Obiskovalci
Trenutno 2 gosta
Obisk skupaj: 236557789
Zadnje na forumu
SAAB 2007 1.9 tid od saabexpresso
P: Garažna SAAB razprodaja od S442
[Kupim] orig ALU 17" ali 18" ... od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82
Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od Shatzi
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od primzy82

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 02.07.08 14:51 Že v soboto mi je v pogovoru s Ktomass v glavo šinila ideja po tej temi na forumu. V iskanju "TISTEGA" zaradi česar cenimo SAABe sem čedalje bolj prepričan da se vrag skriva v detajlih in ne v lestvicah ki jih dobimo v cenikih in avto revijah.

Tema zna biti uporabna tudi za morebitne bodoče lastnike, ki se o znamki še odločajo in jim tako pomagamo obrazložiti zakaj imamo vozniki SAABov tisti skrivnostni nasmeh ki ga je komentrala oddaja TOP GEAR. Mislim da zna biti uporabniški vidik izkušenj z prijetnimi stvarmi SAABov za marsikoga dodatni kamen na tehtnici ZA nakup SAABa.

Dejstvo je, da je naš portal v osnovi izraziti kritičen do vseh detajlev in večjih zadev pri SAABih, medtem ko so nam dobre strani praktično samoumevne. Za pravilno razumevanje naših kritik mora človek imeti kar nekaj predznanja da ugotovi kako pomembne v resnici so. Že večkrat sem slišal, da znamo biti lastniki SAABov pravi "picajzli".

Za vse nove bralce in kandidate, ki TISTEGA občitka še ne poznajo je smiselno da nanizamo tudi pozitivne stvai in kasneje pripravimo ustrezen struktiriran članek.

Vsebina teme je torej:

"naštejte funkcionalnosti/podrobnosti... ki jih v svojem SAABu (navedite tudi model) cenite in ste mnenja da jih SAAB v bodočih posodobitvah ne bi smel izkjučiti iz ponudbe. Štejejo tako inovacije SAABa kot tudi ostale rešitve ki so prevzete od drugih razvijalcev avtomobilske tehnologije.

Zaželjeno je, da poleg funkcionalnosti na kratko opišete tudi uporabnost le-tega in v kolikor znanje dopušča tudi strokovno obrazložitev nastanka te funkcionalnosti.


Tema velja za vse modele in mislim da jo, ko se bo nabralo lahko uvrstimo tudi v glavni meni.

Vrstni red ne odraža prioritetne lestvice. Pod točko 1 bi dal kar Ktomassovo izjavo, kajti on je s svojim slikovitim opisom ideji za to temo botroval:

1. zeleno črna kombinacija osvetlitve armature
Obrazložitev (neuradna) : že davno nazaj so pogruntali da zeleno črna in oranžno črna kombinacija računalniških enkranov najbolj pozitivno deluje na konstrast in utrujenost oči. V SAAbih (900ng, 9-3 (1 gen), 9-3 (ss), 9-5) to zadevo najdemo.
originalni IBM PC
http://en.wikipedia.org/wiki/Image: IBM_PC_5150.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Image: Amber_Screen_003.JPG

Se nekaj podatkov o Črno-zeleni podlagi. Verjetno vsi poznamo RGB (rdeča-zelena-modra) S temi osnovnimi barvami lahko tvorimo celotno paleto barv. Sesalci imamo težave z zaznavanjem lokacije tako modre kot rdeče barve. Zelena barva je tista, ki smo jo najprej zaznavali. Tudi v različnih barvah, je zelena komponenta barve tista, ki našemu očesu pomaga pri lociranju pozicije na ekranu.

Ravna modra črta na črni podlagi nam deluje rahlo motna, modra črta na beli podlagi je bistveno jasnejša. Razlog je v zelenem spektru bele barve ki nam pomaga izostriti rob z modro barvo.
Črna podlaga zmanjša vpliv svetlobe in je tako osvetlitev primarnega objekta bolj izstopajoča.

Zelena na črni je najlažje berljiva, medtem ko recimo bela na črni (računalniški monitorji) deluje slabše. Tehnologija prikazovanja zahteva več sprehodov RGB barv oziroma več barvnih pikslov da se tvori bela barva.

Rumena (oranžna) (Zelena+rdeča) ima pozitiven vpliv, kajti gre za pomembno večji kontrast z zelo majhnim vplivom na ostrino. Vir :http://my.opera.com/Vorlath/blog/show.dml/283240


2. Night panel

Obrazložitev : osvetlitev armature se zmanjša na minimum. Vidi se samo hitrost od 0 do 140 km/h. V primeru presega hitrosti se dodatno osvetli potreben del ekrana, prav tako se to stori v primeru ostalih varnostnih opozoril (gorivo, preveč vrtljajev, ...)

3. Sedeži in naslonjala ...

Obrazložitev: l998 je z modelm 9-5 SAAB na tržišče pripeljal svojo novost -aktivne vzglavnike. En rezultat te rešitve je definitivno varnost (kar je na portalu že opisano) in drugi, ki je vsaj meni zelo pomemben je počivanje vratu.
Ob pravilni nastavitvi (z debelostjo obleke se seveda zadeva spreminja) lahko nastavimo vzglavnike in sedež tako, da glava sloni na vzglavniku in vrat ne nosi njene teže. To sem odkril po poškodbi vratu, kjer me je po vožnji s SAABom med vožnjo in kake pol ure po njej nehal boleti vrat.
Mislim da je ravno ta vzglavnik tisto, za kar marsikdo zapiše da s SAABom tudi po nekaj 100 km ni utrujen in stopi iz vozila spočit.

4. ključ na srednji konzoli in zaklepanje menjalnika

obrazložitev : Ena izmed posebnosti, ki čuva naša kolena pred trdo ključavnico v primeru nesreče, dodatno pa gre za varnostni element proti kraji - zaklepanje menjalnika (in ne volana). Ta varnostni vložiek se zadnje čase pojavlja tudi kot dodatna varnostna oprema proti kraji za naknadno vgradnjo v druga vozila.

5. v modelu 9-5 osvetljena šoferska in sopotniška ogledala
Obrazložitev: zakaj bi bilo osvetljeno le eno ali nobeno ?

6. všečnost in diskretnost oblike

Vozila so na pogled prijetna in hkrati tako diskretna da sosedom ne padajo v oči.


7. majhna naslonjala za roke v vratih
Obrazložitev: zadeva ni ravno praktična- beri si z njimi težko kaj operativneje pomagaš.
Razlog za kaj so taka pa tiči v bočnem trku. S to velikostjo naslonjala se zmanjša verjetnost hudih poškodb notranjih organov v primeru bočnega trka.

8. primerna trdnost zgornjega roba vrat.

Obrazložitev: ko s komolcem slonim na tem robu, zapestje pa na volanu se na vratih odtis komolca ne pozna. To opažam pri drugem avtu (Octavii) kjer po 50.000 km lahko opažam za prst veliko luknjo na mestu komolca


9....[/b]
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 02.07.08 21:48 Prenesen post od ktomass:

-----------------------

no tako hudo spet ni bilo je pa bila zanimiva debata v soboto...

pod točko 9 bi dodal: SID (skrajšano za Saab info Display) pri modelu 9-3 (2003-2006); Glavna komunikacija avta z voznikom tukaj poteka preko SID displaya, ki je postavljen v voznikovo vidno polje in skrajšuje čas, ki ga voznik porabi da pridobi ključne informacije; s tem se neposredno poveča zbranost pri vožnji, ki je ključna za varnost na cesti. Da SID ponoči ne moti pri vožnji poskrbi Nigt panel (že prej opisan), ki SID izklopi oz ga prižge samo takrat kadar je potrebno določeno informacijo spraviti do voznika

Pod točko 10 bi dodal Saab sedeže (npr 9-5 Vector/Aero): Kot je že Matjaž nakazal zgoraj s sistemom aktivnih vzglavnikov, bi mogoče to razširili na celoten koncept sedeža; namreč sam sedež je narejen iz različno čvrstih penastih materialov, ki omogočajo da se zgornji del sedeža (ki je mehkejši in v stiku z voznikom/sopotnikom) oblikuje po zadnji plati posameznika, kljub temu pa se pod to mehkejšo plastjo "udobja" nahaja zelo stabilno jedro, ki obdrži telo v pravilnem položaju tudi na daljših vožnjah in se ne poseda. Zato je Saabov sedež najprijetnejši sopotnik na dolgih vožnjah. Poleg tega so tudi bočni deli sedeža bolj čvrsti v svojem jedru, da nudijo dovolj bočne opore, in hkrati v zgonjem delu mehkejši, da ne utesnjujejo uporabnika. Poleg tega položaj vzglavnika postavlja voznika vedno v pravilen položaj in s tem zmanjšuje utrujenost.

11. Arhitektura kokpita (9-3 MY2003-2006); komande, ki jih voznik najpogosteje uporablja so postavljene višje na komandni plošči in s tem skrajšujejo čas odsotnosti pogleda s ceste.

12. Ukrivljenost vetrobrasnkega stekla (99 in C900): Izboljša preglednost naprej in zmanjša mrtve kote pri zavijanju.

13. zračniki v kabini (9-3, 9-5); sistem (joystick) je nastavljen tako, da je mogoče prezračevalni sistem zelo natančno usmeriti, s tem pa se poveča udobje pri vožnji...

No takih malenkosti je še precej tako da pustim da se razpišete še drugi.

Lp, K.

P.S: Narobe kliknil... naj moderator tole prosim prestavi kot odgovor na Matjažev post thnx.
-----------------------
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 02.07.08 21:54 dopolnilo 13. (zračniki 9-5 model)
Tukaj je pomembno poudariti da ima celotna 9-5 odličen prezračevalni sistem. Zračniki so razporejeni:
1. čez celotno sprednje steklo
2. armaturna plošča - joystik sistem ki učinkovito spravi zračni tok stran od glave in občutljivih delov (levo, centralno in desno). Pri čemer je centralni del dvojen in zelo širok)
3. seveda je puhalo zraka k nogam voznika in sopotnika
4. pod vsakim sprednjinm sedežem imate 2 puhala (ploščata, cca 4.5 cm široka in 1 cm visoka). Skupaj torej 4 puhala ki pihajo pod zadnje sedeže
5. stranski stebrički posrkbijo za dovod zraka v višini prsi na zadnje sedeže
6. celotne zadnje vetrobransko steklo (sedan model) je prav tako prezračevano

Vse skupaj dopolnimo še z dvosistemsko klima napravo in odlično avtomatiko ki preklaplja interno kroženje zraka in zunanje glede na onesnaženost zraka v okolici in mislim da nam je jasno zakaj je prezračevalni sistem SAABa vreden celo podrobnejšega opisa.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 02.07.08 23:30 15. ročka za odpiranje vratic pokrovčka za gorivo z notranje strani (9-5)

Pride prav ko odpove elektronsko zaklepanje in odklepanje in tako vozilo lahko natankamo (pred leti smo družno kleli službene lagune ker jih nismo mogli natankati zaradi okvare teh motorčkov)

16. audio sistem AS 2 - 7 zvočnikov 150 W.

O kvaliteti nima smisla zgubljati besed, gre za dober sistem, AS 3 je še razred boljši. Poudaril bi , da lahko akumulator in AS 2 nekaj ur zagotavljata dovolj glasno glasbo za podproro piknikov. Za seboj imava že kar dolgo tradicijo in nikoli nisva ostala brez elektrike za vžig

17. piskanje ob nepripetem sprednjem sedežu

obrazložitev : piskanje traja nekaj sekund, je nežno, dovolj da zbudi pozornost skupaj z rdečim letalskim napisom FASTEN BELTS .potem pa utihne in ne teži več.

18. testiranje vozila ob zagonu

Vozilo se ob zagonu testira, preveri delovanje žarnic in nam vljudno pove da nam je pregorela spednja leva žarnica.
V 9-3 2000 je čar še posebno lep, kajti SID displaj od vozniku priporoča da pred speljevanjem pritisne zavorne luči in tako stestira še njihovo delovanje.
Varna vožnja se začne s tehnično ustreznim voziloom in luči so sestavni del.

19. SAABov se v SLO zaenkrat ne krade


V statistiki na www.policija.si še niso zabeležili ukradenega SAABa v SLO.
Dejstvo je, da kupci ne kupujemo delov na skrivnostnem črnem trgu, malokdo zna pravilno servisirati SAABe, na področju JVE uživa podoben status kot v SLO. V kako Rusijo pa se ji očitno ne splača izvažat

20- žepki na sprednji strani prvih sedežev (9-5 ostali ne vem ? )

Žepke običajno celo težko odkrijemo, so pa uporabni za kake robčke, očala (v etujiju) in druge malenkosti. Zelo so prikladni ker predmete stisnejo k sedežu in vam ne bodo skakali in ropotali po kakih predalih

21. sredinski predal z držalom kozarca in premičnim naslonjalom za roke 9-5

Ni nujno da imaj vse 9-5 premično naslonjalo, sem že videl take brez tega. Prednost premičnega je, da se prilagaja vašemu prestavljanju in da roka med vožnjo dejansko počiva. Pri nepremičnem je naslonjalo predaleč zadaj za res udobno vožnjo. Pri 9-3 2000 je zadeva nekje na meji, lahko nasloniš ni pa tako fajn kot v 9-5.

22. sredinsko držalo za kozarce na zadnjih sedežih (v naslonjalu za roke)

Tukaj si med daljšo vožnjo pripravim vodo v oba držala in ga potem zelo enostavno vzamem tudi med vožnjo in si ga prestavim v sprednje ga metuljčka (držalo za vodo- za sopotnika in voznika na sprednji konzoli)

23 armatura 9-5

vse tipke so dosegljive ob pravilno nastavljenem sedežu brez da se steguješ, matraš prste .. tukaj se mislim da najbolj vidi letalska zgodovina in oblikovanje. Za razliko od 9000 je armatura rahlo nagnjena k vozniku ki mu delo še olajša.

24 podiranje zadnjih sedežev v 9-3 2000 je možno po 1/3 oz 2/3 in celotna polica samo z enim potegom . isto velja tudi za dvosedežnega Aera.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 03.07.08 00:33 25. bencinski (full pressure) inline-4 turbo motorji
- za vsakdanjo voznjo vec kot dovolj moci pri nizkih obratih
- ko potrebujes tistih 200+ konjev, so tam in so precej divji
- poraba pri normalni, vsakdanji voznji smesno nizka za tako mocne motorje
- ko gledam sodobne trende v avtomobiliski industriji, se mi zdi da de-facto vsi po vrsti zdaj ugotavljajo, kar SAAB ze vseskozi ve

26. karoserijska oblika: 3-vratna kombilimuzina
- za moje potrebe popolna karoserijska oblika
- prakticno nikoli nimam vec kot enega potnika v avtomobilu
- pri normalnem coupeju (pa tudi limuzini) je prtljaznik ponavadi manjsi, predvsem pa mnogo bolj neuporaben zaradi premajhne odprtine
- vizualno nezamenljiv za katerikoli drugi avto na cesti, ogromno karakterja

27. imidz znamke
- ni tipicna (nemska) izbira
- vec "duse" kot Lexus
- brez pridiha konzervativnosti, ki jo ima Volvo
- manj kricec kot Jaguar
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 03.07.08 08:31 28. pri Aero motorjih 20sekundni boost pri kick down

Med prehitevanjem (hiter popolen stisk pedala za plin) se pri Aero motorjih poveča moč motorja za cca 20 konjev in v času 20 sekund. To še poveča že sicer odlične pospeške v segmentu 60-90. Aero 9000 in baje tudi Aero 9-5 v tem segmentu hitrosti pri pospeševanju suvereno tekmujeta s porscheji 911
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 03.07.08 15:22 matjaz je napisal:
28. pri Aero motorjih 20sekundni boost pri kick down

Med prehitevanjem (hiter popolen stisk pedala za plin) se pri Aero motorjih poveča moč motorja za cca 20 konjev in v času 20 sekund. To še poveča že sicer odlične pospeške v segmentu 60-90. Aero 9000 in baje tudi Aero 9-5 v tem segmentu hitrosti pri pospeševanju suvereno tekmujeta s porscheji 911


Če gledaš kdaj top gear potem veš, da s carrero 911 težko tekmuješ. Na minuto in pol dolgem odseku proge je kljub temu, da ima občutno manj konjev (150-200 manj) kot M6 in Aston Martin oba z lahkoto pojedel. Astona celo za 6 sekund!!! Zato prosim ne primerjaj družinskega karavana (9-5) z najhujšim športnim avtom vseh časov.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 03.07.08 15:52 No,če gledaš top gear potem lahko vidiš,da je res kar pravi Matjaž.V zadnjem delu videa možakar lepo pove,da
Saab pospešuje bolje kot 911 turbo.

9000 Aero naj bi bil od 80-120 celo hitrejši od Ferrarija Testarosse.

http://www.youtube.com/watch?v=YoIWox3XU9g

Pa brez zamere,lp.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 03.07.08 16:06 3. Sedeži in naslonjala ...
Parkrat sem prevozil 1400km v "enem kosu", pa te res utrudi dosti manj, kot drugi avtomobili.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 03.07.08 16:53 Svenskarules je napisal:
matjaz je napisal:
28. pri Aero motorjih 20sekundni boost pri kick down

Med prehitevanjem (hiter popolen stisk pedala za plin) se pri Aero motorjih poveča moč motorja za cca 20 konjev in v času 20 sekund. To še poveča že sicer odlične pospeške v segmentu 60-90. Aero 9000 in baje tudi Aero 9-5 v tem segmentu hitrosti pri pospeševanju suvereno tekmujeta s porscheji 911


Če gledaš kdaj top gear potem veš, da s carrero 911 težko tekmuješ. Na minuto in pol dolgem odseku proge je kljub temu, da ima občutno manj konjev (150-200 manj) kot M6 in Aston Martin oba z lahkoto pojedel. Astona celo za 6 sekund!!! Zato prosim ne primerjaj družinskega karavana (9-5) z najhujšim športnim avtom vseh časov.


Če bi bil vonik najhujšega športnega vozila vseh časov in ga vozil po slovenskih predpisih bi z zavidanjem gledal družinskega očeta ki bi hitreje prehitel vozilo pred menoj med 80 in 120 na uro.
Na dirkališču pa bi tak družinski oče kvečjemu stal za ograjo in gledal lastnike najhujših športnih vozil ki tekmujejo.


Moja točka za prednost SAABa šteje za njegovo praktično uporabnost na cesti in ne na dirkališču.

Vojaku popolno bojno vozilo nič ne pomaga, če ima radij delovanja 100 metrov, rabi ga pa vsaj za 300 km.

Vsekakor pa kak predelan SAAB lahko zmeša štrene tudi predelanemu Porscehju. Vendar to je že tema za dirkališča in ne za vsakdanjo rabo.

Seveda pa se je na TOP GEAR lestvici SAAB uvrsitl globoko pod Porcheje in druge športne mrcine glede na pospeške do 100 in druge hitrostne preizkušnje. Praktično pa je SAAB boljši za prehitevanje počasi vozečih vozil in traktorjev in varno uvrstitev na vozni pas. To pomojem pripomore k varnosti več kot prvo mesto na TOP GEAR lestvici

Drugače pa je moj družinski SAAB 9-5 plačal kake pol leta nazaj 30 EUR kazni ker je ganjal enega boljših civilnih policijskih vozil z radarjem pri 220+ na uro ker se mi ni hotel umakniti. na koncu sem plačal zaradi prekratke varnostne razdalje.

Tudi še zlati časi stare pred pred prejšne zakonodaje so cenovno (varnostno ne) dovoljevali svojevrstne užitke ko je kaka BWM 5 dobila idejo da me pri 160 na uro prehiti. Običajno jih je presenetilo da je kljub začetni prednosti pol ali celega vozila SAABov nos počasi prišel v osprednje in običajno so nekje pri 220 km/h obupali in se vrnili na potovalno hitrost. To je predmost pospeševanja kot ga lahko občuti voznik bencinskih SAABov
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 04.07.08 12:23 29. TURBO kazalec za pritisk na turbo puhalu

Pri močnejših modelih je na armaturni plošči vgrajen dodaten kazalec, ki prikazuje trenutni pritisk na turbini. Vsi Aero vozniki lahko tako redno občudujejo kazalec v rdečem polju



30. Ready for take off
Pri vžigu modela Turbo X, avtomobil voznika samodejno pozdravi z sloganom: "Ready for take off", kar razločno dokazuje dejstvo, da je SAAB vreden imena Svenska Aeroplane AktielBolaget!

31. Inovativi, sprednji držali za kozarce v novi 93SS

Saab 93 SS ima na sprednji konzoli vgrajeni dve zelo inovativni držali za kaozarca. Prvo se nahaja malenkost pod glavnim displayem in se odpre v velikem slogu, drugo pa se nahaja poleg mesta za vžig motorja.



32. Oblika ročne zavore pri 93 SS

Vsi novi modeli 93 SS,SC ali cabrio imajo zelo oblikovno dovršeno obliko ročne zavore, ki v spuščenem stanju sovpada z celotno podobo konzole.



33. Individualizem
Zaradi malo avtomobilov je Saab zelo redek avto in ne mine dan ko nebi bi lahko poblendal kakemu drugemu vozniku Saaba in bil deležen istega pozdrava.

34. Elektronski ključ za vžig

Novejši modeli imajo zelo praktičen ključ za vžig iz posebno za ta namen prirejene gumijsato-plastične kombinacije

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 04.07.08 15:54 Turbo je napisal:
29. TURBO kazalec za pritisk na turbo puhalu

Pri močnejših modelih je na armaturni plošči vgrajen dodaten kazalec, ki prikazuje trenutni pritisk na turbini. Vsi Aero vozniki lahko tako redno občudujejo kazalec v rdečem polju



30. Ready for take off
Pri vžigu modela Turbo X, avtomobil voznika samodejno pozdravi z sloganom: "Ready for take off", kar razločno dokazuje dejstvo, da je SAAB vreden imena Svenska Aeroplane AktielBolaget!

31. Inovativi, sprednji držali za kozarce v novi 93SS

Saab 93 SS ima na sprednji konzoli vgrajeni dve zelo inovativni držali za kaozarca. Prvo se nahaja malenkost pod glavnim displayem in se odpre v velikem slogu, drugo pa se nahaja poleg mesta za vžig motorja.



32. Oblika ročne zavore pri 93 SS

Vsi novi modeli 93 SS,SC ali cabrio imajo zelo oblikovno dovršeno obliko ročne zavore, ki v spuščenem stanju sovpada z celotno podobo konzole.



33. Individualizem
Zaradi malo avtomobilov je Saab zelo redek avto in ne mine dan ko nebi bi lahko poblendal kakemu drugemu vozniku Saaba in bil deležen istega pozdrava.

34. Elektronski ključ za vžig

Novejši modeli imajo zelo praktičen ključ za vžig iz posebno za ta namen prirejene gumijsato-plastične kombinacije



Uf, ker sem bolj ljubitelj starejših Saabov največ tja do konca 90-ih, moram tole malo pokomentirat:

točka 29: takšen kazalec je imel že c900 in po njem je povzet tudi tale, omenjen tu.

točka 30: "Ready for takeoff" je meni ena čudna fraza, če gre za avto. Razumem aeronavtične korenine matične fabrike, a vseeno, ne paše mi na konzolo avtomobila. (Pre)bahavo.

točka 31: inovativnost lahko tudi plačaš z nedelovanjem omenjenega "gadgeta" že v salonskem vozilu. Poleg tega imajo na podoben način to realizirani tudi drugi avtomobili.

točka 32: oblikovno dovršena oblika ročne zavore je prisotna tudi v Cadillacu CTS, pa verjetno še kakem izmed GM-dvojčkov.

točka 33: OK, se strinjam, čeprav je Saabov res malo. Jaz večinoma vidim oblikovno všečne Opel Vectre

točka 34: ključ za vžig je "šlampasto" narejen in za potegnit ven "pravi" ključ v slučaju odpovedi akumulatorja ali česa podobnega bi bilo fino imeti "šraufštok" ali primež po Toporišičevo. Zopet, povsem enak ključ (ampak POVSEM enak!!!) vžiga, glej no, Cadillaca CTS, verjetno pa še kakega izmed GM-dvojčkov.

Pa brez zamere, verjetno to pride iz razočaranja nad pomanjkanjem individualizma v novih Saabih...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 22.07.08 21:55 Uf, vidim, da sem bil čist popluvan

29. Ok, v redu, samo do sedaj tudi noben ni omenil da ga je imel c900, tako da vseeno velja omeniti omenjen gadget, četudi se ponavla v novejših modelih.

30. Tak je. Sem videl na lastne oči. Pravzaprav so se na Saabu tako odločili in če so se že, potem je ta fraza še najbolj primerna za Haldex sklopko z štirikolesnim pogonom -TurboX.

31. Moram ti povedat da omenjen gadget meni zelo pridno služi in vse do sedaj še nisem imel niti enega samega problema in težave. Verjamem pa da je seveda možno da se pokvari; že tudi v salonu ko se vsi bašejo v avte. Skratka jest nimam slabih izkušenj. Drugi avti imajo lahko podobno vendar istega ne.?.

32. Ok, nisem vedu, samo še vseno mi je všeč, pa tudi ravno Kadilakov ne vidim vsak dan. Sploh ne vem če sem že kakega vidu razen z tablicami od CMD-jev

33. Naj bo, čeprav jest oplov ne pozdravljam in oni mene ne. Izjema je samo kolega ki ima pač opla, drugače pa je v okolici LJ vedno več Saabov, tako da ne mine dan ko nebi koga pozdravil.

34. Ključ za vžig avtomobila NI šlampasto narejen in se da potegnit ven, brez vsakega problema samo vedet moraš da je potrebno stisnit na Griffinov emblem na hrbtni strani in ti kovinski ključ samodejno pade ven kot po maslu. Poleg tega sem mnenja da nikakor ne rabiš primeža po Toporišičevo . Poglej si slikco. Ok, pač spet kadilak. Še vedno sem mnenja da je kul ključ...

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 14.08.08 00:14 Joj joj joj..dragi moji, kakšne debate. Z GTA L.-jem se v celoti strinjam. Kljub vsemu se morate lastniki novejših Saabov strinjat, da Saab ni več Saab in da so vsi dodatki kot so "ready for take off" zgolj komercialna reklama za Saab znamko, ki se oklepa na vse kriplje letalskih začetkov Saab tovarne.
Tudi sama sem bolj pristašica starejših Saabov, pa mi vseeno pogled velikokrat uide na novejše modele. Vsekakor pa ne moremo reči, da so novejši modeli upadljivi. Če sem čisto odkrita mene v moji 9k pozdravljajo v glavnem tujci, ki prečkajo Slovenijo v svojih starih "kantah". Na Švedskem se Saabisti oz. vozniki Saabov ne pozdravljajo kaj dosti, ker bi seveda potem roke držali večinoma v luft in ne na volanu ker je teh voznikov seveda mnogo več kot pri nas.
Kar se pa tiče turbo kazalca je pa že povedal Janez, mislim da ga je imela celo že 99 turbo, predhodnica c900, če se ne motim.
Ne glede na znamko avtomobila, so zagotovo starejši modeli vredni v celoti imena svoje znamke, oziroma dejansko reprezentirajo samo ime. Pri Saabih že 9k, pa jo sama vozim ni v celoti to-to, kar pojmujemo pod Saab v resnici, ampak kljub vsemu, je že Mitja napisal nekoč, da se je Saab zgodovina končala z 9000-ko.
Kar pa se tiče primerjave Saabov z Porschi pa je primerjava čisto ne-na mestu. Ker Saab Aero nikoli ni bil mišljen kot športni avto, ali je bila to 9000 ali 9-5. Najbližje približku športen bi bil 900 aero. Že sama reklama za 9000 aero predstavlja avto kot eden varnejših, ne samo iz segmenta bočnih ojačitev in podobno, ampak tudi na način hitrega in varnega prehitevanja. Torej namen izdelave takšnih avtomobilov ni bil enak logiki izdelave Porscha. Kar pa se tiče oddaje Top Gear, pa je voditelj poudaril, da Saab po njegovem sicer ni nič posebnega, ampak da so pa zavidljivi predvsem njegovi pospeški...ki so boljši od marsikaterega športnega avtomobila....vseeno pa se morate zavedati, da primerjamo družinski avto s športnim...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 14.08.08 00:33 Si fino napisala, ampak v eni tocki ti pa moram ugovarjat Tina. Namrec v trditvi, da 9000 Aero in 9-5 Aero nista zastavljena kot sportni vozili. Ja iz kaksnega drugega razloga pa navijes motor na prek 200 konjev, ga opremis s spojlerji in prilagodis podvozje, ce ne iz razlogov sportnejsega, bolj dinamicnega in agresivnejsega voznega stila? Vse kar je tako navito ima edini smisel v zabavi in "rekreaciji",torej sportu ne pa v varnosti. Aero serija je definitivno sportna serija.

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 14.08.08 09:39 To je res, zakaj bi potreboval toliko konjskih moči pod pokrovom, za družinsko "fjakanje". Ampak mislila sem na način, da kljub vsem športnim dodatkom in konjem je 9k še vedno limuzina. Težko si predstavljam dolge, široke avtomobile kot sta 9-5 in 9k za zgolj športna. Ponavadi so športni avtomobili znotraj ekstremno neprivlačni, neudobni, motor proizvaja prekomeren hrup, avto je kratek, okreten, lahek in navit.
No bom tako rekla, da serija Aero predstavlja eleganco s pridihom športnega.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 14.08.08 11:19 Hja, kaj pa vem. Kaj pa kaka BMW sedmica s konkretnimi 300 konji, blizu 400? Ni ravno športen avto... Mal se hecam, vem kaj si hotel reči Matija, recimo, da je 9k Aero športni avtocestnež
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 14.08.08 12:23 http://en.wikipedia.org/wiki/Sports_car
http://en.wikipedia.org/wiki/Sports_sedan (poglejte koga najdemo proti koncu seznama)

A car may be a sporting automobile without being a sports car. Performance modifications of regular, production cars, such as sport compacts, sports sedans, muscle cars, hot hatches and the like, generally are not considered sports cars, yet share traits common to sports cars. They are sometimes called "sports cars" for marketing purposes for increased advertising and promotional purposes.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 21.08.08 21:20 Zanimivo da so potem dali modelu sploh ime SS...sport sedan in sc...sport caravan itd.

Tk bedno pa tudi ne zgledajo novi modeli, no!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kateri detajli so mi v SAABu všeč - vsi modeli - 21.08.08 21:31 en detalj mi na novi 9-5 (restyling) pa ni več všeč.

armatura - sedaj so številke bele barve (ne več črne) ukinili so dvostopenjski night panel (takoj osveti vseh 260 km na števcu) in za povrh še ni več logatirmične skale ( od 0 do 140 na cca 75% števca z večjimi fonti , od 140 do 240 pa na 25%) Po novem je vse linearno in več kot 45% ekrana dnevno sploh ne bo v uprabi

grrrrrrrrrr
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal