Obiskovalci
Trenutno 61 gostov in 1 član:
  • saabexpresso
Obisk skupaj: 236391021
Zadnje na forumu
SAAB 2007 1.9 tid od saabexpresso
P: Garažna SAAB razprodaja od S442
[Kupim] orig ALU 17" ali 18" ... od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82
Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od Shatzi
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od primzy82

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


Servo saga - 18.07.09 23:59 Pred nekaj dnevi sem levo spredaj pod avtom opazil nekaj vlažnih madežev. Olje mi sicer počasi kaplja, a na desni strani, glede na zunanje temperature tudi ni bila voda, torej se je bilo potrebno poglobiti. In seveda, krivec je bila prerjavela visokotlačna cev za servo volan, ki je pri starem 9-3 zelo "pametno" speljana pod hladilnikom, izpostavljena soli, pesku in ostalim sovražnim okoliščinam.



Prerjavela je ravno za pritrdilno sponko, kjer se nečistoče še bolj nabirajo.


Če servo črpalka deluje brez olja, lahko v dobri minuti zariba, nova pa stane par 100 €, zato ni bilo druge kot orodje v roke in gremo . Za dostop do cevi je potrebno sneti "le" odbijač in intercooler... po par urah dela izgleda avto nekako takole:

Zgodba zase je seveda sproščanje zarjavelih objemk na ceveh intercoolerja, a o tem drugič .

Originalna cev poteka od črpalke do spoja pod akumulatorjem in je v poteku približno desetkrat zavita in speljana skozi mogoče in nemogoče prehode. Nova stane cca 150 € , zato se sama po sebi ponuja alternativna možnost: obisk najbližje delavnice s hidravlično tehniko.
Po nekaj urah poskušanja sem ugotovil še, da je cev nemogoče odviti s črpalke, ker je postavljena par cm pod okolišnje pregrade in se z običajnim ključem ne doseže matice. Tako je pač zapela žaga in problem je bil hitro rešen . Preostanek cevi sem obrnil navzgor, ker bo nova potekala po bolj smiselni poti.


Mimogrede: za črpalko se kovinska cev prelevi v gumijasto in potem ponovno v kovinsko. Tisti gumijast kos se mora ohraniti, ker je v njem dušilec hrupa (ali nekaj takega).

Mojstri za hidravliko so izdelali tak kos, na eni strani je originalen priključek, na drugi pa konusni spoj.


Sledi še sestavljanje vseh delov ter polnjenje in odzračevanje sistema. Cev sem speljal nad hladilnikom, za idealen potek je malo predolga (meril sem "z rezervo" in nisem upošteval dolžine spojk ), tako da spoj pride blizu jermenov, ostali potek je pa večinoma skrit.


Strošek: cev s fitingi 25 €, 2 litra servo olja približno 15 €. Zadostuje en liter, vendar je prvi zaradi slabo zatesnjenega spoja odtekel po tleh - nauk: ne žagajte cevi na upognjenih mestih, ker tam niso popolnoma okrogle .

Lastniki starih 9-3, spremljajte stanje te cevi, kajti puščanje je znana napaka in če se ne opazi pravočasno, bodo stroški precej višji.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Servo saga - 07.11.09 01:36 ali SID opozori ko nivo tekočine pade?

kolikšna je dolžina nove cevi (ponavadi imajo saabi iste probleme, tako da se na to pripravljam )

Predlagam da se tema prestavi pod projekte in pa lahko bi komu podelili moderatorske pravice za urejanje foruma (brisanje dvojih postov, kar je pogosta napaka)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Servo saga - 07.11.09 14:12 Original je zavit na tristo načinov in je sploh nisem meril. Dolžina nadomestka je odvisna od tega, kje režeš originalno cev, jaz sem vzel okoli 140 cm.

Nivoja servo olja avto žal ne nadzoruje, ko se zasliši nenormalno jokanje črpalke je ponavadi že prepozno. Raje enkrat letno preveri cev če je že močno rjasta.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Servo saga - 22.11.09 19:53 Tudi jaz sem imel letos to okvaro. Imel sem srečo, črpalka je začela nekaj godrnjat par kilometrov pred domom, nalil sem noter tekočino in dejansko je bila vzrok porozna cev. Sem pa kupil original pri Girometti v Trstu. Cena? Uf ... 180 eurov.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Servo saga - 31.03.10 13:57 no, pa se je zgodilo
črpalka že poje tekočine pa ni več, za sabo puščam oljne madeže

alternativa dobro deluje?
kje lahko v lj najdem kakšno "hidravlično" delavnico

so še kakšne stvari na katere je treba biti pozoren?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Servo saga - 31.03.10 16:25 stvar sem si pobliže ogledal in mi je jasen princip, tudi hidravliko sem našel

bi mi lahko samo podrobneje opisal katero cev si uporabil, s kakšnimi priključki in pa pot po kateri si jo speljal?

hvala
lp

edit: kako se sistem odzrači?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Servo saga - 31.03.10 21:52 Na voznikovi strani je ostal originalen priključek, ki so ga mojstri pritrdili na novo cev. Na sovoznikovi je na preostanek originalne cevi nataknjena matica in neke vrste konusna podložka, ki potem zatesni spoj. Povej hidravličarjem kaj hočeš in bodo že znali svetovati, tudi cev so mi izbrali oni - pač poveš, da potrebuješ za servo.

Od obstoječega spoja na voznikovi strani sem cev potegnil navzgor in nad hladilnikom / pod robov vezne stene, tako da se praktično ne vidi. Preostanek prvotne cevi na sovoznikovi strani (del z gumijastimi dušilci in še malo kovine) sem zapognil navzgor in sestavil. Če bi imel nadomestno cev 10 cm krajšo, bi se še lepše usedlo, tako pač spoj rine nekam proti jermenu.

Odzračevanje: naliješ dovolj olja v posodico, vžgeš motor, preveriš če spoji tesnijo(!) in nato nekajkrat obrneš volan iz ene skrajne lege v drugo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal