Obiskovalci
Trenutno 4 gosti
Obisk skupaj: 235616799
Zadnji prispevki
Zgodovina
Kratka zgodovina znamke SAAB 1. del Print E-mail
Mitja Jakša   
sobota, 15 oktober 2005
Korenine znamke SAAB segajo v zgodnja leta 20. stoletja, ko je bilo na Švedskem l.1921 ustanovljeno podjetje Svenska Aero AB. Glavni naložbeniki so bila nemška podjetja iz letalske industrije, ker po Versajski pogodbi v Nemčiji niso smela proizvajati vojaške opreme.  Podjetje ni bilo nikoli pravno registrirano ter nobenih podrobnih papirjev v zvezi z njegovim delovanjem niso našli.

Napiši komentar Preberite več

 
Kratka zgodovina znamke SAAB 2. del Print E-mail
Mitja Jakša   
nedelja, 30 oktober 2005
V prejšnjem članku smo ostali v 60. letih z modelom 96. Posebej je potrebno izpostaviti enega izmed številnih SAAB-ovih patentov, ki je prišel v serijsko proizvodnjo l. ‘63. Gre za dva ločena tokokroga (po diagonali) v zavornem sistemu. Seveda so ostali proizvajalci dokaj hitro uvideli prednosti tega sistema pred obstoječim (en zavorni tokokrog) in začeli ta princip uvajati v svoje avtomobile. Vodstvo SAAB-a se je počasi začelo zavedati, da potrebuje avto, ki bo pritegnil nekoliko širši krog kupcev.

Napiši komentar Preberite več

 
Kratka zgodovina znamke SAAB 3. del Print E-mail
Mitja Jakša   
nedelja, 20 november 2005
Inženirji pri SAAB-u seveda niso počivali na lovorikah uspeha 99-tke (predvsem turbo verzija je prinesla svež veter), ampak so že sredi sedemdesetih let razvili svoj 16-ventilski motor z 200 km in kompresijo 11,7!  Prostornina je bila seveda spet 2,0L. Kljub vsemu pa je proizvodni program obsegal le dva modela 99 in 96 pa še to sta bila oba že precej priletna (model 96 je bil predstavljen l. 1960!). Razviti povsem nov avtomobil bi zahtevalo veliko časa in posledično tudi denarja. Po drugi strani je bil model 99 tehnično zelo dovršen, zato se v tem smislu ne bi bilo potrebno preveč oddaljiti. In kaj so praktični Švedi naredili?

Komentarjev (7) Preberite več

 
Saab 99 Print E-mail
Kristijan Tomassini   
petek, 29 februar 2008
Saab 99 je “otrok” t.i. projekta “Gudmund”. Vse skupaj se je namreč začelo 2. Aprila 1964, z odločitvijo poslovodstva SAAB-a, da bodo razvili večji avto od dotedanjega modela 95/96. Osnovne smernice razvoja so postavili Sixten Sason, Björn Envall, Rolf Mellde in Gunnar Ljungström. Kljub dotedanjemu vztrajanju pri dvotaktnih motorjih je bila sprejeta odločitev za uporabo štiritaktnega motorja.

Komentarjev (5) Preberite več

 
Saab zgodovina v oktobrski številki revije AvtoFokus Print E-mail
Mitja Jakša   
torek, 25 december 2007

V reviji AvtoFokus so v oktobrski številki 2007 objavili obsežen članek na temo zgodovine znamke SAAB. Notri je sicer nekaj manjših faktografskih napak, ampak nič ne de. Kontaktiral sem uredništvo in to nam je dovolilo objavo članka na portalu. 

Članek:      Odgovor M.J..

Komentarjev (4) Preberite več

 
© 2024 Slovenski Saab portal