Obiskovalci
Trenutno 1 gost
Obisk skupaj: 235908988
Zadnje na forumu
P: Garažna SAAB razprodaja od S442
[Kupim] orig ALU 17" ali 18" ... od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82
Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od Shatzi
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od primzy82
Re:Saab 93, 2007 od primzy82

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


What´s next? - 31.07.09 11:39 ...Saab Spirit je se vedno prisoten
Feel it:

http://www.youtube.com/watch?v=7ImE0B4vo3c&feature=related
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:What´s next? - 31.07.09 13:37 Moje mnenje je, da mora Saab obstati nišni proizvajalec vozil - torej 100.000 proizvodov. Sami imajo sicer v planu 130.000 oziroma 150.000 optimističnega.

Dejstvo je, da je Saab to kar je, torej izjemen in samosvoj avto, gre na račun raziskav in razvoja, ki niso visoka dodana vrednost. V kolikor bo pa Saab hotel povečati proizvodnjo, tržni delež, bo moral več oglaševati. Posledično bo prišlo do odliva denarja iz RD v marketing. Tako bodo vse značilnosti in indentiteta znamke propadla, ker bodo razvijali tehniko z dodano vrednostjo. Oziroma na uporabniški izkušnji enako povedano: Saab je edinstven, ker ima velik delež tehnične in dizajnerske konfiguracije katere kupci niso pripravljeni plačati in zato ne kupujejo Saab-a. Med tem. ko npr. BMW striktno implementira tehniko, ki predstavlja visoko (oziroma večjo) dodano vrednost.

Torej, Saab more ostati inžinirsko vodena firma.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:What´s next? - 01.08.09 13:22 Nekje sem bral, da bi moral Saab ubrati pot Appla. Poanta je v tem, da za dobro prodajo ni dovolj narediti zgolj dober izdelek; le ta mora imeti tisto "nekaj več".

Ker imajo Apple izleki za veliko množico imajo tisti "X faktor", se iPod-i in ostali prodajajo mnogo bolje kot konkurenčni izdelki (Samsung, Sony ...), čeprav so pogosto le-ti po tehničnih značilnostih boljši od Applovih (vsaj v začetku vzpona Ipod-ov je bilo tako, sedaj so vodilni tudi že po lastnostih, sploh iPhone).
Aura izdelka je v takem primeru močnejša od tehničnih lastnosti.

Saab je v svoji zgodovini ustvaril nekaj "kultnih" modelov - priljubljenost je bila posledica designa, drugačnosti, uporabniške prijaznosti, zmogljivosti, varnosti itd. To je tisto čemur se reče "Saab Spirit" - cel paket prej omenjenih lastnosti je dal tisti "X faktor". Pri Saab-u sta v preteklosti to dosegla Sixteen Sasson in Bjorn Envall, pri Applu pa Steve Jobs in Jonathan Ive.

Saab bi seveda ponovno moral narediti neki kultni izdelek, ki bi bil dovolj drugačen, pa še vedno dostopen kritični masi kupcev. To je tisto, kar GM-ju niti slučajno ni uspelo, na trg je poslal NG900 in 9-3 (I.), 9-5 pa ni presegel niti predhodnika 9000. Slab popravni izpit je bil šele 9-3 II. Zadaj se seveda skrivajo tudi realni problemi, kot proces dokapitalizacije itd.

V času današne konkurence, stopnje zrelosti izdelkov in stroškov razvoja novega modela (cca. 2 BN USD), je zelo težka naloga sproducirati kultni izdelek.
Nemogoče pa bo Saabu zasesti prestol (ki pa je ob prodaji zgolj 100.000 enot nujen za preživetje), če ne bo imel vsaj kakega genija v svojih vrstah. Upajmo, da je to sedaj Christian von Koenigsegg.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:What´s next? - 01.08.09 15:11 Mocno upam, da Saab ne bo ubral poti Appla. Podjetje, ki je nekdaj bilo pionir na podrocju inovacij in uporabniku prijaznih aplikacij ter orodij, se je izjalovilo v podjetje za modne fetisiste, ki v Jobsu vidijo nekaksnega boga dizajna in fency gizmotov.

Zadnji primer so super fensi high gloss zasloni, ki po 30 minutnem delu povzrocajo glavobol in so jih v nemciji in avstriji prepovedali za pisarnisko delo (!!!) - ampak vazno je, da fensi zgleda...

Prej upam, da bo Koenigsegg spoznal, da gre za znamko z mocno tehnolosko in inzenirsko vsebino in ne za znamko s prikupno fasado, notranjostjo pa "made in China".
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:What´s next? - 01.08.09 16:51 Ne vem, če si dobro razumel, kaj sem hotel povedati. Če bi bili Apple izdelki zgolj šminka, ne bi dosegli tak uspeh kot so ga. Sam nimam nobenega Apple izdelka, poznam pa celo goro navdušenih uporabnikov, pri katerih ne gre zgolj za začetno "imidž navdušenje", temveč tudi za sekundarni efekt po začetni fazi uporabe. To, meni verjemi, ni lahko doseči. In tak krog novih navdušenih uporabnikov, ki kujejo izdelke v zvezde in ki jih je tudi Saab imel v času c900, bi moral ustvariti na novo. Seveda je naiven vsak, ki smatra, da je to danes mogoče zgolj s šminko, izdelek kot celota (design, peformance, small details, user experience etc.) mora biti high-end, pa hkrati še vedno cenovno dosegljivo ciljnemu trgu uporabnikov.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:What´s next? - 01.08.09 17:40 Jaz te ze razumem. Ampak gre za zeljo, da iz alter banda naredis boy grupo, ali pa vsaj pop skupino. To se je zgodilo z Applom - in men bi bilo groza, ce se bo podoben razvoj (ker to se ze nekaj let pocne) nadaljeval pri SAABu - jaz ne maram popa!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:What´s next? - 04.08.09 13:46 Applov najboljši izdelek je Shuffle - brez zaslona

Moje mnenje je, da bi Saab moral ostati konkurenca BMWju. Cenovno dokaj dosegljiv avtomobil, ki ima pridih luksuznosti (in ne športnosti, ki jo diha nova 9-5).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal