Obiskovalci
Trenutno 4 gosti
Obisk skupaj: 237925967


Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 19:38 Pozdravljeni fantje(dekleta tudi ce je katera tukaj )

Sem sveza kri na tem forumu in me zanima en par reci, kar ste verjetno sami ze pogruntali.

Pripravljam se na nakup avtocka drugega(prejsnji Alfa 155Q4 je nazalost koncala v kombiju totalka ) in ker sem bolj kot ne ljubitelj "eksotik"(imel sem 2x 155Q4,renault 25 V6 itd) mi je padel saab seveda globoko v oko in ga ne morem zbezat ven

Kupujem avto za bolj majhne denarje(meja je okoli 2k eu)
in sem precesal cel avto.net in vse kar je prislo ven so raznorazne lantre,mondeoti,escorti,astre itd AMPAK vmes pa se saab NG900 in 9000.

No in sedaj rabim kaksno modro besedo iz vase strani namrec koliko mi priporocate nakup takega avtomobila(na leto delam tam od 6k -10k km nic vec) ?

Moje prblizne zelje so da je avto varen za svoj letnik(posledica nesrece...prej nisem gledal kej dosti na to),zdrzljiv in pa seveda ne megalomansko predrag za popravljat(popravim tudi veliko sam namrec).

Tarce so sledece:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp? id=1779333
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp? id=1734012
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp? id=1738347

Meni se zdi zelo nizka cena za TAK avtomobil zato me zanima vase mnenje ce so ti avtomobili vredni ogleda ali samo "Teci proc od njih" varianta??


-A kdo pozna kerga od teh?
-A majo ti motorji ketno ali jermen?
-Imajo vsi kar nekaj km....koliko kaj priblizno zdrzijo ti motorji?


Najlepsa hvala za vse odgovore in nasvete ze vnaprej
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 19:56 Hmmm...kar se varnosti tiče, je NG900 daleč najslabši SAAB (nestabilna varnostna kletka). VSI bencinski 2.0 in 2.3 SAABi od pamtiveka naprej imajo ketno, ki pa se NE menja pred cca. 400.000 km. Resno (vsaj pri malo starejših motorjih ne). Motorji sami (do cca. letnika 1998) so praktično neuničljivi, ravno pred kakim letom je en tip iz USA podrl svetovni rekord, 1.600.000 km z originalnim motorjem. Skratka, prevozženi kilometri so pri bencinskih 4-cyl SAABih zelo postranskega pomena.

Če znaš sam servisirati (pojem šraufati se mi zdi nekako slabšalen), potem je 9000-ka tudi iz tega vidika boljša izbira. Ta model je tudi načeloma fenomenalno opremljen, pirotehnika na pasovih, 1-2 airbag-a, visokonatezna pločevina (trojni pleh ipd.). Servisiranje je poceni, ni pa to Italijan.
Sicer pa prijateljujem z GTA-jem (ravno danes smo bli na drinku), on pa je s tabo itak v kontaktu, pa lahko v živo (ob pivu) dobiš enourno predavanje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 20:09 Mnja eno predavanje o saabih bi pa imel ja ob pivo...bomo se zmenili ni druge

Ja 9000 je lepa sam to je ze zelo velika "ladja" za moje pojme...900 je vseeno nekaj manjsa hehe.

Ja to da ni poceni kot italjan se zavedam sam se zavedam tudi tega , da zdrzi toliko vec in se tista razlika prinese kaj hitro notri.

Drugace sem imel glede na dele krepko drago 155ko za servisirat(turbo+4x4 ima svojo ceno) tako, da sem seznanjem z mal drazjim servisiranjem
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 20:24 Sem se tudi sam srečal s kako Alfo - finte, kakor je konstanta obraba/menjava delov podvozja tukaj preprosto ni. Podvozje omogoča zelo stabilno lego na cesti (kljub nagibanju) in obenem visoko stopnjo udobja. V vsakem primeru pa išči izvedenko z motorjem 2.3L. Navor ima tam nekje ko dizel. Leta 1990 je bil izbran za enega izmed 10 najboljših motorjev na svetu - povem ti, da ne zaman.
PS.: Si že kdaj videl 17 let starega bencinarja, ki ima bate tudi od spodaj prisilno mazane (šobe)? Pa oljni hladilnik na N/A motorju? In še in še...
Hudič pri teh avtih je to, da so izredno trpežni, niso pa ravno v špici zanesljivosti. Ampak dokler jih kolikor toliko redno sevisiraš, potem delajo večno. Ne pregnijejo, ne šklopotajo...
Moraš probat tako 900 kot 9000, šele potem ti bo jasna razlika. Sicer ti pa GTA lahko pove, kako on vozi svojo "ladjo". Skratka, smo na vezi.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 20:49 Al pa tole:

http://www.saabslo.com/index.php? option=com_content&task=view&id=197&ac=0&Itemid=43

http://www.saabslo.com/index.php? option=com_content&task=view&id=251&ac=0&Itemid=43
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 21:03 Hehe sem ze oboje temeljito prebral...sej sem ze nekak preprican...zdej je sam se stvar v tem da te avte izprobam nekako ,da vidim ce so uredu in ce mi ustrezajo.

To da pa majo pa sobe za bate spricat in oljni hladilnik tudi NA masine pa nism vedu...je pa defitnivno impresivno, ker to je ze stvar visoko zmogljivih masin ponavadi.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 21:40 Sej zato jih pa folk navija tja do 500 konjev...s STOCK bati! O omenjenih avtih (tvoji linki) je blo pred kratkim že kar nekaj govora na tem forumu, sam najdt je treba Vsekakor ti priporočam 2.3 motor, 2.0 je malo anemičen za te avte (bodisi NG900 bodisi 9k). Tud porabo imajo 2.0 večjo, si morš mislt!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 22:06 Ja ce so sli s stock bati na 500hp to pomeni da so kovani notri in pa kakor sem neki cital imajo celo kovane ojnice kar je zopet zelo pohvalno.Jaz sem namrec na 155Q4ki moral zamenjat bate s kovanimi,da sem lahko zacel navijat LAhk pa potrkam je pa motor suvereno zdrzal vsa mucenja kljub temu da je italjan hehe


Neki sem ze precesal forum pa kar ne najdem nic o teh oglasih ampak ker si poudaril 2.3 masino...a ves specificno kej o beli 900-ici iz oglasa?ali pa mogoce kdo drug?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 22:38 Vem samo to, da gre za zadnjo serijo NG900, kar pomeni da ima minimalno hroščev. Le jeklene feltne in blago nekoliko kvarita celotno podobo, ampak sem prepričan, da bi se dalo z Robertom kaj zmenit glede tega...vsaj felten. Če iščeš avto z zelo dobro lego na cesti, to sigurno ni to (sploh 5-vratna verzija je manj toga). Da se pa malo popraviti s kakimi Bilsteini, prečno ojačitveno "štango" ter enim kitom za fiksiranje volanske letve.
Drugače se bo pa že našel nekdo, ki pozna zgodovino tega avta. Cena je primerna za ta model in letnik, mogoče še celo za odtenek prenizka, ker gre za zadnjo serijo.

Pokliči na KopCar in se pozanimaj, saj so ustrežljivi.

PS. Ker je grdi GM prevzel SAAB-a, to pomeni, da razni diski in ploščice pašejo od Opla (Vectra, se mi zdi). Prav tako je podvozje-floorplan Vectrino.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 22:49 Jaz ti tudi priporočam, da stopiš do Kop cara.Tam imaš več teh avtomobilov na kupu, pa še marsikaj se da z njimi zmeniti.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 22:53 Hvala ti se 1x za vse odgovore.

Bom sel avto pogledat in pa po moznosti prosil GTA loverja ce gre z mano to pogledat...sej drugace bo se piva padla(samo da se se resim bergel...posledice od nesrece) pa se bomo lahko kej zmenili.


Da bi rabil neki super duper lego od avta ne, ker to bom rabil avto za povsem normalno voznjo...cca 2-3x na mesc po 160km kar ni vse skup nic in ostalo bo avto stal garazi al pa pod streho.


Za "dirkanje" bom pa zopet nabavil eno Q4ko cez kako leto
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 22:58 Za dirkanje pa nabavi turbota.Grem se stavt, da gre bolj kot Q4
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 23:13 Rudi je napisal:
Za dirkanje pa nabavi turbota.Grem se stavt, da gre bolj kot Q4


Hmmm od temu bi se dalo debatirat....moja je imela ze zdravih 270hp(ter seveda enkraten pogon od lancie delte integrale 4x4 ter aktivno vzmetenje,strutbar itd) in na poti proti 350hp je bila ravno preden sem imel nesreco na zalost.Tako da iskreno dvomim da bi me turbo saab drzal razen posteno navit pa se to bi imel probleme zaradi FWD.
Da ne bo kdo mislil, da kaj mislim slabega za saabove turbake...ravno nasprotno(Serijsko kovani bati,ojnice,prisilno mazanje batov itd itd impresivno nimam kaj rect)

Pri meni je pac tako saab,volvo to so zame odlicni avti vzdrzlljivi in spostovanja vredni ampak alfo pa cislam preprosto iz tega kar ti nudi od uzitka in obcutkov za volanom(seveda ne govorim o "navadnih" ampak bolj mocenjsih variantah)...sej GTA lover jo je pelju pa se ne na polno ker sem imel ravnotakrat problem z wastegatom od turbine
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 24.12.07 23:31 Ups, zelo impresivne podatke si navedel o svojem avto.
S tako Alfo bi se lahko pomeril kvečjemu kakšen Carlsson Saab.
Ne grem se več stavit!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 13:07 axaQ4 je napisal:
Neki sem ze precesal forum pa kar ne najdem nic o teh oglasih ampak ker si poudaril 2.3 masino...a ves specificno kej o beli 900-ici iz oglasa?ali pa mogoce kdo drug?

Jaz sem kake 3 leta nazaj preikusno vozil ta beli NG900. Se spomnijam, da jo je lastnik servisiral pri Puizdarju in da je bilo nekaj narobe s kompresorjem za klimo, kar je bil lastnik pripravljen popraviti.
Kasneje sem našel drugi NG900, ki je bil bolje ohranjen in cenejši.

Vsekakor priporočam 9000 nad NG900, edino problem je, da se trenutno nobena ne prodaja na avto.net, ti pa svetujem, da kontaktiraš Eda, ki ima deset in pol (ja, točno tako!) 9000-tk in se mi zdi, da eno prodaja.

NG900 je sicer povsem OK avto, se čisto strinjam z Rudijem, ki večkrat pravi, da s temi avti ni imel nobenih problemov.
Jaz vidim prednost v boljši legi na cesti in posledično precej boljšim občutkom za volanom (o tem lahko kaj napiše Tadej). Za kakršnokoli bolj športno vožnjo je to ključnega pomena. Tudi z varnostnega vidika je 9000 precej boljši avto.

Saab 9000 je načrtovan in izdelan v celoti s strani Saab inženirjev, pred prevzemom s strani GM, medtem ko pri NG900 ni bilo več tako.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 14:22 Najprej axaQ4, prav lep pozdrav tudi tukaj!

Drugače bi pa hotel pripomnit samo eno zadevo. NG900 sicer nisem peljal, vendar o športnih občutkih v vožnji pri 9000 žal ni moč govorit (še pri Aeru komajda!) - še posebej ne človeku, ki se je ravnokar ločil od ultrašportne Alfe 155. SAAB 9000 je avto, prvenstveno namenjen avtocestnim križarjenjem, je pa res, da ima blaaaaaazno nevtralno lego in da je hudo lepo nadzirljiv kljub precejšnjem body-rollu. Najraje njegovo lego opišem kot izjemno varno-čeprav se da voziti hitro, takšno početje nekako ne pristoji avtu oz. ne nudi ravno užitkov...

Sicer pa axa, jasno dobiš avto za en krog, kot sva dogovorjena, lahko pa tudi čimprej zrealiziramo tisto predavanje ob pivu, ki ga je omenil Mitja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 14:25 Rudi je napisal:
Ups, zelo impresivne podatke si navedel o svojem avto.
S tako Alfo bi se lahko pomeril kvečjemu kakšen Carlsson Saab.
Ne grem se več stavit!


Hja, lahko potrdim, da je avto s težavami z wastegateom (ni dopuščal polnega pritiska na plin, saj je ob tem dejanju odklopil dovod goriva) pospeševal BISTVENO bolj suvereno kot SAAB 9000 Aero, ki sem ga po naključju peljal isti dan!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 16:00 Sam vozim NG900 2.0, 96 kw, l.'98 dobre pol leta, brez pripomb, saj sem nanj presedlal iz Fiata TIPO. Navdušen tako nad lego na cesti kakor tudi udobjem in zunanjim izgledom, malo manj pa nad odzivnostjo, ravno tako moram potrkati, potrebe po kakršnem koli servisu še ni bilo odkar jo imam (prevozil 7k km).
Skratka sami plusi, dokler se mi ni ponudila priložnost in sem kupil 9000ko 2.3, 107kw. Že prej sem o njej veliko prebral in res, razlika je bila očitna, poleg udobja (vsa možna oprema; avtomatska klima, tempomat in potovalni računalnik, usnje...in to letnik '92, si moreš mislit!!!) je avto poskočen in zelo okreten, sploh pa ni podoben kakšni ladji, res pa da s strani liči na Fiat Chromo (enaka vrata, s tem da so saabova bolj ojačana). Malo manj pa sem navdušen nad porabo 9000ke. Res da sem ga kupil nedavno in uspel sprazniti komaj en rezervoar mestnega cjazenja po lj. pretežno v času največje gužve in sicer je poraba znašala dobrih 14l/100km, pri NG900 pa nikoli ni šla čez 12l. Ok, upoštevati je treba zimske razmere (jutranje strganje šip pri prižganem avtomobilu...),toda poraba je zanemarljiva v primerjavi z vsem ostalim kar ti 9000ka ponuja.

Kot si opazil, moja saaba nista najmočnejša, kot si predvidevam navajen iz prejšnjih izkušenj z Alfami, sem pa pripravljen trditi, da se boš s saabom težje znašel v tovornjaku oz. kombiju. Tako da axa, če si pa trdno prepričan v nakup NG900, je pa moja daleč najlepše ohranjena (v primerjavi s ponudbo na avto.net), kar lahko potrdi tudi prejšnji lastnik, tako da me lahko pokličeš in bi se dalo kaj zmenit, čeprav vseeno cincam ali bi jo sploh prodal, saj je tudi NG900 vse prej kot napačna.
Der Blaue Reiter
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 16:27 Torej smo zopet pri 2.3L motorju. 2.0 so preprosto prešibki za avte tega razreda in letnika.

Sicer še čakam, da mi GTA pošlje link fotk, kar je ostalo od tvoje Alfe, ampak po pogovoru sodeč...ugly

Glej tole:

http://www.saabnet.com/tsn/ssl/
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 17:22 Ja link do slik ti lahko jaz dam ni problem.

Drugace pri meni je blo predvsem to hudo ker je kombi prakticno ustavila kabina in nic spredaj skoraj.Motor je ostal popolnoma cel.

Drugace pa tudi ta link k si dal....uf grozno to vidt se posebi zdej po nesreci me take reci mal bolj zdramijo kot prej
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 17:29 Če se ti da, lih pomanjšaj na 550 pikslov (po X osi) ter jih vrzi v tale topic...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 17:48 Mitja J je napisal:
Če se ti da, lih pomanjšaj na 550 pikslov (po X osi) ter jih vrzi v tale topic...
Pošlji fotke na gregalaura@gmail.com, pa bom jaz vse zrihtal.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 18:38 Bom kar dal link od celega albuma,kjer se tudi vidi kaksna je bila ko je bila cela.

http://www.moj-album.com/uredi/axa666/8344644/
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 18:42 axaQ4 je napisal:
..moja je imela ze zdravih 270hp(ter seveda enkraten pogon od lancie delte integrale 4x4 ter aktivno vzmetenje,strutbar itd) in na poti proti 350hp je bila ravno preden sem imel nesreco na zalost.
Si jo to predelal ali je bila serijsko taka?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 18:48 Sem bral na tvojem/vašem forumu...čestitke za hude predelave. O $$$ pa raje ne bova izgubljala besed.

Kolk pa mislš, da sta mela ti pa kombi brzine v trenutku trčenja? Sprašujem zato, ker je avto kr zelo konkretno sesut, razlaga o prevzemu energije zgolj s strani kabine se zdi smiselna.
Sam sem imel skoraj identičen trk (zaspal za volanom in na obvoznici trčil v nasproti vozečo Toyoto letnika 2000+

Rezultat je bil "zanimiv", c900 je bil seveda totalka, AMPAK vsa vrata so se normalno odpirala, nobenih "cviklov" na strehi...Toyoti sta se sprožila oba airbaga, odletela je kompletna sprednja leva prema.

A-ja...pokojni SAAB je bil letnik 1987, konstrukcijsko pa je identičen letniki 1979. Fotke se nahajajo nekje na tem portalu...

modri 5-vratni: (R.I.P.): http://www.saabslo.com/index.php? option=com_content&task=view&id=16&Itemid=43

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 19:00 Grega je napisal:
axaQ4 je napisal:
..moja je imela ze zdravih 270hp(ter seveda enkraten pogon od lancie delte integrale 4x4 ter aktivno vzmetenje,strutbar itd) in na poti proti 350hp je bila ravno preden sem imel nesreco na zalost.
Si jo to predelal ali je bila serijsko taka?




Predelana...serijsko je imela 190hp+overboost neki cez 200hp.


Mitja j:

Jaz sem imel cca 45kmh kombi nekaj vec...je bil pa najvecji kombi od citroena nalozen(neko fasaderstvo) tako da je bla masa velika.

Zgodilo se je pa na ovinku kjer je bilo 50 nesrec v enem letu(podsmreka pri ljubljani) in nikjer oznaceno da je cesta zdrsljiva itd niti posuto(verjetno gre na sodisce vse skupej).Avto mi je sam naravnost pelju kljub 4x4,novim gumam pa sem lahko delal kar sem hotu avto ni vec ubogal.

Sam se zavedam da to ni tolk mocan avto kot saab ampak ce bi videl kabino je okoli mene bilo vse celo razen pac tega da sem vzgal s kolenom v volan.

V glavnem samo da sm jst cel ...tako bom ze nabavil 1x spet iz tujine
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 19:05 Motor zgleda zelo nepoškodovan, tako da $$$ kljub temu ni bil stran vržen in se bodo deli reinkarnirali v drugo školjko!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 25.12.07 19:16 Nazalost ne,skoljke ne dobim nobene dobre prostora niti casa nimam za tak veliki remont in ker sem jaz kao kriv ne dobim nic povrnjeno kar pomeni je tudi financni zalogaj.

Avto pa rabim kej kmalu zato sem pa zadevo prodal tako kot je ter si bom omislil za kako leto drug avto pac in vmes iskal kaksno lepo 155Q4 v tujini...dejmo temu rect da bom imel mal "pavze"
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 06.01.08 14:38 axaQ4 je napisal:
Nazalost ne,skoljke ne dobim nobene dobre prostora niti casa nimam za tak veliki remont in ker sem jaz kao kriv ne dobim nic povrnjeno kar pomeni je tudi financni zalogaj.

Avto pa rabim kej kmalu zato sem pa zadevo prodal tako kot je ter si bom omislil za kako leto drug avto pac in vmes iskal kaksno lepo 155Q4 v tujini...dejmo temu rect da bom imel mal "pavze"

A si že kaj kupil??
SAAB... born from jets...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Kupiti al ne kupiti? - 08.01.08 12:28 Ne nism se nic kupil, ker sem se na berglah in se mi ne ljubi skakat okoli

Drugace so pa moznosti da dobim dobro skoljko tako da se nevem tocno kaj bo naredil hehe.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal