijsko napako kjer ni mesta za sprenevedanje in se še Francozi ne delajo Francozov.

Opisali smo tudi primer reklamacije Volva (nakup rabljenega vozila z drugo opremo kot je bila oglaševana, 3 dni za odgovor, 10 dni za nov, boljši avto).. pri SAABu tega zaenkrat ni.

Če kupiš SAAB moraš računati da si kot lastnik bolj ali manj sam in ne računaj preveč na uradne podpore. S prihodom Polar Mobila računam da se bodo zadeve sicer zboljšale, ker gre po naših informacijah za resno podjetje, vendar lokalni dobavitelj na svoje stroške tudi ne bo zmožen pokrivati vseh tovarniških hib.

Kot ljubitelj ti seveda SAABa priporočam, ker se v njem sedi bolje kot v večini vozil (vsaj jaz še nisem našel boljšega), kot racio nasvet ti pa priporočam da si dobro oglej tudi konkurenco.
Osebno me je včasih sram da vozim SAAB glede na razliko med percepcijo znamke in to kar dejansko kot lastnik doživiš s strani prodajalcev.

Naš kolega Edo je rekel : SAAB je tako kot poroka, z njim si v dobrem in slabem .

Pa še prekleto res je.

p.s.
Zelo mi je všeč tvoj pristop da najprej pregledaš teme in nato v smiselno področje umestis svoje vprašanje. Tako ohranjamo naš forum čist in brez nepotrebnega balasta,kratkih nepovezanih vprašanj razpršenih širom po forumu.
dober zgled za bodoče in nekatere sedanje člane!

Hvala ti,
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 03.02.08 12:15 Upoštevati je treba tudi to, da avtomobile, ki novi stanejo nad 30-35.000 EUR zelo redko kot nove kupujejo fizične osebe. Kupujejo jih firme, nakup gre v stroške podjetja in ko pride čas za nakup ali leasing novega, nadaljno prodajo raje za kak tisočak odstopijo posrednikom. Ko padejo cene za 50-60% pa te avte šele začnejo kupovati fizične osebe. Tudi zato se 2-3 leta stari Saab-i tako pogosto prodajajo preko posrednikov.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 03.02.08 12:27 Če ti je najbolj pomemben pogoj zanesljivost avtomobila, potem SAAB-a raje ne kupi in se ozri za japonsko konkurenco.
Varnost ostalih avtov je že nekaj let primerljiva s SAAB-i, pri ergonomiji večina znamk zelo zaostaja, prav tako v sedenju.
SAAB-i imajo že vseskozi (vsaj od modelov iz konca 60-ih) neke muhe in nedoslednosti, ki jih znamki ne bi pripisali . Značke se luščijo že od uvedbe leta 1986, novejše še z večjo frekvenco.
Tako pač je, večina se nas ne sekira, ker je to pač del SAAB-a. Ko se enkrat usedeš vanj in pelješ, pozabiš na nesposobnost (zdaj zasluženo propadlega) uradnega serviserja/uvoznika, pozabiš na oluščeno značko...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 03.02.08 12:32 Mitja J je napisal:
Značke se luščijo že od uvedbe leta 1986, novejše še z večjo frekvenco.
Res je, celo moj 89' SPG ima obledelo značko na havbi. Ampak take zadeve odpustiš ...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 03.02.08 12:57 marko80 je napisal:
Da ne odpiram nove teme...Sem nov na forumu in se zanimam za nakup rabljenega 9-3 (2004-05).

Dokler nisem prebral te teme, sem bil zelo navdušen nad avtom, povsod same pohvale, sedaj pa je moje navdušenje drastično upadlo

Ker vas je na forumu verjetno kar nekaj lastnikov 9-3 (konkretno 1.9 TID), vas lepo prosim za odgovore in mnenje, kako je z luščenjem plastike, odpiranjem šip, značko,...in podobnimi malenkostmi. A je to v bistvu pravilo pri saabu, da te zadeve ne štimajo ali gre le za osamljene primere? Ker nisem ravno navdušen nad obiskom mehanikov (še posebej, če si tako dolgo brez avta, kot opisujete v tej temi...)

Sem pa malo gledal po avto.net in ni niti enega samega avta, ki bi ga prodajala fizična oseba, ampak samo podjetja - verjetno so vsi iz uvoza?

Hvala za odgovore.


Vidim da so ti povedali ze vse kar je slabega, ti bom pa jaz se kako dobro novico

2005 ima odpravljenih veliko vecino otroskih bolezni (2003 9-3 ne vzamem tudi ce mi ga podarijo), 1.9 TiD je edini res dober dizel v SAABu.

Tvoja izbira nikakor ni apriori slaba, kot bi bilo mogoce sklepati iz zgornjih postov. Moje mnenje bi bilo: zacetno fazo si uspesno opravil, izbral si najboljsega (najmanj slabega, dizel SAAB ne more biti dober ) dizel SAABa. Zdaj pride na vrsto iskanje konkretnega avtomobila. Ko bos imel na mizi konkretno ponudbo, avto ti bo pa pregledal mehanik, sele takrat se lahko pogovarjamo naprej ali gre za dober nakup ali ne.

P.S. Eno opozorilo pri branju tega foruma: clani nikakor niso normalni avto-forumasi v SLO. Med drugim to pomeni, da niso slepo zaljubljeni v svojo znamko, ampak premorejo tudi nekaj kriticne distance (no, na koncu zadevo se vedno kupijo, ampak si ne delajo utvar, kot si jih mnogi drugi ). Hocem povedati, da tole kar si zgoraj prebral, sicer cisto vse drzi, ampak drzi pa tudi za marsikatero drugo znamko, klub temu pa ne bos nikoli slisal njihovih lastnikov tako govoriti.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 03.02.08 15:43 DJ . glede normalnosti forumasov kar drzi...

glede na moje poste verjetno nebi nihce stavil da trenutno gledam c900 sedan (imam jo na enem tednu preizkusne vožnje), mogoce mojega tretjega SAABA...

saj ko imaš prvega, potem drugi,tretji ni več daleč.. kljub gremlinom ki so poleg
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 03.02.08 21:43 He, he, he Dj res je kar si napisal in to je še en dokaz kdo vozi saab-e??? Sam poleg moje 9-5( mimogrede ta teden sem si izluščil pol značke z vapom, prej sem se čudil in hvalil svojo in začeli so mi začeti rjaveti vijaki na feltnah) no pred 4 leti bi se znašli na avtoodpadu z avtom vred....danes po mnogih km v saabu ....se vsedem in pozabim..strangeee
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 04.02.08 00:04 Marko,

Res je kar pravi DJ. Tukaj ne sadimo samo rožic temveč povemo tudi realno plat življenja. Če greš na druge forume boš tudi za ostale znamke našel kup možnih napak.

Razlika pri ostalih znamkah je bila, da si šel pač do servisa ko ti je kaj crknilo. če ti servis ni ustrezal si izbral drugega in našel nekoga ki je morebitne gremnile tvojega vozila odpravljal v skladu s tvojimi zahtevami (kvaliteta, cena, profesionalnost, hitrost) ki so tak ali tak individualne postavke kriterija.

Na tem forumu je tudi značilo da posameznikova težava postane skupna in se potem kar nekaj oseb ukvarja z njo in išče alternative. Tukaj nisi pozameznik ki ima problem in se pač vzame na vednost in živi dalje vsak v svojem svetu. Zaradi tega imajo nekatere črne plati SAABov tukaj več publicitete.
Po drugi strani pa, pri lepih stvareh nas ne potrebuješ poleg Vsak rad uživa tako kot mu individualne želje to zahtevajo.
Ko imaš težavo pa človek ceni vsako podporo in pomoč.


Voznik SAABa je v osnovi precejšen idiviualist - od 100% picajzla do popolnega flegmatika in kot tak ima tudi različne zahteve Z izbiro uradnih serviserjev smo bili omejeni (kar je hud problem če je vozilo v garanciji, in za nekatere SAABE (večina 9-5 velja celo 8 letna garancija) in to dejstno pač ni zanemarljivo. Ponudba neuradnih je nihala od posameznikov do KOP CAR.

Veliko je problem reševalo v tujini, kar je prednost štajerske in primorske, kajti Trst oz Graz sta lahko celo bližje kot LJ.

Centralna SLo je imela do servisa precej bolj negativen odnos zaradi neobstoja racionalnih alternativ. Posledično smo bili precej odvisni od medsebojne pomoči in znajdljivosti, tako da so naši posti pač bolj kritični kot je verjetno povprečna kvaliteta vozila.

Vsaj zame osebno pa 4 mesečno čakanje na pameten odgovor stranki s strani uradne tovarne pač pove zelo veliko in se včasih čudim, da ob taki ekspeditivnosti sploh sestavijo avto ki deluje. Druge tovarne so morda podobne, vendar zaplete rešijo kvalitetni prodajalci na terenu, ki zadeve zgladijo še v fazi koje dovolj nasmešek, prijazno opravičilo, povabilo na kavo in konstruktiven pogovor s kakšnim popustom na servisu.

Osebno sem bil na višku jeze pripravljen servisu odpustiti z naslednjim
"sami si izberite višino kazni in jo nakažite katerikoli dobrodelni organizaciji ali bolnici v SLo po lastni izbiri"

Ko na nedvoumno napako in tako ponudbo pa če tudi bi šlo nakazilo 10 EUR naletiš na komunikacijski zid in samovšečnost je pot samo še ena. Bolje da servisa ni kot da je tak nivo odnosa do stranke in okolja v katerem služi denar.
Osebno zaradi te izkušnje recimo ne bi maral Kie.

Verjetno odličen avto, vendar s takim serviserjem lastnike verjetno rešuje samo nadpovrečno kvalitetna izdelava.

Tam kjer zataji prijaznost na terenu se pač zadeve zaostrijo in posledično toliko težje popraviš vtis (tovarna SAAB AB oz GM žal ni extremno boljša od navedene izkušnje).

vsekakor pa mislim da vsi sodelujoči kljub navdušenosti za SAABe ne želimo pustiti morebitnemu novemu kupcu lažnih vtisov.
Ko boš prišel do prve okvare, pričakuj take ali drgačne težave in streznitve. Tukaj ti bomo pomagali, vendar brez slabega občutka da smo te zavedli v nakup z pretiranim hvaljenjem.

Sam sem kupil 9-5 po nekaj minutni vožnji na sopotniškem sedežu, niti za volanom nisem sedel. Tako meje navdušil sedež in ambient. Ko se boš vsedel in ga vozil boš vedel o čem govorimo tule in če ti ta občutek zadostuje da se poprimeš s tveganji ki so pred teboj potem ti ne bo žal.

Ko sem vozil Opla o avtih nisem vedel nič, nisem rabil, zadeva je delala, servisi so bili kot sem opisal prej in sem jemal to kot prevozno sredstvo. Pri SAAB je avto postal, tudi zaradi čisto finančnih razlogov,moj hobi in na koncu sem dojel, da pravzaprav vsako vozilo pomeni kar precejšen delež družinskega proračuna in kot veliko postavko je potrebno imeti kar nekaj znanja da jo pravilno nadzoruješ in upravljaš.

Za SAAB moraš vedeti, da po statistiki JD Powers sodi polestvici v nižji nivo kvalitete.

Zanesljivost :
na repu, vendar mu dela družbo tudi Mazda, ki vsaj v SLO velja za zelo cenjen avto (vsaj tam kjer se jaz gibljem), tako da si spet uspšeno zmeden

Blagovna znamka vozila
http://www.jdpower.com/autos/ratings/ dependability-ratings-by-brand

Modeli 9-5 in konkurenca
če pogledaš po modelih si nad 9-5 spet lahko razočaran
http://www.jdpower.com/autos/ratings/ dependability-ratings-by-category/midsize-premium- car

govorimo namreč o zadnjem mestu, sledi mu A6


tudi razred 9-3 je osvojil zadnje mesto, vndar ga deli z V70 in Frelanderjem
http://www.jdpower.com/autos/ratings/ dependability-ratings-by-category/entry-premium- car

Opomba: ko sem gledal Freelanderja so me prijazno opozorili na nekem forumu, da je čisto normalno da za letnike 99 zelo hitro plačaš cca 6000 eUR popravila naprednega sistema vožnje z vsemi 4 kolesi. POtem sem kupil Lado nivo in se po kmetiji vozimo malo manj fancy a precej ceneje.


kvaliteta
tukaj je SAAB nekaj boljši
http://www.jdpower.com/autos/ratings/quality- ratings-by-brand

9-5
http://www.jdpower.com/autos/ratings/quality- ratings-by-category/midsize-premium-car
zal ni analizirana

9-3
http://www.jdpower.com/autos/ratings/quality- ratings-by-category/entry-premium-car


prodaja

je solidna in očitno marketing dela dobro
http://www.jdpower.com/autos/ratings/sales- satisfaction

servis
povprečno
http://www.jdpower.com/autos/ratings/service- ratings

za premium znamko GM je nedopustno da je servisno gledano povprečna. vsaj točko 4 bi si pomoje lahko dali za cilj, če že 5 ne morejo doseči
V SLO je bila podpora bližje 1 do 2

Nekje na linkih boš našel tudi statistike Švedske zavarovalnice Folksam glede stopnje poškodb. Tukaj SAAB krepko vodi. Tako kot pravi Mitja so tudi konkurentje naredili v zadnjih 6 letih zelo veliko na tržišču.
Zaradi strogih pravil zavarovalnice upoštevajo le vozila ki so na tržišču dovolj dolgo, ki imajo dovolj velik obseg tržnega deleža,.. skratka zadeve so konzervatino nastavljena (kar je po mojem pravilno) in lahko kateremu od sodobnih vozil delajo krivico.
C6 je recimo še v franciji tako slabo prodajano vozilo, da vprašanje če bo kdaj sploh prišel na lestvico Folksama pa je lahko 10x boljši od vseh naštetih.
Preprosto mora za uvrstitev na to lestvico imeti vozilo dovolj karambolov v realnem življenju in tržno nekaj pomeniti.


Če gledaš samo NCAP in kdaj je nemška konkurenca ujela 9-5 ti bo vse jasno kaj je 10 let nazaj SAAB pomenil
Sedaj je nemška in ostala konkurenca bolj ali manj izdala že drugo generacijo vozil (ki je še boljša od te ki je ujela SAABa), SAAP pa je bolj ali manj ostal na stari 9-5 z novim face liftom. Sicer je tudi to vozilo doživelo pomembne spremembe, vendar ne moremo govoriti o generacijskem prehodu.
V času,ko ti recimo Mercedes javlja razdaljo do predhodnega vozila, ko avtomatsko omogoča krizno zaviranje , ko Citroen objavlja kritične pdoatke na HUD displayu (mimogrede.. če bi SAAB še vedno delal tako vozila kot letala, bi verjetno to invoacijo prej prisodil njim kot Francozu). Citroen se na oglasih ne hvali da je izdelal letalo Raffale pa ima tipično inovacijo iz letalstva. Tudi Mercedesove tehnologije so iz letalstva (aktivni radar).
Tukaj imamo primer, ko se nekdo hvali s slikami tujih letal, drugi pa po tihem to spravljajo v prasko. Sicer da ne delam preveč krivice SAAB in GM. Tudi oni razvijajo sistem za medsebojno komuniciranje med vozili , ki je cenejše od dragih radarjev in ima določene prednosti in pomakljivosti in ga še najlažje primerjam s TCAS (Traffic alert and Collision Avoidance System ) iz letalstva.
Dejstvo je, da je TCAS nastal kot dodatek radarju in da bo pomoje prihodnost pokazala da bomo v vozilih imeli obe tehnologiji.

Neizogibno dejstvo je, da večji samostojni playerji Mercedes, PSA tehnološko prehitevajo svetovni No. 1 -GM , pardon No.2 ker mislim da ga je Toyota lani prehitela.

Za Lexusa so konkretno baje celo v Mercedesu izjavili da za ta denar ne morejo narediti tako dobrega avta. Tukaj se pozna da lahko Lexus črpa dragi razvoj na plečih Toyote, kar plačujejo mase potrošnikov, v Lexusa pa vgrajujejo in s tem imajo taktično in finančno prednost pred BWM, Mercedesom, ki nimajo takega zaledja v vozilih široke potrošnje.
GM takega izgovora kot je morda pri BMW in Mercesdsu
na voljo preprosto nima.

SAAB pač na podlagi pogodbe o prodaji avtomobilske divizije še vedno lahko nekaj let uporablja povezavo z SAAB orožarsko firmo in s tem za moje pojme tudi nekoliko zavaja kupce. Če se človek spusti v detajle itak ugotovi, da na SAAB letalih motorje dela Volvo, da v SAABe pa vgrajujejo stroje iz koncerna Fiat, Isuzu, Opel in še kaj bi se našlo...

Kot je že rekel DJ, 1.9 je najboljši dizel kar ga ima SAAB, našel ga boš pa tudi v Fiatu Stilo. Dejsvto je, da je ravno zaradi množičnosti proizvodnje to tudi eden boljših motorjev in hvala bogu za vsakega lastnika ki ga ima. Vsaj nima problemov. Tudi 2.2. je dober stroj, samo nekoliko preglasen. 3.0 pa je adijo pamet.

Sedaj si bom privoščil cinično ne SAAB fan primerjavo:
Cromo z 1.9 motorjem dobim za cca 19.000 eur (ceno si zmišljujem, je pa blizu) 9-3 dobiš za 30.000 EUR +

No, ok, plačal sem 11.000 eur več in dobil sem plastiko v kabini ki se lušći, dobil sem znak ki odpada in ostane brez barve, dobil sem vijake ki rjavijo..

tudi če je vse ostalo perfektno, vendar za Fiata še nisem slišal da mu obledi znak Fiat, če se mu kaj olušči se prizanesljivo zasmeješ,kajti Fiat nikoli ni slovel po ne vem kaki kvaliteti.
Če ti pa nekdo ta dejstva prodaja kot Premium brand pa moraš če si kolikor toliko racionalen resno premisliti.

Glavni hec pa je v tem, da se v SAABih tako prekleto dobro sedi in vozi da na koncu odpustiš tudi to uničevanje ugleda in estetike.
Dokler se bodo vozila kupovala s čustvi bo SAAB še nekako fural, če bomo kdaj preklopili na racio bo potrebno kaj več kot reklama z JAS 39 s katerim drugega razen pogodbe o dovoljenju za reklamo nimaš nič več.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 04.02.08 01:29 Matjaz, bo tole rekord foruma, a? Word pravi 1608 besed

Vse kar si napisal, drzi, jaz bi pristavil samo se 2 zadevi:

1.) Z leti vedno manj verjamem taksnim in drugacnim raziskavam (ne samo iz sveta avtomobilizma). Ne bi zelel prevec spekulirati o razlogih za taksne abnormalne nedoslednosti, ampak z vsako prebrano entropija raste, namesto da bi padala. Pogovarjam se samo se o konkretnem avtomobilu (ne znamki, ne modelu, ampak o fizicnem avtomobilu in cloveku, ki ga poznam).

2.) Mislim da smo o tem ze govorili, pa vseeno: povzetek tvojega pisanja je, da je nakup novega SAABa bedarija. S tem se 1000% strinjam. Ampak tu vecinoma gledamo za rabljeni SAABi, kjer je se do nedavnega veljalo, da za X denarja dobis vec avtomobila kot pri konkurenci (zaradi bistveno vecje izgube na vrednosti, vsaj v SLO). Ta racunica pomoje se vedno drzi.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 04.02.08 01:38 ; Tako dolgo me ni bilo da moram nadoknaditi in dvigniti povprečje besed na članek. v zadnjem času se namreč pojavljajo prekratki posti z razstreljenimi vprašanji

Hvala za podporo razmišljanju:
1. statistike so dejansko sranje, še posebej če so izdelane v drugem kulturnem in gospodarskem okolju. SLO je tako mala, da relavantnih statistik veljavnih za nas žal ni.

Šteje kot si zapisal, poznavanje zgodovine konkretnega vozila , poznavanje možnih hib modela/letnika in zgodnjih simptomov, poznavanje stroškov in načina popravila če se ti kateri od gremlinov zgodi in subjektivni občutek zadovoljstva ko se s takim vozilom voziš. Če je tu kombiniacija pozitivna pač kupiš in tvegaš ter računaš na najboljše. Pri vozilu nad 5 let je nesmiselno pričakovati da težav ne bo. Opel je bil na servisu od 5 leta dalje v povprečju 7 dni na leto, SAAB 14 do 21 dni (oba vključujoč bližnja srečanja s trdnimi predmeti). Pa ne zato ker se je SAAB več kvaril, temveč ker je bil slab serviser, brez rezervnih delov in ker je moral neke stvari delati 3x da jih je spravil v red.

Absurdno vendar resnično. tudi kandidatki za punco se človek ne odreče zato ker sosed pozna njenega očeta in misli da je tak in tak. je to sicer pomembna vhodna informacija da veš kako se obnašati na obisku, vendar z njo si zaradi nje same in ne zaradi javnega mnenja okoli


2. nakup novega SAAB je po mojem res bedarija. Rabljeni so bili do nedavnega podcenjeni in si veliko dobil za svoj denar (gremlini vključeni v popust). Trend cen se zadnje čase dviguje tako da začenjam dvomiti v uporavičenost nakupa. Sam nakup SAAB podpiram predvsem zaradi občutka sedenja v njem in nadzora nad vozilom. Tukaj za moje osebne percepcije vozilo bistveno odsotpa od drugih in sem pripravljen trpeti gremline.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 04.02.08 17:31 Huh, hvala matjaz za tako izčrpno poročilo. Če bi po vseh forumih ljudje pisali na tak način, bi za iskanje informacij in mnenj porabil bistveno manj časa in hkrati izvedel bistveno več. Res, kapo dol.

No, mogoče pa še ne bom obupal nad Saabom, če se uradni serviser menja ipd., mogoče pa se stvari le obrnejo na bolje...

Saj sam nisem nek frik glede popolnosti, če se plastika malo lušči oz. če značka zbledi, to niti ni tako hudo. Strah me je (in to pri vseh firmah) predvsem večjih okvar, ki zahtevajo veliko dela in
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 04.02.08 17:46 Glej, če nameravaš avto menjati v roku pol leta, je to idealno. Zakaj? V tem času naj bi se v Sloveniji pojavil uradni zastopnik, skupaj s servisom. Tudi nekaj povratnih informacij bomo sigurno že imeli. Takrat se potem de-facto lahko odločiš SAAB-DA ali SAAB-NE.
Če je SAAB pedantno servisiran, potem večjih težav ni, pojavljajo pa se že zgoraj omenjene šlamparije.
Glede na to, da se oziraš za 1.9 dizlom, sigurno ne boš imel težav z motorjem (beri oil sludge).
Kot pa je že Matjaž omenil, se dejansko zelo dobro sedi in vozi. Pa še varno povrhu.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 04.02.08 19:23 Kdo pa bo po novem uradni serviser in kje?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Saab 9-3 1.9 TiD - Supertest (100.000 k - 04.02.08 20:33 Novi serviser/zastopnik bo pod okriljem priznanega Polar Mobila iz Madžarske:

http://www.saabslo.com/index.php? option=com_content&task=blogcategory&id=36&Itemid=52


Govori se (špekulacije), da bi lahko servise prevzela Avtotehna VIS (Opel), kar je nadvse logično, saj so SAAB-i že kar nekaj časa zgrajeni na Oplovih (GM) platformah in tudi ostalih komponent je vedno več enakih.

Razen zgoraj omenjenega dopisa pa uradno seveda ni še nič.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal